ΠΡΟΣΩΠΑ

Μάικ Πομπέο: Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Μάικ Πομπέο: Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/Olivier Douliery / POOL

Ο 54χρονος διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κάνει μια τέτοια αλλαγή στο σημαντικό αυτό χαρτοφυλάκιο, έρχεται εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα. 

Ο Πομπέο είναι επίσης εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party, το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά, όπως γράφει η Washington Post.

Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι». Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, ενώ θεωρεί την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα ως μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεία του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη πίστη στον Τραμπ.

Ο Πομπέο χαρακτηρίζεται επίσης πολύ εργατικός, αλλά και επιθετικός απέναντι στους εργαζομένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ