ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup βλέπει ο Σόιμπλε

Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup βλέπει ο Σόιμπλε
REUTERS/ ROGAN WARD

Συνολική συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας αναμένει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.

«Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, μεταφέροντας παράλληλα την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε για την κατάληξη του αυριανού Eurogroup.

Το DPA ανέφερε ότι «προηγουμένως η Αθήνα είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών», επικαλούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι:

«βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία. Η Γερμανία δεν έκανε κανένα βήμα υποχώρησης. Εάν το Eurogroup οδηγηθεί σε αποτυχία, η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής».

Ελπίδα και από το ΔΝΤ

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος για το θέμα του χρέους στο αυριανό Eurogroup, εξέφρασε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον στο Bloomberg.

Το ΔΝΤ, είπε ο Λίπτον, προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη:στις κατάλληλες πολιτικές και την κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος. Θεωρούμε, είπε, ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος. «Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Λίπτον είπε ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε κάθε προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει. Μία διέξοδος, είπε, θα ήταν η λεγόμενη αρχή της έγκρισης, που θα «μας επέτρεπε να εγκρίνουμε κατ' αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ