ΠΡΟΣΩΠΑ

Ζητείται δικαίωση: Η μαύρη αστυνομικός που απολύθηκε όταν εμπόδισε περιστατικό τύπου Φλόιντ

Ζητείται δικαίωση: Η μαύρη αστυνομικός που απολύθηκε όταν εμπόδισε περιστατικό τύπου Φλόιντ
CNNi

Στο προσκήνιο ήρθε ξανά η απόλυση μαύρης αστυνομικού που είχε απολυθεί όταν παρενέβη σε περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου λευκός συνάδελφός της είχε ακινητοποιήσει έναν άνδρα με λαβή στον λαιμό.

Το περιστατικό σημειώθηκε το 2006 στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και τώρα οι Αρχές ζητούν να διεξαχθεί έρευνα για την απόφαση απόλυσης της Cariol Horne, η οποία μέχρι τότε είχε υπηρετήσει 19 χρόνια στην αστυνομία και ήθελε ακόμη ένα έτος για να βγει σε σύνταξη.

Ωστόσο, εξαιτίας της απόλυσής της είχε κριθεί ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια και δεν την έλαβε ποτέ.

«Δεν θέλω κανένας αστυνομικός να περάσει ό,τι πέρασα. Είχα πέντε παιδία και έχασα τα πάντα. Ο ύποπτος ωστόσο δεν έχασε τίποτα. Και μπορεί πλέον να μην μου έχει απομείνει τίποτα στη ζωή, αλλά ξέρω τουλάχιστον πως είχα κάνει το σωστό και σήμερα αναπνέει ακόμη (σ.σ. αναφέρεται στον άνδρα που είχε ακινητοποιήσει ο συνάδελφός της)» αναφέρει η Horne στο CNNi.

Τώρα, 14 χρόνια μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης, ζητά από τον εισαγγελέα την επανεξέταση της υπόθεσης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για όσους αστυνομικούς προσπαθούν να προστατέψουν πολίτες που δέχονται βία από άλλους αστυνομικούς.

Επιπλέον, με το αίτημά του το Διοικητικό Συμβούλιο ζητάει από το αστυνομικό τμήμα στο Μπάφαλο να ενημερώσουν τους αστυνομικούς αναφορικά με το καθήκον τους να παρεμβαίνουν σε περίπτωση μη αναγκαίας χρήσης της βίας.

Την ίδια ώρα, ζητούν και την επίλυση όποιων ζητημάτων εμποδίζουν την Cariol Horne να πάρει τη σύνταξή της.

Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί η πορεία του αιτήματος, καθώς το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο, όπως γράφει το CNNi.

Από την πλευρά της η Horne δηλώνει ότι «ελπίζει ο δήμαρχος να πάρει τη σωστή απόφαση, γιατί κανείς αστυνομικός δεν πρέπει να περάσει ό,τι πέρασε εκείνη επειδή έκανε το σωστό».

A black officer stepped in when a white cop had a suspect in a chokehold. She was fired and the city wants an investigation / By Sheena Jones, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ