ΠΡΟΣΩΠΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας Το ταξίδι ζωής της τενίστριας Caroline Wozniacki

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας Το ταξίδι ζωής της τενίστριας Caroline Wozniacki

Περί τα 180 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ταλαιπωρούνται από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, με χρόνιους πόνους, συνεχή κόπωση αλλά και γαστρεντερικές επιπλοκές και συχνές λοιμώξεις. Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (όπως και αγκυλοποιητική, σπονδυλίτιδα και αξονική σπονδυλαρθρίτιδα χωρίς ακτινολογικά ευρήματα), Ψωριασική αρθρίτιδα και Ψωρίαση είναι αυτές οι νόσοι, ενώ αξίζει να γνωρίζουμε ότι μια τέτοια χρόνια νόσος, εκτός από την απώλεια λειτουργικότητας και τη μειωμένη ποιότητα ζωής, ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, πίεση ή να αποτελέσει την απαρχή για εμφάνιση διαβήτη ή καρδιακή νόσο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας, που έχει οριστεί η 12η Οκτωβρίου, αξίζει να γνωρίζουμε ότι αυτές οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική σωματική και συναισθηματική πίεση σε όσους ζουν με αυτές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συγκεκριμένα είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

- Οι γυναίκες με ψωρίαση βιώνουν περισσότερο το αίσθημα του στίγματος και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στρες και μοναξιά σε σχέση με τους άνδρες.

- Οι γυναίκες με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα βιώνουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις μέχρι τη διάγνωση, βιώνουν μεγαλύτερη κόπωση, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο δραστήριες και τελικά να ζουν με περισσότερο πόνο, άγχος και πίεση.

Η παγκόσμια καμπάνια Advantage Hers για τις γυναίκες που πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα

Η διεθνής καμπάνια Advantage Hers απευθύνεται στις γυναίκες που πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα: Με τη βοήθεια μιας νέας, όμορφης και αθλητικής γυναίκας, της πρωταθλήτριας τένις Caroline Wozniacki, η οποία δημοσιοποιεί τη βιωματική της εμπειρία με μία από τις νόσους αυτές και δίνει στο ευρύ κοινό να κατανοήσει περί τίνος πρόκειται. Η Caroline Wozniacki, είναι νικήτρια Grand Slam, είναι η αθλήτρια με την υψηλότερη κατάταξη και με διάγνωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ εξακολουθούσε να παίζει επαγγελματικό τένις.

Η παγκόσμια καμπάνια Advantage Hers - που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες και τις προκλήσεις των ασθενών - στην οποία συμμετέχει η πρωταθλήτρια και έχει εκπονήσει η φαρμακευτική UCB, έχει στόχο να πληροφορήσει και να ενδυναμώσει τις γυναίκες που πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τις καλεί δε, να αναλάβουν περισσότερο ενεργό ρόλο στην κοινή λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη θεραπεία τους. Οι γυναίκες με αυτές τις παθήσεις βιώνουν μοναδικές προκλήσεις και ανισότητες μεταξύ των φύλων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, συμπεριλαμβανομένης και της καθυστερημένης διάγνωσης σε ορισμένες από αυτές τις παθήσεις για τις γυναίκες, της αυξημένης σωματικής και ψυχικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με τους άνδρες με τις ίδιες ασθένειες και τις μη διαχειριζόμενες ανησυχίες σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό και την εγκυμοσύνη.

Η Caroline Wozniacki μέσα από την προσωπική της ιστορία, δίνει γενναία μαθήματα ζωής, στέλνοντας μήνυμα ότι οι γυναίκες μπορούν να κερδίζουν πλεονέκτημα έναντι των νοσημάτων.

Caroline Wozniacki: Να υποστηρίζουμε η μία την άλλη, με μικρές νίκες την κάθε φορά

«Γνωρίζω από εμπειρία τις δυσκολίες της καθημερινότητας με μια χρόνια ασθένεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν σε μια έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Για αυτό είμαι τόσο παθιασμένη με τη συμμετοχή μου στην καμπάνια Advantage Hers. Μέσω αυτής της νέας καμπάνιας ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, θέλω να έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες σε όλο τον κόσμο, για να βοηθήσω στην έμπνευση, στην ενθάρρυνση και στην παροχή σε άλλες γυναίκες σαν κι εμένα όσο το δυνατόν περισσότερης υποστήριξης και πληροφοριών. Συλλογικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε η μία την άλλη κερδίζοντας πλεονέκτημα έναντι των νοσημάτων μας, με μικρές νίκες την κάθε φορά», διηγείται η Caroline Wozniacki.

Η Caroline δίνει μάλιστα μία σειρά από χρήσιμες συμβουλές σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους: «Φροντίστε πολύ τον εαυτό σας, έχετε υπομονή με τους άλλους, μιλήστε με τον γιατρό σας και γενικότερα αποκτήστε μία διαρκή επικοινωνία, τραφείτε σωστά, κάντε γυμναστική και γενικότερα εντάξτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση και την κίνηση, κρατήστε κοντά σας θετικούς ανθρώπους».

Και ακόμη, η ίδια λέει προς τις γυναίκες που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση: «Εξετάστε τις επιλογές θεραπείας αμέσως μετά τη διάγνωση. Με την έγκαιρη θεραπεία, μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου. Τηρήστε τη θεραπεία σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, ορίστε υπενθυμίσεις για να λαμβάνετε το φάρμακό σας και να αναπληρώνετε τη συνταγή σας. Δημιουργήστε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο διαχείρισης της νόσου. Συνεργαστείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας, για να ορίσετε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί: Πράγματα που μπορεί εσάς να σας φαίνονται ασήμαντα μπορεί να είναι σημαντικά για την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης».

«Είναι σημαντικό να θυμάστε», τονίζει επίσης η Caroline, «ότι στο ταξίδι αυτό, δεν είστε μόνοι σας και ότι εκτός από τον γιατρό σας, έχετε (και πρέπει να έχετε) κοντά σας, την οικογένεια, φίλους καθώς και άλλους ασθενείς».