ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε Ρωσία, Βενεζουέλα και Τράπεζα της Ελλάδος

Λαφαζάνης: Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε Ρωσία, Βενεζουέλα και Τράπεζα της Ελλάδος

Αυτονόητο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε εναλλακτικό σχέδιο και να προχώρησε σε συζητήσεις με χώρες για να λάβει βοήθεια σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2015 δεν κατέληγαν σε συμφωνία και οδηγούμασταν σε Grexit.

Αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος της ΛΑΕ και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FΜ». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία για καταβολή δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου αλλά και ότι κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας το ενδεχόμενο προμήθειας πετρελαίου.

«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα».

«Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους», πρόσθεσε

Παράλληλα, εξήγησε ότι σε περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής. Τέλος, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το εναλλακτικό σχέδιο προέβλεπε οποιαδήποτε εμπλοκή του στρατού.

Πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας «κακόγουστο αστείο» τα όσα ισχυρίζεται στο τελευταίο του βιβλίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ