ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομολογία Τσίπρα: «Κάποια μέτρα δεν θα τα επιλέγαμε»

Ομολογία Τσίπρα: «Κάποια μέτρα δεν θα τα επιλέγαμε»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην προοπτική της συμφωνίας της Μάλτας, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προχωρώντας ωστόσο στην παραδοχή ότι κάποια από τα μέτρα που έρχονται δεν θα τα επέλεγε να τα πάρει η κυβέρνηση από μόνη της.

«Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη μέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε:

«Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε οι διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν επί δεκαετίες όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της και να τη βγάλουμε από την επιτροπεία. Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσταται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια».

«Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός και παραδέχθηκε ότι «αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε».

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στα μέτρα που έρχονται... τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα.

SYRIZA 1 copy

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε επίσης ότι «μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μπαίνουμε στην προσπάθεια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της Οικονομίας. Είναι το λιγότερο άτοπο η απαίτηση για πλεονάσματα για μια δεκαετία».

SYRIZA 222

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με αφορμή την καταρχήν συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε.

«Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση. Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κα συμπλήρωσε:

«Ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία της φανέλας, πότε είναι Ζίμενς πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες, πότε η διαπλοκή».

SYRIZA 3333333

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για τη θέσπιση της ανταπεργίας και δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που το επεδίωκαν. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε, είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός

Ο κ. τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε ρωγμή που μπορούσε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις, αναζητώντας συμμαχίες και συγκλίσεις με χώρες του Νότου και κρίσιμων πόλων του Βορά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει κυβέρνηση που να θεωρεί τη διακυβέρνηση όχημα πλουτισμού ιδιοτέλειας και συμφερόντων, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «δεν πήραμε δώρα και διασφαλίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια σε αντίθεση με ό,τι γίνονταν τα τελευταία χρόνια, είπε.

Καταφέραμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είχαμε απορροφητικότητα 98% στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Γιατί οι προηγούμενοι απορροφούσαν όσα κονδύλια χρειάζονταν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους και μετά δούλευε η τεχνολογία της μίζας».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε τις αιχμές σημειώνοντας: «η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση οφείλεται και στον φόβο που αισθάνονται κάποιοι ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια» ενώ παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «το σύστημα που για δεκαετίες λεηλάτησε τη χώρα, προσπάθησε ευθέως να μας ανατρέψει μέσω μιας εμπλοκής στην αξιολόγηση. Δεν τους βγήκε και τώρα βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να έχει έναν ιδεολογικό αντίπαλο και όχι έναν εσμό εκδικητών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην Αριστερά και τα στελέχη της λέγοντας χαρακτηριστικά: τα μέλη μας και τα στελέχη μας έχουν επανειλημμένα δείξει ότι δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη ούτε τη μάχη. Η Αριστερά είναι καταδικασμένη να βρίσκεται μπροστά στα δύσκολα. Έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά αποφασισμένοι για συγκρούσεις και ρήξεις με το παλιό. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το παλιό να κατατρώει σαν το σαράκι την προοπτική του καινούργιου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ