ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πιο αναγκαία από ποτέ μια απόφαση στις 15 Ιουνίου

Τσίπρας: Πιο αναγκαία από ποτέ μια απόφαση στις 15 Ιουνίου
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους δανειστές να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους και στην ΕΚΤ να προχωρήσουν στην έκθεση βιωσιμότητας του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα έπρεπε «για να μην διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος», ενώ υπογράμμισε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο ανάπτυξης. «Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα την πορεία προς την ανάπτυξη, γιατί αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον των πιστωτών και της Ευρώπης ως οικονομικού και κοινωνικού εγχειρήματος», είπε ακόμη.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγο των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης.

4153067

(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Ακόμη επεσήμανε, πως η Ευρώπη χρειάζεται να έχει κοινή μοίρα των λαών, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκτηθεί όταν η μοίρα κάποιων καθορίζεται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, όταν αυτό αποφασίζεται σε διευθυντήρια κεκλεισμένων των θυρών και με εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους εταίρους αρκεί να υπάρξει και η βούληση, ανέφερε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όχι μόνο για την ωρίμανση των αποπληρωμών αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα. Πρόσθεσε πως τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, με τους οποίους συνομιλεί, υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης.

4153071

«Ας αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορούν να γίνουν πράξεις, είναι τώρα το μομέντουμ η Ελλάδα να γυρίσει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα».

(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές αρκεί να υπάρχει βούληση να γεφυρωθούν οι διαφορές επί της ουσίας είπε ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, τόνισε.

Να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια η κυβέρνηση, οι εταίροι, η κοινωνία και οι υγιείς επιχειρηματικότητα για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως σύμφωνα με τα θετικά οικονομικά στοιχεία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον.

4153074

(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

«Οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Έχουμε τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις», είπε ακόμη.

Προσερχόμαστε στο Eurogroup με συγκεκριμένες λύσεις υπάρχει διέξοδος αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν. Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ, ανέφερε.

4153076

(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν, επανέλαβε. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες, εξήγησε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διατηρεί το διμερή διάλογο με τη γείτονα και πως στηρίζει όσο καμία άλλη χώρα την ευρωτουρκική συνεργασία. Επεσήμανε επίσης πως η χώρα μας στηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τόνισε πως η Ελλάδα επέμεινε στο να υπάρξει η δύσκολη αλλά απαραίτητη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, που μείωσε τις προσφυγικές ροές.

4153077

(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ