ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου φοβάται έναν «πόλεμο» του ΔΝΤ με τη Γερμανία για το χρέος

Το Μαξίμου φοβάται έναν «πόλεμο» του ΔΝΤ με τη Γερμανία για το χρέος
REUTERS

Με την εκκρεμότητα της συνάντησης με τον Π.Τόμσεν του ΔΝΤ οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον ολοκληρώνουν τον κύκλο επαφών τους. Στόχος μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα επιτρέπει στη χώρα να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση και να ενταχθούν τα ομόλογά της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Από τις συναντήσεις κυρίως με Κρ. Λαγκάρντ και Β. Σόιμπλε γνωρίζουν, πλέον, πολύ καλά, τόσο τις προτάσεις του ΔΝΤ όσο και τις ανοχές, σ' αυτές, του Βερολίνου. Από αυτόν τον συμβιβασμό θα εξαρτηθούν πολλά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ... Στην ανακοίνωσής της, μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο, η κ.Λαγκάρντ ήταν φειδωλή. Μίλησε για «εποικοδομητικές συζητήσεις» και «για την προετοιμασία της επιστροφής της αποστολής στην Αθήνα» (σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τα κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα την Τρίτη, 25 Απριλίου), καθώς και να «συζητηθούν [...] οι πολιτικές και η ελάφρυνση του χρέους».

Αντίθετα ο Π. Τόμσεν, που παραβρέθηκε και σ' αυτή τη συνάντηση, εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε τεχνική συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν». Ο Β. Σόιμπλε, για μια ακόμη φορά, επιβεβαίωσε τον εαυτό του. Χθες δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν καθυστερεί την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα», ενώ προχθές είχε επιτεθεί στο Ταμείο γιατί «ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές» - άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Τι φοβάται, όμως, η κυβέρνηση; Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν στο CNN Greece ότι αν Βερολίνο - ΔΝΤ συγκρουστούν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία. Το μεν Ταμείο να ζητά μεγάλη ρύθμιση για το χρέους και το δε Βερολίνο το ελάχιστον δυνατόν λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου. «Αν ισχύσει αυτό», μας επεσήμανε, «το αποτέλεσμα θα είναι η Ελλάδα να παραμείνει μετέωρη, να περάσει ανάμεσα, γεγονός που δεν οδηγεί πουθενά». Μόνη ελπίδα η βούληση όλων των πλευρών που, πραγματικά, θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση, με βάση τον οδικό της χάρτη, θέλει να τελειώσει τα πάντα άμεσα: - Να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος και - Να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) έως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Αν υπάρξουν αυτές οι δύο συμφωνίες τότε μπορεί να συγκληθεί ακόμα και έκτακτο Eurogroup, πριν από το τακτικό της 22ας Μαΐου για να επικυρώσει και τυπικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης -αυτή είναι η καλή πλευρά της ιστορίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα πράγματα δυσκολεύουν. Αυτό υπαινίχθηκε, χθες, και ο Γ.Ντάισελμπλουμ, από την Ουάσιγκτον.

«Είναι ορατή λύση για το ελληνικό χρέος», τόνισε, «αλλά η σχετική συζήτηση με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολη, επειδή στην Ευρώπη υφίστανται πολιτικοί περιορισμοί». Τι εννοεί; Ότι ο πήχης των ρυθμίσεων για το χρέος από τους ευρωπαίους (δηλαδή τους Γερμανούς) είναι χαμηλά και του ΔΝΤ ψηλά, άρα δύσκολη η συζήτηση και άρα θέλει χρόνο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ