ΠΡΟΣΩΠΑ

Αυστρία: Στράχε, η πτώση του «κ. Καθαρού» της αυστριακής άκρας δεξιάς

Αυστρία: Στράχε, η πτώση του «κ. Καθαρού» της αυστριακής άκρας δεξιάς
(AP Photo/Michael Gruber)

Φόρεσε το κοστούμι του αντικαγκελάριου της Αυστρίας ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσει να ξεχαστεί η εποχή που έκανε παραστρατιωτικές ασκήσεις με τους νεοναζί: ο αρχηγός της αυστριακής άκρας δεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σκόνταψε στο σκάνδαλο της Ίμπιζα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Κοστούμι-γραβάτα και σοβαρό ύφος: με τα ατού αυτά του ηγέτη που ονειρεύτηκε ότι θα γινόταν, ο Αυστριακός οδοντοτεχνίτης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), του οποίου ηγήθηκε επί 14 χρόνια.

Αφού πέρασε αρκετά χρόνια προσπαθώντας να εξωραΐσει την εικόνα της παράταξής του, η οποία διαθέτει ισχυρή επιρροή στο στρατόπεδο των ευρωπαίων εθνικιστών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επιβεβαιώνει για την άκρα δεξιά την εικόνα που της δίνουν οι επικριτές της: ύποπτες σχέσεις με την Ρωσία, επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, ύποπτη χρηματοδότηση.

Ο κ. Καθαρός βιντεοσκοπήθηκε κρυφά, το καλοκαίρι του 2017, κατά την διάρκεια συνάντησης σε βίλα στην Ίμπιζα, να προσφέρει σημαντικές δημόσιες συμβάσεις σε Ρώσο ολιγάρχη με αντάλλαγμα τις ρωσικές επενδύσεις στην ισχυρότερη εφημερίδα της χώρας, την Kronen Zeitung.

Εκτός από τις ενοχοποιητικές δηλώσεις του, σε αυτό το ραντεβού συμπεριφέρεται σαν «καυχησιάρης και ματσό έφηβος», εμφανώς πιωμένος και με αποχαλινωμένη γλώσσα. Το αναγνώρισε και ο ίδιος.

Το να γίνει παρουσιάσιμος δεν ήταν και λίγο γι΄αυτόν τον γαλανομάτη Βιεννέζο που σύχναζε σε νεοναζιστικές οργανώσεις στα νιάτα του.

Ο Τύπος ξαναέβγαλε στην επιφάνεια τις φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 που δείχνουν το Στράχε να συμμετέχει σε παραστρατιωτικές ασκήσεις με μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Wiking Jugend: «Ήμουν ανόητος, νέος και αφελής», έχει υποστηρίξει ο ενδιαφερόμενος.

Τακτικιστής της μετριοπάθειας

Ο Στράχε δοκίμασε πολλούς πολιτικούς μανδύες, μέχρι το 2010 όταν παρουσίασε μία υπερεθνικίστρια υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, πριν βγάλει από την μέση τις πιο ενοχλητικές προσωπικότητες του Κόμματος των Ελευθέρων.

Εγκατέλειψε την προκλητική στάση και έμαθε πώς γίνεσαι από λύκος αρνάκι, μέχρι να ορισθεί αντικαγκελάριος στη κυβέρνηση του ακόμη πιο νέου και φιλόδοξου συντηρητικού Σεμπάστιαν Κουρτς, περιβεβλημένος από τους «αξιωματικούς» του, επικεφαλής πέντε στρατηγικής σημασίας υπουργείων, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Αυτός ο πρώην θαμών των νυκτερινών κλαμπ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έφερε νέο αίμα στο κόμμα της αυστριακής ακροδεξιάς, καλλιέργησε το προφίλ του καλού οικογενειάρχη, που φροντίζει τον κήπο του, περιβεβλημένος από την νεαρή σύζυγό του, στον σκύλο του και το τρίτο μόλις λίγων μηνών παιδί του.

Η στρατηγική του απέδωσε καρπούς: με 11% στις βουλευτικές εκλογές του 2006, το FPO έφθασε μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2016, πρωτοφανές για την Αυστρία, συγκέντρωσε το 26% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2017 και επιβλήθηκε ως κυβερνητικός εταίρος του νεαρού Κουρτς.

Αλλά στο βάθος, ο Στράχε και το κόμμα του δεν εγκατέλειψαν καμία από τις θεμελιώδεις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές αρχές τους.

Για τον πολιτικό αναλυτή Τόμας Χόφερ, «η υιοθέτηση ενός μετριοπαθούς τόνου δεν είναι παρά προϊόν τακτικής».

Κατά την διάρκεια της 18μηνης ζωής της κυβέρνησης συνασπισμού, οι ξενοφοβικές, ομοφοβικές και νεοναζιστικές παρεκτροπές των στελεχών και των μελών του FPO διαδέχθηκαν η μία την άλλη για να γίνουν καθημερινότητα, μία καθημερινότητα που ο Στράχε επέμενε να χαρακτηρίζει «μεμονωμένα περιστατικά».

Παραιτούμενος σήμερα, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε όρισε για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του FPO τον Νόμπερτ Χόφερ, τον φιναλίστ των προεδρικών εκλογών του 2016 στις οποίες ηττήθηκε η αυστριακή άκρα δεξιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ