ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την προσευχή Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά

Αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την προσευχή Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά
LATO KLODIAN / EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Την οργή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η τελετή προσευχής και ανάγνωσης του Κορανίου, μέσα στην Αγία Σοφιά, το βράδυ της Τετάρτης.

Η συγκεκριμένη τελετή, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας και έγινε παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας.

H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ανήρτησε στο Twitter το βίντεο από αυτή τη νέα πρόκλησ της Άγκυρας μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια από την τουρκική πλευρά, ενώ έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ