ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ζήτησε αντεπίθεση... και στο βάθος ανασχηματισμός

Ο Τσίπρας ζήτησε αντεπίθεση... και στο βάθος ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός «τράβηξε το αυτί» των υπουργών για παραλείψεις και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Ζήτησε να επιταχθούν οι διαδικασίες και να πάψουν οι προσωπικές στρατηγικές. Ερωτηθείς από το CNN Greece, αξιωματούχος του Μαξίμου διέψευσε ότι τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

Ως γνωστόν, όμως, κανένας ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και το κλίμα του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου παρέπεμψε σε αυτό που... δεν προαναγγέλλεται!

Το πολιτικό μομέντουμ

Η χτεσινή εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ενδεικτική για το πώς «διαβάζει» το Μαξίμου την πολιτική συγκυρία. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις αρνητικές ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, ο Τσίπρας πιστεύει ότι ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Γι' αυτό χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης. «Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια», όπως είπε.

Αντεπίθεση της καθημερινότητας

Για το Μαξίμου η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί το πρώτο σκέλος της πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης. Το σύνθημα είναι Ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη. Ο κ.Τσίπρας τόνισε χτες ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμιά κωλυσιεργία και γραφειοκρατικό εμπόδιο: «Πρέπει να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή)».

tsakalwtos

Ωστόσο, η οικονομία είναι μόνο το ένα σκέλος. Το άλλο είναι αυτό που ονομάζουν στο Μαξίμου «αντεπίθεση της καθημερινότητας». Δηλαδή η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω των μεγάλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η απλούστευση των συναλλαγών με τη διοίκηση και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Πώς θα γίνουν, όμως, όλα αυτά όταν τα υπουργεία κωλυσιεργούν ή δεν επικοινωνούν το ένα με το άλλο; Οι πολίτες δεν δίνουν καλό βαθμό στη διοικητική επάρκεια της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός το ξέρει. Πέραν από τις «καραμπινάτες» περιπτώσεις, πολλοί υπουργοί παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση. Γι’ αυτό ο Τσίπρας απηύθυνε χτες τόσο αυστηρή προειδοποίηση στους υπουργούς του. Γι’ αυτό και είναι ανοιχτό το θέμα του ανασχηματισμού παρά τις διαψεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ