ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινό μήνυμα Τσίπρα - Τζεντιλόνι για το προσφυγικό και το μέλλον της Ευρώπης (pics)

Κοινό μήνυμα Τσίπρα - Τζεντιλόνι για το προσφυγικό και το μέλλον της Ευρώπης (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti

Το μέλλον της Ευρώπης, το προσφυγικό, οι επενδύσεις και οι ελληνοϊταλικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

«Η προσφυγική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες»

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση σε πολύ στέρεη βάση των ελληνοϊταλικών σχέσεων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι δύο χώρες εξέρχονται από μία πολυετή κρίση, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και αναζητούν κοινό τόπο για λύσεις απέναντι σε αυτά τα προβλήματα.

«Οι χώρες του Νότου έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το μάρμαρο μιας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική ούτε ιταλική».

2

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti)

Σημείωσε δε ότι οι λαοί μας έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και δίδαξαν ότι αυτές οι αξίες παραμένουν σημαντικές στο πολιτισμικό μας κύτταρο.

«Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση»

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση» τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη «να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Είπε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων και πως συμφώνησαν με τον Πάολο Τζεντιλόνι να ενισχύσουν αυτή τη σχέση.

«Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

«Ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης δεν πρέπει να έχει ρόλο παιδονόμου»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Ιταλία ενώνουν οι ιστορικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών ενώ σημείωσε ότι «στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν.

«Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.

Σχετικά με την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε, και ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η συζήτηση και τα γενναία βήματα στην κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, για να τονίσει όμως έχουμε ανάγκη και μια διαφορετική αντίληψη όσον αφορά στην ουσία των πολιτικών παρεμβάσεων.

Εξήγησε ότι αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης θα έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούριο. Ωστόσο, σημείωσε, αν έχει όμως ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη. Επισήμανε επίσης ότι το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους.

3

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti)

Τζεντιλόνι: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα

«Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Είπε ότι η σημερινή μέρα «φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, και άλλες επενδύσεις».

Επίσης σημείωσε πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία» ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

4

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti)

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ είναι πολύ πιο αξιόπιστη απέναντι στους πολίτες της» επεσήμανε και πρόσθεσε:

Τα οικονομικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι καλύτερα και για την Ιταλία και για την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί επλήγη από τη λιτότητα και την κρίση όσο καμία άλλη, και οδεύει προς το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ικανοποιητικό τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων.

Τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «το κλίμα αισιοδοξίας έχει εκφραστεί και κατά την υπογραφή των συνθηκών της Ρώμης».

«Εκείνη την περίοδο είχε διαφανεί η αλλαγή του κλίματος. Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία, είπε από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι» συμπλήρωσε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ