ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων

Κουρουμπλής: Απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/Φωτογραφία αρχείου

Στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό έπειτα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Μην φέρνουμε την καταστροφή», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στον realfm 97,8, τονίζοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, καθώς και ένα ειδικό σκάφος από το εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα.

«Είναι πάνω, κατά πάνω, όλα τα συνεργεία. Έχουμε κινητοποιήσει ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα. Και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σκάφος, το οποίο ναυλώσαμε και κάνει δουλειά μέσα στη θάλασσα και όχι στις ακτές. Στις ακτές δουλεύουν τα γνωστά απορρυπαντικά σκάφη» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος».

«Εγώ είπα ότι έχουμε καλέσει το ΕΛΚΕΘΕ, το αρμόδιο Ινστιτούτο ελέγχου, ήδη με έγγραφο έχω ζητήσει να αρχίσει να κάνει μετρήσεις. Εμείς είπαμε ότι σε έναν μήνα θα έχουμε το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα μπορεί ο κόσμος να κολυμπήσει. Αλλά, ας περιμένουμε να γίνουν οι μετρήσεις. Χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς αν μπορεί ή δεν μπορεί να κολυμπήσει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων και προανήγγειλε ρύθμιση στη Βουλή για να φύγει η αρμοδιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας και να πάει στον Ελληνικό νηογνώμονα.

«Στο υπουργείο, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ένα καθεστώς απαράδεκτο που έχει να κάνει με τη δυνατότητα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, σε ότι αφορά την επιθεώρηση των πλοίων» επισήμανε ο υπουργός και τόνισε:

«Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, που έρχεται στη Βουλή έχω διάταξη η οποία διώχνει από την αρμοδιότητα του υπουργείου αυτή την αρμοδιότητα. Την διώχνει, την στέλνει στους νηογνώμονες. Ως εκ τούτου, αυτό είναι μία βαθιά τομή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ