ΠΡΟΣΩΠΑ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή «το ίδιο επείγουσα» με τον κορωνοϊό

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή «το ίδιο επείγουσα» με τον κορωνοϊό
AP Photo/Olivier Matthys

«Ο κόσμος θα πρέπει να διδαχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να αντιμετωπίσει ως επείγουσα κατάσταση την κλιματική αλλαγή», τονίζει σε συνέντευξή της στο BBC η Σουηδή ακτιβίστρια, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Στη συνέντευξή της η Γκρέτα δηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με «ένα σχέδιο πράσινης ανάκαμψης». Ο κόσμος, σύμφωνα με την νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα, βρίσκεται σήμερα σε ένα «σημείο καμπής» από κοινωνικής πλευράς για θέματα όπως το κλίμα και το κίνημα Black Lives Matter.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα μακριά από τέτοια ζητήματα. Δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από χαλί αυτές τις αδικίες».

Όπως εξηγεί η ίδια, το lockdown της έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να σκεφτεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Το επίπεδο της γνώσης και της κατανόησης ακόμη και μεταξύ ανθρώπων εξουσίας είναι πολύ, πολύ χαμηλό, πολύ χαμηλότερο από αυτό που φαντάζεστε», δήλωσε η 17χρονη ακτιβίστρια στο BBC.

Σύμφωνα με την ίδια, το μόνο θετικό που προέκυψε από την πανδημία είναι η πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες κρίσεις.

«Δείχνει ότι σε μια κρίση αντιδράς και αντιδράς με την απαραίτητη πυγμή», λέει και δηλώνει αισιόδοξη με το γεγονός ότι πλέον οι πολιτικοί τονίζουν την σημασία να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ