ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Εισήγηση για αυστηρές ποινές σε Κασιδιάρη και Σαχινίδη

Βουλή: Εισήγηση για αυστηρές ποινές σε Κασιδιάρη και Σαχινίδη
Eurokinissi/φώτο αρχείου

«Κόκκινη κάρτα» δείχνει η Βουλή στους χρυσαυγίτες. Η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε ύστερα από πρόταση του Νίκου Βούτση να τους «αποκλείσει» από τις επιτροπές Διεθνών Σχέσεων που μετέχει η Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη της «οργάνωσης». Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να μετάσχουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε αποστολές της Βουλής σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα.

Η επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε για να εξετάσει τις υποθέσεις χειροδικίας του Ηλία Κασιδιάρη κατά του Νίκου Δένδια (στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα), αλλά και του Γιάννη Σαχινίδη που μοίραζε προπαγανδιστικό υλικό σε μαθητές που επισκέπτονταν το Κοινοβούλιο, εισηγείται στον Νίκο Βούτση την εξάντληση της αυστηρότητας στην ποινή που θα τους επιβληθεί, σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Η ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον Ηλία Κασιδιάρη είναι η επικύρωση της αποκοπής του ½ της μηνιαίας βουλευτικής του αποζημίωσης. Η παραπομπή του Ηλία Κασιδιάρη στην επιτροπή Δεοντολογίας ελήφθη ομόφωνα από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου στην Ολομέλεια, παράλληλα με την απόφαση για τον άμεσο αποκλεισμό όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις του νομοσχεδίου.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν παρέστη στη συνεδρίαση με τον Χρήστο Παππά να τον υπερασπίζεται λέγοντας το επεισόδιο ήταν σκηνοθετημένο από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει αρχηγικές βλέψεις. Ισχυρίστηκε ακόμη, ότι επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ γνώριζε το ευερέθιστό του χαρακτήρα του Ηλία Κασιδιάρη προκάλεσε το επεισόδιο για την δημοσιότητα. «Ο Ηλίας Κασιδιάρης πιάστηκε σαν το ποντίκι στη φάκα από το Νίκο Δένδια», είπε.

Τόσο πάντως, για την περίπτωση Κασιδιάρη, όσο και για εκείνη του Γιάννη Σαχινίδη οι βουλευτές έκαναν λόγο για αντικοινοβουλευτική, αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά.

Όσον αφορά τον βουλευτή Πέλλας που πιάστηκε στα πράσα να μοιράζει προπαγανδιστικό υλικό σε μαθητές, η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής να επιβάλλει και στην περίπτωση αυτή την αυστηρότερη προβλεπόμενη ποινή. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως δεν γνώριζε πως αυτό απαγορευόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ