ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τιμά σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στις 10.00 το πρωί ξεκίνησε το πολιτικό μνημόσυνο για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τη Βουλή των Ελλήνων επί 58 χρόνια.

Η συνεδρίαση διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από ένα σύντομο άνοιγμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ και γιος του εκλιπόντος, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι υπόλοιποιο πολιτικοί αρχηγοί

TSIPRA KYRIAKOS

.

(EUIROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στην ειδική συνεδρίαση, που γίνεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι παρόντες η πολιτική ηγεσία του τόπου, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης ενώ από τα θεωρεία παρακολουθούν την εκδήλωση οι συγγενείς του πρώην πρωθυπουργού.

SYGGENEIS

(EUIROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

SYGGENEIS 2

(EUIROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

SYGGENEIS 3

(EUIROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο "αποχαιρετισμός" του Νίκου Βούτση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

«Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια».

«Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Τσίπρας: Θα τον θυμόμαστε ως έναν τολμηρό πολιτικό

Στην πολιτική του σφραγίδα που άφησε πίσω του ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ειδική συνεδρίαση της βουλής στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Θα τον θυμόμαστε ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Θα τον θυμόμαστε ως έναν τολμηρό πολιτικό που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα στον πολιτικό του βίο, ως ένα εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άντρα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

TSIRPAS

(EUIROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι για την παράταξη της Αριστεράς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένα σοβαρός και υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος και πως έκανε αντιπαράθεση με «πολιτικότερους όρους».

«Οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι το ευρύτερο πλαίσιο της συνεργασίας προϋπέθετε την οριστική υπέρβαση των όποιων διχαστικών προκαταλήψεων και αναγνωρίζουμε ότι δέσμιος τέτοιων προκαταλήψεων δεν υπήρξε ποτέ στον πολιτικό του βίο», συνέχισε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε για τον εκλιπόντα ότι αναγνωρίστηκε ως άνθρωπος απαλλαγμένος από εμφυλιακές φοβίες και προκαταλήψεις, ήταν ανοιχτός στον διάλογο και ανοιχτόμυαλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πατέρα του: Δεν έψαχνε το χειροκρότημα...

«Για εμάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πάνω από όλα ο πατέρας, ο παππούς και ο προπάππους. Δεν είναι εύκολο για μια οικογένεια να πενθήσει σε δημόσια θέα. Έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η αναγνώριση της αξίας του από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ιδίως δε από τους πολιτικούς του αντιπάλους», δήλωσε από το βήμα της βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πατέρα του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στάθηκε στην πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «δεν επεδίωξε τη δημοφιλία αλλά το σεβασμό του ελληνικού λαού. Μετά από σταδιοδρομία πολλών δεκαετιών το πέτυχε, αφού απόλυτος και δίκαιος κριτής είναι πάντα ο χρόνος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έψαχνε το χειροκρότημα, ήθελε όμως την αναγνώριση των επιχειρημάτων του».

KYRIAKOS 1

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική διαδρομή του εκλιπόντος τονίζοντας πως ταυτίστηκε με τη Βουλή όπου και μίλησε 824 φορές στην ολομέλεια. «Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές. Η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν πολύ απλή. Να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε. Όλο και κάτι θα μάθετε... Εξέφραζε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού...», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο πατέρας του στη διαδρομή του πέρασε διά πυρός και σιδήρου.

«Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο. Οδήγησε τη ΝΔ σε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με 47%. Χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύεις που ήξερε πως δεν μπορούσε να τηρήσει. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού. Το αισθητήριό του ήταν πάντα να αντισταθεί και όχι να τροφοδοτήσει την ένταση.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως κορυφαία κοινοβουλευτική του στιγμή τη σύντομη ομιλία του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

KYRIAKOS 2 copy

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του εκλιπόντος ως πρωθυπουργού τονίζοντας πως η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία, όπως είπε, σημαντικά επιτεύγματα: την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως είπε κατάφερε να δημιουργήσει πλεονάσματα, να μειωθεί ο πληθωρισμός και όλα αυτά χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση. «Στις μεταρρυθμίσεις έγινε επανάσταση. Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, όλα αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη. Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν» είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πατέρα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης αποστρεφόταν οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής χυδαιότητας. Όπως είπε μάλιστα, προειδοποιούσε πολλά χρόνια πριν από την κρίση και ίσως για πολλούς να είχε γίνει κυνικός.

«Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει... Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φ. Γεννηματά: 'Αφησε ανεξίτηλο σημάδι

Για «ανεξίτηλο σημάδι» που άφησε στο πολιτικό ημερολόγιο του τόπου, μίλησε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μέχρι το τέλος της ζωής του. Αναγνώρισε κι εκείνη πως υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς και εξήρε την οξεία πολιτική σκέψη, την ευρεία αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας και την διορατικότητα του εκλιπόντος. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε αναφορά στην κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993 της οποίας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιτάχθηκαν στη λογική της βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στα κελεύσματα συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. «Ήρθαμε σε ευθεία αντιπαράθεση για τη μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989 όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, που ήταν μια καθαρά πολιτική δίωξη, που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό», είπε.

4152248

Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δ. Κουτσούμπας: Αναγνωρίζουμε έναν αντίπαλο που μίλαγε με ευθύτητα για αυτά που πίστευε

«Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έναν αντίπαλο που πάντα έλεγε αυτά που πίστευε με ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πάντα ανοιχτός στην προοπτική ελεύθερης δράσης του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, ενώ πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες διαφόρων αναγκαίων εκσυγχρονισμών για την εδραίωση της αστικής εξουσίας και κυριαρχίας.

4152296

Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Π. Καμμένος: Το ανέτρεψαν από το δικό του κόμμα

Στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον ανέτρεψαν μέσα από το δικό του κόμμα. Όπως είπε ο κ. Καμμενος ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε λυσσαλέο πόλεμο από όλα τα ΜΜΕ, όπως η σημερινή κυβέρνηση και πρόσθεσε πως κάποια στιγμή η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί. «Εκείνοι που τον πρόδωσαν είναι σήμερα στα έδρανα της ΝΔ, αλλά αυτό είναι υπόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε. «Τιμώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν Έλληνα που κατάφερε την εθνική συμφιλίωση και έναν μεγάλο πολιτικό που υπηρέτησε τη χώρα», κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

4152378

Πηγή:EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Β. Λεβέντης: Επίτευγμα το 1989

«Αν έχουμε κάτι να διδαχθούμε από τη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι το επίτευγμα συναίνεσης της κυβέρνησης του 89 με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

4152385 copy

Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σ. Θεοδωράκης: Καλό ταξίδι πατριώτη

«Καλό ταξίδι πατριώτη και δείξε ανοχή στους μίζερους και κακεντρεχείς», είπε ο Κρητικός στην καταγωγή, επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Για την μακρά και πολυτάραχη πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είπε ότι υπερασπίστηκε όρθιος ακόμη και τις πιο αντιδημοφιλείς απόψεις του, ενώ ήταν από τους πρώτους που απέσυρε εντελώς την εθνικιστική ρητορική. «Δεν υπήρξε λαϊκιστής και έριχνε γέφυρες στα αντίπαλα στρατόπεδα αν αυτό ήταν προς όφελος της πατρίδας», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

4152391

Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από το πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη απουσίαζε η Χρυσή Αυγή.

Στο τέλος της ειδικής συνεδρίασης η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ