ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο υπουργικό συμβούλιο τα επόμενα βήματα αλλά και οι «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς

Στο υπουργικό συμβούλιο τα επόμενα βήματα αλλά και οι «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς
eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

Στις 11:00 το πρωί στη Βουλή και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί τη συνεδρίαση, προκειμένου να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην οικονομία μετά τοEurogroup αλλά και για τοΚυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει σήμερα ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα πορευτεί την επόμενη της συμφωνίας του Eurogroup και θα ζητήσει από τους υπουργούς να «δώσουν τη μάχη της καθημερινότητας» καθώς πιστεύει πώς μόνο έτσι μπορεί να αναστραφεί το κακό κλίμα αλλά και οι αρνητικές δημοσκοπικές μετρήσεις. Θα ζητήσει καθημερινή δουλειά στα υπουργεία, θα δείξει κίτρινες κάρτες σε συγκεκριμένους υπουργούς και θα υπογραμμίσει ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, δεν υπάρχει για κανέναν η δικαιολογία της αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει έντονα τα στοιχεία του αφηγήματος της «επόμενης μέρας» με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018».

Επόμενος σταθμός Βρυξέλλες

Ακολούθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα από σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί, καθώς το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει απόψε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus)* του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο "Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους". Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η διερεύνηση για μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης.

Τις επόμενες δύο μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στα ζητήματα της μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, της απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Οι συναντήσεις Τσίπρα - πολιτικώ αρχηγών είχαν μπόλικο παρασκήνι, καρφιά, ειρωνείες, εντάσεις, χαμόγελα αλλά και δώρα. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά σφάχτηκαν με το γάντι. Κυβερνητικές πηγές "κατηγόρησαν" την Φώφη Γεννηματά ότι σε μια συζήτηση για τα εθνικά θέματα επιχείρησεεπικοινωνιακές εντυπώσεις, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της, περί θηλιάς.

Μετά τον επεισοδιακό διάλογο που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, το Μαξίμου φαίνεται πως περνάει στην αντεπίθεση μέσω των κυβερνητικών πηγών, οι οποίες κατηγόρησαν ουσιαστικά τη Φώφη Γεννηματά για επικοινωνιακά τερτίπια, την ώρα που ο σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για σοβαρά θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η απάντηση στις δηλώσεις Γεννηματά περί θηλιάς

«Όταν η κ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015 επέβαλλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντηση της», τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση Τσίπρα - Γεννηματά

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά σφάχτηκαν με το γάντι, με εκατέρωθενυπονοούμενα και «καρφιά». Ο διάλογος ήταν στον ενικό. Αρχικά Τσίπρας και Γεννηματά μίλησαν για τα παιδιά τους και έπειτα ξεκίνησε ο πόλεμος...

«Πως πάμε;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει την απάντηση: «Εντάξει, πάμε πολύ καλά». «Έχετε συνέδριο;», ρώτησε και η κα Γεννηματά απάντησε: «Έχουμε πολλή δουλειά με το συνεδριο. Εχω γυρίσει όλη την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι. Αλλά πάμε πολύ καλά. Διψάει ο κόσμος να μιλήσει επειδή έχουμε προβαλλει το σχέδιο Ελλάδα. Εχουν αγωνία για το πως θα πάρει μπρος. Θα μας πεις σήμερα. Αν και συναντιόμαστε κατόπιν εορτής».

Capturepp
4162661

«Εσύ έχεις χρόνο και γυρνάς όλη την Ελλάδα», της ανταπάντησε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «Μας δίνεται ως χώρα ένας χρόνος χωρίς αυτή την πίεση μια ανάσα να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον της χώρας είναι καλό».

Και ήρθε το δεύτερο καρφί από την κα Γεννηματά: «Δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στο λαιμό μας την έχεις βάλει».

Η απάντηση από τον κ. Τσίπρα ήταν επίσης καυστική: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο θα πάρουμε και τον Γιώργο μαζί».

Η κα Γεννηματά δεν άφησε ούτε αυτό να πέσει κάτω λέγοντας: «Μας έχεις βαλει σε δυο καινούρια μνημόνια οπότε τώρα δεν έχεις περιθώρια να τα λες αυτά θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πως πραγματικά χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας δεν υπάρχει περιθώριο για ψεύτικες ελπίδες δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις. Από εδώ και πέρα να δούμε τι θα κάνουμε».

«Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», απάντησε ο πρωθυπουργός. Και κάπου εκεί έκλεισαν οι κάμερες....

Δείτε το βίντεο με τον έντονο διάλογο του Τσίπρα - Γεννηματά

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, αναφέρθηκαν στο συνέδριο της Κεντροαριστεράς. «Θα έρθεις;» ρώτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να δώσει το παρών, ανάλογα βέβαια και με τις υποχρεώσεις του.

4162638

Σκληρή απάντηση Παπανδρέου σε Τσίπρα: Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη

GAP


Η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού στο καυστικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησε. Και ήρθε μέσω twitter.

«Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης & εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας!»

Συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ήπιο και καλό περιγράφουν, κυβερνητικές πηγές το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».Άνοιγμα Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκηση της.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση και υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης.

«Ραντεβού» στη βουλή έδωσαν Μητσοτάκης – Τσίπρας

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως για την οικονομία θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, συνολικά και για τη διαπραγμάτευση, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

4162796

«Για τα εθνικά είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης και όταν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν κατ΄ ιδιαν είμαι πάντα στη διάθεση σας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πάντα οι σκέψεις και οι στρατηγικές πρέπει να περιφρουρούνται, αλλά ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης και της ταχύτητας, και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Capture

Ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της Ντόρας Μπακογιάννη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ