ΠΡΟΣΩΠΑ

Dorothea Puente: Η πιο σατανική serial killer στην ιστορία των ΗΠΑ

Dorothea Puente: Η πιο σατανική serial killer στην ιστορία των ΗΠΑ
Associated Press

Η Δωροθέα Πουέντε (Dorothea Helen Puente), η ιστορία της οποίας είχε προκαλέσει φρίκη τη δεκαετία του ’80, είναι μία από τις πιο σατανικές serial killers στην ιστορία των ΗΠΑ. Φέτος το Γενάρη, συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Πουέντε λειτουργούσε ένα οικοτροφείο στο Σακραμέντο τα Καλιφόρνια και έμεινε στην ιστορία, αφού κανένας από τους ενοίκους που διέμεναν σε αυτό δεν βγήκε ζωντανός από εκεί. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων δολοφονιών φτάνει τις εννιά, ενώ έξι δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Ανάμεσα στα θύματά της είναι και δύο φίλοι και συνεργάτες της.

Οι δολοφονίες ξεκίνησαν λίγο αφότου ξεκίνησε να νοικιάζει δωμάτια σε μεσήλικες και ηλικιωμένους (52 έως 80 ετών) στο σπίτι της στο Σακραμέντο. Πρώτο της θύμα ήταν η 61χρονη φίλη και συνεργάτης της Ruth Monroe, η οποία πέθανε από υπερβολική δόση κοδείνης και ακεταμινοφαίνης, τον Απρίλιο του 1982, αφού είχε μετακομίσει στο οικοτροφείο. Η Πουέντε ισχυρίστηκε τότε ότι η Monroe είχε κατάθλιψη, γιατί ο άντρας της βρισκόταν σε τελικό στάδιο και οι Αρχές πίστεψαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

Ακολούθησαν και άλλοι περίεργοι θάνατοι, χωρίς, ωστόσο, να έχουν κινηθεί υποψίες εναντίον της. Η Πούεντε συνέχιζε να δέχεται ενοίκους, ενώ ήταν πολύ δημοφιλής με τους κοινωνικούς λειτουργούς, αφού πολλοί από τους ενοίκους της ήταν «σκληρές περιπτώσεις», όπως ναρκομανείς και άλλοι με βίαιο ιστορικό.

Οι πρώτες υποψίες ξεκίνησαν από την εξαφάνιση του τελευταίου της ενοίκου. Η Πουέντε ακολουθούσε μία μέθοδο, κατά την οποία προσέθετε υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά στο φαγητό που τάιζε τους ενοίκους, προκειμένου να ρίξει τις άμυνές τους και στη συνέχεια να τους σκοτώσει, πνίγοντάς τους με ένα μαξιλάρι στο κρεβάτι τους. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια πρώην κατάδικων φυλακών, τους έθαβε στην αυλή της.

Τα κίνητρά της δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, θεωρείται, όμως, ότι ήταν οικονομικά, καθώς αφού τους δολοφονούσε, εκείνη συνέχιζε να εισπράτει τα κοινωνικά επιδόματα των ενοίκων της, βγάζοντας τουλάχιστον 4.000 δολάρια έξτρα το μήνα.

Στη δίκη της, περισσότεροι από 130 μάρτυρες κλήθηκαν στο εδώλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πουέντε συνέχισε να πείθει ως καλοκάγαθη γριούλα ακόμη και όταν κάθισε στο εδώλιο.

Στη δίκη της, τέσσερα χρόνια μετά, οι ένορκοι δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν σε μία ομόφωνη απόφαση. Τελικά καταδικάστηκε σε τρεις ισόβια, αφού κρίθηκε ένοχη για τους τρεις από τους φόνους. Πέθανε στη φυλακή το 2011 σε ηλικία 82 ετών, αλλά πέρασε στην ιστορία ως μία από τις αιμοδιψείς γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους στην ιστορία των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ