ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διήμερη επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Διήμερη επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούντογλου είδαν τον φιλικό αγώνα Τουρκίας - Ελλάδας μαζί Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Με κύριο θέμα το προσφυγικό ξεκινούν σήμερα οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Νταβούντογλου, τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αρχηγούς κομμάτων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, που χθες το βράδυ παρακολούθησε μαζί με τον κ. Νταβούντογλου τον φιλικό αγώνα των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου θα έχει στις 8 το πρωί συνάντηση και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι το προσφυγικό καθώς η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στη διαπραγμάτευση Άγκυρας – ΕΕ για την στενότερη συνεργασία ως προς την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι μια win-win κατάσταση καθώς η Άγκυρα θέλει να αξιοποιήσει το ειδικό βάρος που απέκτησε λόγω του προσφυγικού και να επαναφέρει στην ατζέντα πάγιες διεκδικήσεις της. Από την πλευρά της η Ελλάδα, θέλει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Άγκυρας για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης αλλά και λειτουργίας καταυλισμών στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να “ξελαφρώσει” η Ελλάδα από το βάρος της χώρας εισόδου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Άγκυρα ζητά πέραν της οικονομικής ενίσχυσης των 3 δις και ξεπάγωμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν προς και από την ΕΕ. Η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί το τουρκικό αίτημα για τα ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς υπάρχει και η εκτίμηση ότι αυτό θα διευκολύνει την τουριστική κίνηση στα νησιά. Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη να υποχωρήσουν τις ενστάσεις των δύο χωρών εφόσον η Άγκυρα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για την Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ