ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλούστευση και εξορθολογισμό του νόμου για τους κληρονόμους ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Απλούστευση και εξορθολογισμό του νόμου για τους κληρονόμους ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την απλούστευση και τον εξορθολογισμό του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την προστασία των κληρονόμων, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αλματώδης αύξηση των ποσοστών αποποίησης κληρονομιάς, ζητούν με ερώτηση τους στη Βουλή 66 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τα στατιστικά στοιχεία της πρόσφατης 3ετίας, είναι δηλωτικά της κατάστασης αυτής, καθώς οι αποποιήσεις ιδίως για το έτος 2015 φαίνεται να ξεπέρασαν τις 45.000 ενώ το 2016 έφθασαν τις 54.422, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Οι λόγοι, προσθέτουν, οφείλονται κυρίως, είτε στην αδυναμία των προσωρινών κληρονόμων να αποδεχθούν λόγω των συνεπαγόμενων για εκείνους οικονομικών επιβαρύνσεων (λ.χ. έξοδα συμβολαιογράφων, φόροι κληρονομίας κ.ά.) αλλά και στην ενδεχόμενη ανικανότητα μελλοντικής αξιοποίησης της κληρονομιαίας περιουσίας (ακίνητα, εκτάσεις γης), είτε στο γεγονός ότι οι θανόντες (κληρονομούμενοι) αφήνουν συσσωρευμένα χρέη, οφειλές και βάρη τα οποία και δεν επιθυμούν οι κληρονόμοι να επωμιστούν.

Οι βουλευτές μιλούν για την ανάγκη απλούστευσης και εξορθολογισμού του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (περιορισμός των τάξεων που καλούνται στην εξ' αδιαθέτου διαδοχή σε περιπτώσεις που το παθητικό της περιουσίας υπερβαίνει το ενεργητικό, δεκτή –υπό συγκεκριμένους όρους- η εκπρόθεσμη αίτηση αποποίησης σε περιπτώσεις κατάχρεων κληρονομιών), για την πληρέστερη νομοθετική προστασία των κληρονόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ