ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα για τους σημαιοφόρους με κλήρωση - Γαβρόγλου: Η σημαία δεν είναι έπαθλο

Πολιτική θύελλα για τους σημαιοφόρους με κλήρωση - Γαβρόγλου: Η σημαία δεν είναι έπαθλο
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - Eurokinissi

Σημαιοφόρος θα είναι ο τυχερός και όχι ο άριστος, λέει το νέο Προεδρικό Διάταγμα και διευκρινίζει ότι σημαιοφόροι και παραστάτες θα προκύπτουν πλέον με κλήρωση και όχι με τη βαθμολογία. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ξέσπασε πολιτική θύελλα με ομοβροντία πυρών κατά του Κώστα Γαβρόγλου. Για «εξίσωση προς τα κάτω» και σημαιοφόρους με «λοταρία αντί για αριστεία» κάνει λόγο οι αντιπολίτευση, με τον Κώστα Γαβρόγλου να εξισώνει τη Νέα Δημοκρατία με τη Χρυσή Αυγή, σχολιάζοντας ότι οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων είναι σαν να έχουν γραφτεί από τον ίδιο συντάκτη.

Συγκεκριμένα, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πλέον οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των δημοτικών σχολείων δεν θα είναι οι καλύτεροι μαθητές αλλά θα είναι οι... τυχεροί που θα ορίζονται από την κλήρωση. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.

Στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήρθε η σκληρή απάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος συνέκρινε τη Νέα Δημοκρατία με τη Χρυσή Αυγή λέγοντας πως οι ανακοινώσεις τους είναι σαν να έχουν γραφτεί από τον ίδιο συντάκτη.

«Η Νέα Δημοκρατία μαζί με τη Χρυσή Αυγή αυτή την φορά μας κάνουν κριτική για το θέμα της επιλογής του σημαιοφόρου. Αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις των δύο κομμάτων είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη. Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο»., τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για ένα ριζοσπαστικό νόμο που ανοίγει νέους ορίζοντες σε πολλές επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στις αλλαγές στα δημοτικά σχολεία σημείωσε πως καταργήθηκε αυτό που ίσχυε από το 1989 και "αντί να χαιρετιστούν αυτά τα σημαντικά βήματα, ως βήματα που πάνε την εκπαίδευση μπροστά, έχουμε πάλι μία μίζερη αντιμετώπιση".

Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας προσθέτει ότι «όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους».

Ολοκληρώνοντας ο ίδιος σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία».

Τέλος, Κ.Γαβρόγλου υπογραμμίζει ότι «δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό. Οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξίσωση προς τα κάτω, παντού..

Με μία επικριτική ανάρτηση για την κυβέρνηση σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter την ανάδειξη των σημαιοφόρων στις παρελάσεις στο δημοτικό με κλήρωση.

«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μακάριος Λαζαρίδης: Η κυβέρνηση το τερματίζει

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της ανάδειξης των σημαιοφόρων στις παρελάσεις με κλήρωση εξαπέλυσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης με ανάρτηση στο twitter.

«Η κυβέρνηση αναδιανέμει μιζέρια σε όλους τους τομείς. Με την κλήρωση για τους σημαιοφόρους το τερματίζει. #paideia», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Λαζαρίδης.

Δ. Κωνσταντόπουλος: Από τη αριστεία – Στη λοταρία

Με τη σκωπτική δήλωση «από την αριστεία-στη λοταρία» σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, την κατάργηση της «αριστείας» στα δημοτικά σχολεία.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην ανακοίνωσή του δηλώνει τα εξής:

«Συνεπής ο υπουργός Παιδείας στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση της «αριστείας». Με το Π.Δ 79/2017 η αριστεία και η επιβράβευση, μετατρέπεται σε μια διαδικασία λοταρίας. Η επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστατών δεν είναι πλέον αποτέλεσμα προσπάθειας και αξιολόγησης των μαθητών. Είναι μια τυπική διαδικασία κλήρωσης. Η παιδαγωγική αξία των κινήτρων για μια ακόμη φορά. λείπει από το εκπαιδευτικό λεξικό της πρώτης φοράς αριστερά. Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων κ. υπουργέ».

ΔΗΜΑΡ: Καταργούν την αριστεία αντί να καταργήσουν τις "στρατιωτικού τύπου" μαθητικές παρελάσεις

«Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να καταργήσουν τις μαθητικές παρελάσεις, αποφάσισαν να καταργήσουν την αριστεία!» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας ότι «με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα, οι σημαιοφόροι στις μαθητικές παρελάσεις θα επιλέγονται πλέον με κλήρωση. Δεν θα είναι αυτοί με την καλύτερη επίδοση αλλά οι πιο τυχεροί!».

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως «είναι πλέον εύκολα αντιληπτό το "όραμα" του κ. Τσίπρα για τα "σχολειά". Ο εξισωτισμός προς τα κάτω, όμως, δεν είναι προοδευτική, αλλά ιδεοληπτική και βαθιά συντηρητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει προσκολλημένος στις εμμονές του και δεν προχωρά ούτε στο πεδίο βασικών αλλαγών που δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια, όπως για παράδειγμα στο θέμα των μαθητικών παρελάσεων».

«Η ιστορία, όμως, δεν πρέπει να υπενθυμίζεται μέσα από "στρατιωτικού τύπου" παρελάσεις των μαθητών, οι οποίες πρέπει να αντικατασταθούν από εναλλακτικές μορφές εκδηλώσεων, αλλά μέσα από τη σωστή διδασκαλία στα σχολεία. Αν οραματιζόμαστε ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιβράβευση της προσπάθειας, για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ