ΠΡΟΣΩΠΑ

Αφιέρωμα CNNi: Ηλίας Ηλιάδης, ένας θρύλος του τζούντο

Αφιέρωμα CNNi: Ηλίας Ηλιάδης, ένας θρύλος του τζούντο
EPA/MAXIM SHIPENKOV/ Φωτογραφία αρχείου

Ο χρυσός ολυμπιονίκης και πρωταθλητής στο τζούντο, Ηλίας Ηλιάδης, αποτελεί έναν από τους πιο θρυλικούς αθλητές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Συγκλόνισε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ο Ηλιάδης είναι ο νεότερος άντρας πρωταθλητής Ολυμπιακών αγώνων στο άθλημα του τζούντο και το CNNi φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στο πρόσωπό του και την αθλητική του πορεία. 

Ο Ηλιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γεωργία. Γεννημένος με το όνομα Τζάρτζι Ζβιαντάουρι, βίωσε μεγάλες δυσκολίες καθώς η χώρα βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Προπονούταν συχνά στο κρύο καθώς το ντότζο όπου εκπαιδευόταν δεν είχε θέρμανση.

Η οικογένεια του είχε στενή σχέση με τον Νίκο Ηλιάδη, προπονητή της Εθνικής Τζούντο από το 2000-2016 ο οποίος υιοθέτησε τον Ηλία όταν ήταν 15 ετών προκειμένου να τον βοηθήσει να εκπαιδευτεί στην πολεμική αυτή τέχνη και να μπορεί να διαγωνιστεί με την ελληνική ομάδα.

Ο Ηλιάδης δηλώνει, «δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από πού προέρχεσαι, αυτό είναι πολύ σημαντικό,» ενώ προσθέτει ότι «το αίμα μου είναι γεωργιανό αλλά το μυαλό μου είναι ελληνικό».

Το 2004 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βουκουρέστι, γεγονός που του επέτρεψε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μερικούς μήνες αργότερα.

Ο Ηλίας κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των 81 κιλών στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων με ίπον επί του Ουκρανού Ρόμαν Γκόντιουκ.

Μετά την νίκη του ο Ηλιάδης παντρεύτηκε την νυν σύζυγό του Λία Γρηγοριάδη, δηλώνοντας ότι εκείνη «άξιζε περισσότερο από το χρυσό μετάλλιο».

Στους επόμενους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2008, ο Ηλίας ήταν ο πρώτος αθλητής που εισήρθε στη «Φωλιά του Πουλιού», όπως αποκαλείται το στάδιο, φέροντας την ελληνική σημαία.

Δυστυχώς ο Ηλιάδης δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο στους αγώνες αυτούς αφού ο τραυματισμός του στο γόνατο τον ανάγκασε να αποχωρήσει μετά από ήττα έναντι στον Ολλανδό Μαρκ Χουίζινγκα στον πρώτο γύρο.

Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ηλιάδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο και αφιέρωσε στον ελληνικό λαό λόγω των οικονομικών δυσκολιών που βίωνε η χώρα την περίοδο εκείνη.

Παρότι δεν κατέκτησε μετάλλιο ούτε στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο Ηλιάδης συνέχισε να διακρίνεται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ενώ κατέχει περισσότερες διακρίσεις από κάθε άλλον παλαιστή του τζούντο στην ελληνική ιστορία.

Legends of Judo: Ilias Iliadis, an Olympic champion aged 17 by CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ