ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δανειστής που δεν... δανείζει το ΔΝΤ - «Χρυσώνουν» το χάπι με λίγα περισσότερα χρήματα

Δανειστής που δεν... δανείζει το ΔΝΤ - «Χρυσώνουν» το χάπι με λίγα περισσότερα χρήματα
REUTERS/Etienne Oliveau/Pool

Ελάχιστες πια αμφιβολίες απομένουν για το τι θα συμβεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συμφωνία για το χρέος που τόσο επιθυμούσε τη κυβέρνηση.

Η φόρμουλα που προκρίνεται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι αυτή της «κατ’ αρχήν» συμφωνίας (approval in principle). Το ΔΝΤ θα δηλώσει ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να καταβάλει χρήματα μέχρι να ρυθμιστεί το χρέος για να καταστεί βιώσιμο.

Δηλαδή θα παρουσιαστεί το φαινόμενο του δανειστή που... δεν δανείζει! Κάτι σαν το «είσαι ό,τι δηλώσεις», λέει στέλεχος της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε τα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ για τα έτη 2019 και 2020 με τη δικαιολογία ότι αυτή η νέα θυσία του ελληνικού λαού θα επέτρεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους...

Νέες σημαντικές υποχωρήσεις

Με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την Παρασκευή (ως άρθρα του νομοσχεδίου για την... αλιεία), η κυβέρνηση έκλεισε και τα τελευταία προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Πέρα από την ανορθόδοξη διαδικασία να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα, την τελευταία στιγμή, ως τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο, σηματοδοτούν τις καινούργιες υποχωρήσεις της κυβέρνησης:

​- Πρώτον, οι συντάξεις παγώνουν για έναν ακόμα χρόνο, το 2022.

​- Δεύτερον, ο χρόνος επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων γίνεται τελείως αόριστος. Από τη σαφή αναφορά στον Αύγουστο του 2018, περνάμε στο «μετά την επιτυχή λήξη του προγράμματος». Τι σημαίνει όμως «επιτυχής λήξη» και ποιος θα την κρίνει; Αν η εκταμίευση του ΔΝΤ παραμένει σε εκκρεμότητα και μετά τον Αύγουστο του ΔΝΤ, αυτό δεν θα σημαίνει ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται;

Είναι προφανές ότι οι δύο νέες υποχωρήσεις δίνουν τη χαριστική βολή στο κυβερνητικό αφήγημα για τη διαπραγμάτευση. Τόσο η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων όσο και η ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων δεν έχουν, πλέον, ορατό ορίζοντα υλοποίησης. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει και αναζητά ένα καινούργιο «story».

Δεν ήταν τόσο άσχημα...

Το πρώτο στοιχείο από το νέο κυβερνητικό story δεν είναι άλλο από την ωραιοποίηση της πρότασης Σόιμπλε για το χρέος την οποία είχε απορρίψει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό, "Στο Κόκκινο", ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν διαφωτιστικός:

Ακόμα και στο Eurogroup της 22ας Μαΐου υπήρχε μια πρόταση, η οποία εμπεριείχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Δηλαδή και επιμήκυνση των ωριμάνσεων και πάγωμα, σε περίοδο χάριτος, για τα επιτόκια, αλλά και προβλέψεις για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα [...] Ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε αποδεκτή ήταν διότι αυτά τα μέτρα δεν κάλυπταν το ΔΝΤ, έτσι ώστε να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους ή να προχωρήσει σε μια δήλωση.

Η τοποθέτηση Τζανακόπουλου απέχει παρασάγγας από όσα φέρεται να είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogoup και διέρρευσαν στον Τύπο:

Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα! Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει την ανάγκη φιλοτιμία.

Το πακέτο

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η ελληνική πλευρά θα πάρει κάτι παραπάνω από όσα της προσφέρθηκαν στις 22 Μαΐου.

Αυτό το «κάτι παραπάνω» θα είναι ένα έξτρα πακέτο χρηματοδότησης, πιθανό υπό τη μορφή μιας αυξημένης δόσης τον Ιούλιο. Το νέο «πακέτο» θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την κυβέρνηση (σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2017) σε έναν νέο αφήγημα στο κέντρο του οποίο η «ανάπτυξη» θα έχει αντικαταστήσει τη «ρύθμιση του χρέους». Και σε αυτό το σημείο ο κ. Τζανακόπουλος ήταν διαφωτιστικός:

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο δουλεύουμε και ο οποίος μπορεί να αποτελέσει κομμάτι, τμήμα της απόφασης του Eurogroup, είναι ένα αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, όχι μόνο διότι θα βοηθήσει τη δυναμική ανάκαμψη της χώρας θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει μια οικονομική δυναμική που μπορεί να αλλάξει, εν πάση περιπτώσει, και την κοινωνική κατάσταση εδώ.

Θα αρκέσει το «πακέτο» για να χρυσωθεί το χάπι των μέτρων; Μάλλον δύσκολα, λέει κυβερνητικό στέλεχος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ