ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Κοντονή σε Μητσοτάκη για τα ζητήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης

Απάντηση Κοντονή σε Μητσοτάκη για τα ζητήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε δηλώσεις προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών) επισημαίνοντας πως «ο πρόεδρος της ΝΔ ανακάλυψε ξαφνικά χθες ότι καθυστερεί η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και πως οι πολίτες υποβάλλονται σε ταλαιπωρία». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως «Προφανώς δεν ανήκει στο κόμμα που επί δεκαετίες αδιαφορούσε με τρόπο προκλητικό για τα προβλήματα που όψιμα ανακαλύπτει.

Ο κ. Κοντονής προσέθεσε πως η ΝΔ «εγκαλεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έλυσε σε δύο χρόνια, ζητήματα που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν και είχαν αφήσει να λιμνάζουν για 40 χρόνια».

Επίσης, ο κ. Κοντονής, σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης «ξεχνά, όμως, ότι η απλοποίηση διαδικασιών και η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αποτελούν πολιτική που το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η κυβέρνηση έχουν ήδη δρομολογήσει και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η ηλεκτρονική οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων που έχει ήδη ολοκληρωθεί και η υλοποίησή της στα ποινικά και τα πολιτικά δικαστήρια (ΟΣΔΥΔΔ και ΟΣΔΥΠΠ), η σύντμηση της διαδικασίας πτώχευσης, είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, ενώ περαιτέρω, τη διαδικασία επιτάχυνσης θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, ο θεσμός δικαστικής διαμεσολάβησης, ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και Διοικητικής Δικονομίας που θα ψηφιστούν σύντομα, όπως επίσης και οι νέες ρυθμίσεις για τα συναινετικά διαζύγια. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα της διεξαγωγής των διοικητικών δικών στις μεταβατικές έδρες με τηλεδιάσκεψη».

Κλείνοντας, ο κ. Κοντονής επισήμανε «Απετράπη η αποστελέχωση των δικαστηρίων της χώρας και καλύπτονται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, με την ολοκλήρωση διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται περί προσλήψεων και όχι απολύσεων που ετοίμαζε ο κ. Μητσοτάκης... ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ