ΠΡΟΣΩΠΑ

Αναστασία Γερολυμάτου: Στα 82 της «σπάει» το ρεκόρ Γκίνες και είναι η γηραιότερη σέρφερ στον κόσμο!

Αναστασία Γερολυμάτου: Στα 82 της «σπάει» το ρεκόρ Γκίνες και είναι η γηραιότερη σέρφερ στον κόσμο!

Η Αναστασία Γερολυμάτου δεν είναι μία συνηθισμένη ηλικιωμένη γυναίκα. Όχι μόνο διότι περιποιείται τον εαυτό της, ταξιδεύει συχνά και αθλείται, αλλά διότι στα 82 της χρόνια συνεχίζει να κάνει με πάθος και συνέπεια αυτό που αγάπησε περισσότερο στη ζωή της: Το σερφ! Μάλιστα, τη φετινή χρονιά μπορεί να τη διηγείται ως πραγματικά ξεχωριστή, καθώς το 2020 κατέκτησε τον «τίτλο» της γηραιότερης σέρφερ στον κόσμο από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Γεμάτη υπερηφάνεια για το γεγονός μίλησε στο CNN Greece για το πώς τα κατάφερε, πώς μπήκε το σερφ στη ζωή της όταν ήταν περίπου 40 χρονών - «άλλοι σταματούν στα 40 τους κι εγώ τότε ξεκίνησα», μας λέει και προσθέτει: «Έχει σημασία να μην τα παρατάς, αν κάτι σου αρέσει, να συνεχίζεις».

Branded Content Manager: Σοφία Μαυραντζά
Director: Σεραφείμ Ντούσιας
Αρχισυνταξία: Χρυσούλα Γρίβα
Κάμερα - Ήχος: Γιώργος Αποστολόπουλος, Λευτέρης Παρτσάλης
Μοντάζ: Γιώργος Αποστολόπουλος
Motion graphics: Βασίλης Κακουλαντωνάκης, Κώστας Πέτρου

Ευχαριστούμε το εστιατόριο Yialos Sea Food στη Βουλιαγμένη και τον προπονητή του Ομίλου Windsurfing Καβουρίου, Θάνο Σακκά.

Η Αναστασία Γερολυμάτου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κεφαλονιά και η επαφή της με τη θάλασσα ήταν άμεση. Εν τούτοις, γεννημένη το 1938, στην πατρίδα της ως παιδί δεν γνώρισε παρά την απελπισία του πολέμου και της πολύ δύσκολης εποχής που ακολούθησε. Μιλώντας στο CNN Greece, θυμάται τα δύσκολα εκείνα χρόνια, που μέλημα όλων ήταν η επιβίωση και καμία σημασία δεν είχε αν ήσουν μικρός ή μεγάλος: «Εμείς τα παιδιά έπρεπε να μαζεύουμε ξύλα για τη φωτιά και γυρνούσαμε στα χωράφια να βρούμε ό,τι μπορούσαμε»…

Λίγο αργότερα, η Αναστασία έφυγε να εργαστεί σε μία οικογένεια στην Αθήνα: «Ήμουν μικρό παιδάκι, αλλά πέρασα πολύ καλά σε αυτό το σπίτι. Κι όταν πια η κυρία δεν με χρειαζόταν πια, με έστειλαν πίσω στην Κεφαλονιά». Το ανήσυχο πνεύμα της όμως δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με το ότι δεν είχε περιθώριο «να μάθει μια τέχνη, κάτι», όπως λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Δεν μπορέσαμε να σπουδάσουμε, να μη μάθουμε και μία τέχνη; Τι θα γινόμασταν;» και στα 15 αποφάσισε να το σκάσει! Λαθρεπιβάτης από την Κεφαλονιά για την Κυλλήνη – σε μια διαδρομή που δεκαετίες αργότερα διάνυσε με το σερφ της…

Πρώτη φορά σερφ… στον Ατλαντικό!

Παρά τις αντιξοότητες και της πάσης φύσεως δυσκολίες, η Αναστασία Γερολυμάτου με το πείσμα της δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, βρέθηκε με τον σύζυγό της σε μια παραλία του Ατλαντικού, όπου δεκάδες σέρφερ έσκιζαν τα κύματα: «Τους είδα και λέω “αχ, Θεέ μου, αυτό είναι για ‘μένα, αυτό θέλω να κάνω”. Πήγα και βρήκα έναν Γερμανό που νοίκιαζε σανίδες και του λέω “μπορώ να κάνω;”. Και μου απάντησε με απορία: Ξέρεις;». Περίπου 40 ετών η Αναστασία ανέβηκε στη σανίδα που της υπέδειξε εκείνος ο Γερμανός και αμέσως, σαν έμφυτο ταλέντο, ήξερε τι έπρεπε να κάνει: «Το ‘ριξα μέσα, σήκωσα το πανί κι έφυγα και έκανα κι αρκετά, πάνω από 1,5 μίλι»!

Χρειάστηκε να περάσει καιρός όμως εκείνη η σπίθα της αγάπης για το σερφ είχε ανάψει μέσα της και τίποτα δεν μπόρεσε να τη σβήσει από τότε. Ως μόνιμη κάτοικος Ελβετίας, με τον σύζυγό της, η επόμενη επαφή της με το σερφ ήρθε στις ελβετικές λίμνες. Μαζί με δεκάδες ακόμα λάτρεις του σερφ, η Αναστασία «έτρεχε» από τη μία όχθη της λίμνης στην άλλη, μέχρι που «κατέβασε» το πρώτο δικό της σερφ στην Κεφαλονιά. Από τότε, ακολούθησε την πρόοδο του αθλήματος, βρήκε τη σανίδα και το στυλ που της ταιριάζει και όσα κι αν αλλάζουν στη ζωή της, το σερφ παραμένει σταθερό.

Από την Κεφαλονιά στην Κυλλήνη, έξι ώρες σερφ

Το καλοκαίρι του 2019, σε ηλικία 81 ετών η Αναστασία Γερολυμάτου απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και του εξωτερικού. Ξεκίνησε με τη σανίδα της να ταξιδέψει από την ανατολική άκρη της Κεφαλονιάς, από τη Σκάλα ως την Κυλλήνη, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Χρειάστηκε να περάσουν έξι ώρες και να ξεπεραστούν πολλές αντιξοότητες, όμως το κατόρθωσε και το επίτευγμά της την έκανε γνωστή πέρα από το νησί της. «Είχα βάλει πλώρη να κάνω το Σκάλα – Κυλλήνη, αλλά δεν ήξερα πως εκεί επικρατούν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που το έκαναν πολύ δύσκολο… Όταν έρχεται ο Πατραϊκός, το Κατάκολο, το Σκοινάρι, εκεί υπάρχει πολύ κύμα και καθόλου αέρας… Δεν είχα από πού να κρατηθώ… Ξαφνικά όμως ήρθε κι ο αέρας και το κατάφερα», εξηγεί στο CNN Greece γεμάτη περηφάνεια για το κατόρθωμά της.

Το επόμενο βήμα ήταν το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το οποίο, όπως συμβαίνει με κάθε περίπτωση, διεξήγαγε διεξοδικούς ελέγχους για να πιστοποιήσει πως πράγματι, η Αναστασία Γερολυμάτου είναι η γηραιότερη σέρφερ στον κόσμο: «Είχα ψάξει και είχα βρει πως ο γηραιότερος σέρφερ ήταν ένας Έλληνας πάλι, από την Αυστραλία, 73 ετών και λέω δεν δοκιμάζω κι εγώ; Και χάρηκα πάρα πολύ γι’ αυτό το πράγμα, γιατί να μην είναι μια Ελληνίδα η γηραιότερη στον κόσμο και για να αφήσω και κάτι για τα εγγόνια μου και είναι αυτό»!

rekorguiness.jpg
Το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ανακοίνωσε πως η Αναστασία Γερολυμάτου είναι η γηραιότερη σέρφερ στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι εκπρόσωποι του οργανισμού είχαν παρακολουθήσει την προσπάθειά της σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο 2019.

«Ελευθερία, εγρήγορση, ο αέρας, το νερό, η φύση»

Όταν η κυρία Αναστασία μιλάει για το πώς αισθάνεται όταν κάνει σερφ, λάμπει ολόκληρη: «Είναι το κάτι άλλο, πολύ φανταστικό, ελευθερία, εγρήγορση, σου ξυπνάει όλα τα αντανακλαστικά… Σε κάνει να ζεις ωραίες στιγμές… Ο αέρας, το νερό, η φύση… Είναι όλα αυτά απίστευτα ωραία, ακόμα και τα ψάρια που βλέπεις, οι χελώνες, τα δελφίνια – ακόμα κι ένας καρχαρίας που είδα κάποτε ήταν χαριτωμένος, αρκεί που δεν με άκουσε», λέει και ξεσπά στα γέλια σαν μικρό παιδί, ενώ η σπίθα της σκανταλιάς λάμπει στα μάτια της…

«Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε κάτι. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι wind surfing, αλλά όποιος το θέλει, μπορεί να το κατακτήσει και αυτό. Κι εγώ μεγάλη ξεκίνησα… », μας λέει κλείνοντας τη συνέντευξη με αυτό που πιστεύει βαθιά μέσα της από τη ζωή και τον κόσμο.

Επιστροφή στα ΠΡΟΣΩΠΑ 2020