ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην «αγκαλιά» της Κρήτης και δίπλα στην Μαρίκα του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Στην «αγκαλιά» της Κρήτης και δίπλα στην Μαρίκα του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
ΑΠΕ ΜΠΕ

Δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα, στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ στα Χανιά κηδεύτηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ένα μικρό ολοπράσινο κοιμητήριο που βλέπει τα χιονισμένα Λευκά Όρη της Κρήτης που τόσο αγαπούσε, αλλά και ολόκληρο το κρητικό πέλαγος.

Η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε μέσα σε κλίμα γενικού πένθους, οδύνης και συγκίνησης.

Στον χώρο του κοιμητηρίου μπήκαν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, τα μέλη του κλήρου της Εκκλησίας της Κρήτης, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, στενοί συνεργάτες και φίλοι της οικογένειας, πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι των αρχών, ενώ πολλοί πολίτες βρισκόταν σε κοντινά σημεία.

Στο κοιμητήριο τελέστηκε τρισάγιο, ενώ με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους τα παιδιά του, Κυριάκος, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα, καθώς και τα εγγόνια του.

TAFOS

(Πηγή φωτογραφίας flashnews.gr)

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Με το ριζίτικο "Σε ψηλό βουνό" (αετός) οι Κρήτες αποχαίρετισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους. Αμέσως μετά ο Νίκος Ζωϊδάκης και ο Μανώλης Κονταρός αφιέρωσαν μία μαντινάδα στον πρώην πρωθυπουργό και μέσω αυτής του έταξαν να δει έστω κι από ψηλά τον γιο του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Πάνω στο φέρετρο, ένα από τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άφησε μια κρητική κατσούνα, ενώ οι παριστάμενοι τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Έπειτα, όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησα τον Ελληνικό ύμνο μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης και με το τέλος αυτού φώναξαν δυνατά «Αθάνατος». Ο πρόεδρος της Ν.Δ έλαβε την σημαία την οποία είχε καλύψει το φέρετρο ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τα μετάλλια του πατέρα της.

Από το βράδυ της Τετάρτης, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα, όπου έφθασε η σορός του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με μεταγωγικό αεροσκάφους C-130, πλήθος κόσμου βρέθηκαν εκεί για να τον αποχαιρετήσουν.

Την σορό υποδέχθηκαν, τέσσερις μαυροφορεμένες γυναίκες και άνδρες με την πένθιμη ενδυμασία των Σφακίων, ενώ τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και ο φύλακας - άγγελος του, Μανούσος Γρυλάκης δεν έφυγαν στιγμή δίπλα από τη σορό του.

Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξήλθε από την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής στους ώμους των βρακοφόρων της Κρήτης, υπό τους ήχους της μπάντας του στρατού και τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

KILIBANTAS 2

(Πηγή φωτογραφίας flashnews.gr)

Η σορός του πρώην Πρωθυπουργού επιβιβάστηκε στον κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου που την μετέφερε στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, ακολουθούμενη από την οικογένεια του.

KILLIBANTA 1

(Πηγή φωτογραφίας flashnews.gr)

Το σπαρακττικό αντίο της Ντόρας Μπακογιάννη

Τον τελευταίο χαιρετισμό απηύθυνε η οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον μεγάλο πολιτικό, που θα ταφεί σε λίγο στο μικρό νεκροταφείο Αργουλιδέ, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, ενώ ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου,. στο ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, στη Χαλέπα Χανίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αδερφές του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα, όλα τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη τον αποχαιρέτησαν, ενώ συγκινητικό ήταν το αντίο της Ντόρας Μπακογιάννη στον πατέρα της.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Όλη η οικογένεια είμαστε εδώ. Μα πάνω από όλα οι φίλοι σου. Όλοι που μια ζωή ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου. Πολλοί μίλησαν καλά για σένα αλλά δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για πολιτική. Είμαστε εδώ να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για την καλοσύνη σου, σε ευχαριστούμε που μας έμαθες να αγαπάμε την Κρήτη, να τιμάμε τις φιλίες μας, το λόγο μας, το χρέος και την ευθύνη μας.

NTORA EKSO

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε ευχαριστούμε για την πηγαία αισιοδοξία σου. Όταν σου είπα πρόσφατα ότι η χώρα δεν πάει καλά, μου είπες ότι έχεις πίστη πως όλα θα πάνε καλά. Μου είπες να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι τους ξέρεις. Μας έμαθες να λυγίζουμε, αλλά να μην σπάμε. Μας μπόλιασες με δύναμη, αλλά που να βρω τη δύναμη να σε αποχαιρετήσω. Ίσως είμαι η πιο ακατάλληλη να μιλώ.

Προσπαθώ να σταθώ όρθια. Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν πως δεν ακούγονται καλά, σε όλες τις μικρότητες και τους μικρούς στα λίγα, στα κρυφά. Δεν χώρεσες γιατί ήσουν ψηλός βλέπεις και το βλέμμα σου δεν ήξερε παρά να απλώνεται.
Περήφανε πατέρα μου σήκω πάνω, σε χρειαζόμαστε λίγο ακόμα».

Παρόντες ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και οι δυο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Παρόντες ήταν επίσης, αρκετοί βουλευτές, πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Βλάχος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Στέλιος Νικηφοράκης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, 'Αννα ΜΙσέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κοντογιάννης, Απόστολος Κράτσας, Ρόδη Κράτσας, Γιάννης Ανδριανος, Λευτέρης Αυγενάκης, Τάκης Σκανδαλάκης,Θανάσης Μπούρας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Κιλτίδης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Τσιάρας.

Ο επικήδειος του Κυριάκο Μητσοτάκη στην Μητρόπολη

Ανάλογο ήταν και το κλίμα την Τετάρτη στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου σύσσωμος ο πολιτειακός και πολιτικός κόσμος έσπευσε να αποχαιρετήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές τους.

Άκρως συγκινημένος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εκφωνώντας επικήδειο κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας στην Μητρόπολη Αθηνών.

«Αν θέλει κανείς να σκεφτεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τελευταία κατοικία του: ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε πολυτέλεια, ένα μικρό νεκροταφείο στον Αγουλιδέ, όποιος περάσει τυχαία δεν θα μπορεί να φανταστεί ότι εκεί θα βρίσκεται ένας σπουδαίος πολιτικός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό. Επιστρέφεις στην αγαπημένη σου Κρήτη, εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου και έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα με σωφροσύνη και γενναιότητα»

«Ήσουν ο τελευταίος μίας γενιάς που πέρασε από συμπληγάδες, αλλά ένιωθε και βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστευες σ' αυτές», είπε συγκινημένος. «Σήμερα που η Ελλάδα μοιάζει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δεν μας θυμίζεις τι θα γινόταν αν, γιατί ήξερες ότι η ιστορία δεν γράφεται με «αν». Η πολιτική σου παρακαταθήκη υπήρξε αειθαλής, να σεβόμαστε την αλήθεια να επιδιώκουμε την ενότητητα, να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε ότι ήσουν μπροστά από την εποχή σου, και δικαιώθηκες εν ζωή».

KYRIAKOS 1

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εξιστόρησε τις παιδικές του αναμνήσεις τονίζοντας: «Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι όταν είμασταν εξόριστοι να πηγαίνουμε βόλτα με το μετρό στο Παρίσι. Καθώς τα χρόνια πέρναγαν, βρήκαμε τις ισορροπίες μας, εσύ κόντυνες ενώ εγώ ψήλωνα για να μην είναι βαρύς ο ίσκιος σου. Περνώντας τα χρόνια, εγώ σου είπα αυτά που ήθελα και εσύ με είδες εκεί που ήθελες. Αφήνεις πίσω σου μία μεγάλη και ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια, 13 δισέγγονα και δύο ακόμη που δεν θα προλάβεις να γνωρίσεις. Μας έμαθες ότι ζωή είναι ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και το σημαντικό είναι σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη απέναντι σε έναν άντρα που ξεκινά το τελευταίο του ταξίδι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το τέλος της επικήδειου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έπεσε στην αγκαλιά της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη και οι δύο τους δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Θερμός ήταν και εναγκαλισμός που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

NTORA KYRIA

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

KARAMANLIS

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ