ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με τον ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως υποστηρίζει η ΝΔ από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις πέντε.

Η Πειραιώς αναλύοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καταλήγει με την πρόταση να γίνει έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες, τονίζοντας πως «το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες. Μπορεί να ξανασυμβεί».

Χαρακτηριστικά η ΝΔ επισημαίνει πως η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης , σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, βαίνουν μειούμενοι και το 2017.

Όσον αφορά για τις 5 δράσεις που έχουν προκηρυχθεί για το 2017, οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Κράτους, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών.Μάλιστα, δεν διστάζει να τονίσει την ανησυχία της για τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων.

Η πρόταση της Αντιπολίτευσης

1. Έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες.

2. Δημιουργία Ενιαίου Κεντρικού Κόμβου Ενημέρωσης για το ΕΣΠΑ και τα επενδυτικά εργαλεία.

3. Σταθερό πλαίσιο προκηρύξεων

4. Συγκεκριμένες ημερομηνίες προκήρυξης

5. Πλήρης ενεργοποίηση του Καταπιστευτικού Μηχανισμού

6. Ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)

7. Ενεργοποίηση δράσεων για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και προσαρμοστικότητας εργαζομένων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ