ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακακόπουλος για Σόιμπλε: Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο

Τζανακακόπουλος για Σόιμπλε: Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τις σημερινές δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και το καρφί του για τον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ραδιόφωνο 24/7", εξέφρασε την ελπίδα να διαψευστεί αυτή η εκτίμηση και σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα όφειλε με μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και πως τώρα είναι σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν και όσα δικαιούται η Ελλάδα για να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές χρήματος.

Eurogroup 15ης Ιουνίου

Τη "βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στις 15 Ιουνίου" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέχεια όσων απάντησε σχετικά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε πως "από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουμε, από την εμπειρία του παρελθόντος, δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Σόιμπλε. Επομένως, το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός".

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει -και το έχει αποδείξει- ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πως αν πληρωθούν ορισμένα κριτήρια (παρέπεμψε στα κριτήρια που έθεσε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο) η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί μια λύση.

Σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στο Eurogroup και να τεθεί το θέμα στη Σύνοδο μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως πρέπει να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση και τόνισε: "Λύση θα υπάρξει, η λύση θα είναι θετική. Τώρα το φόρουμ εντός του οποίου θα βρεθεί η λύση δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup. Εφόσον το Eurogroup δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα πρέπει οι ηγέτες, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως "το βασικό μας σενάριο και η βασική μας προσπάθεια είναι να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ