ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο ρόλος της Πόλα Ρούπα δίπλα στο Μαζιώτη

Ο ρόλος της Πόλα Ρούπα δίπλα στο Μαζιώτη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Πόλα Ρούπα, η γυναίκα που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη από τον Κορυδαλλό, δεν είναι σύντροφος του μόνο στην τρομοκρατική δράση, αλλά και στη ζωή, καθώς και μητέρα του παιδιού του.

Γεννημένη το 1969 στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, η Παναγιώτα Ρούπα σπούδασε στο Μαθηματικό.

Έχοντας ιδιαίτερες ανησυχίες και έντονο ενδιαφέρον για τον αντιεξουσιαστικό χώρο από τα φοιτητικά της χρόνια, βρέθηκε στη μεγάλη κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1995 που τερματίστηκε με την προσαγωγή 500 και πλέον ατόμων. Εκεί έκανε τη γνωριμία με το Νίκο Μαζιώτη, μια γνωριμία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, αλλά και στην τρομοκρατική της δράση.

Έχοντας ήδη μπει στο «μάτι» των Αρχών, η Ρούπα προσήχθη για δεύτερη φορά το 1997, όταν ο σύντροφός της συνελήφθη για τοποθέτηση βόμβας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης (η συγκεκριμένη βόμβα δεν εξερράγη). Αφέθηκε τελικά ελεύθερη καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον της.

Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» αποτελεί ουσιαστικά το «παιδί» της 47χρονης σήμερα Ρούπα, υπό την έννοια ότι οι Αρχές τη θεωρούν ως την επικεφαλής της, το άτομο που κινούσε τα νήματα, αλλά και τη συγγραφέα των προκηρύξεών της.

Η Ρούπα συνελήφθη μαζί με τον σύντροφό της τον Απρίλιο του 2010. Στο σπίτι του ζευγαριού, στα Καλύβια Αττικής, η αντιτρομοκρατική βρίσκει σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Αμφότεροι προφυλακίζονται και ενώ βρίσκονται μέσα στη φυλακή, γίνονται γονείς, καθώς τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, η Ρούπα φέρνει στη ζωή ένα αγοράκι στο οποίο δίνεται το όνομα Λάμπρος, προς τιμήν του συντρόφου του ζευγαριού, Λάμπρου Φούντα. Ο Φούντας είχε χάσει τη ζωή του τον Μάρτιο του 2010, λίγους μήνες νωρίτερα δηλαδή, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς.

Μαζιώτης και Ρούπα αποφυλακίζονται τον Οκτώβριο του 2011, όταν και παρέρχεται το 18μηνο. Οι περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή στο Λεκανοπέδιο και παρουσία τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα) παραβιάζονται τον Ιούνιο του 2012, όταν αμφότεροι εξαφανίζονται.

Τον Ιούλιο του 2014, οι Αρχές συλλαμβάνουν εκ νέου τον καταζητούμενο Μαζιώτη μετά από συμπλοκή στο Μοναστηράκι, τα ίχνη της Ρούπα, όμως, εξαφανίζονται. Η 47χρονη, σκληρή όπως τη χαρακτηρίζουν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής, γυναίκα είναι επικηρυγμένη με ένα εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Aπόδραση Μαζιώτη από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο ετοίμαζε η Πόλα Ρούπα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ