ΠΡΟΣΩΠΑ

Άμεση Δράση: Υπερβαίνουν το καθήκον, ρισκάρουν στο δρόμο και σώζουν ζωές

Άμεση Δράση: Υπερβαίνουν το καθήκον, ρισκάρουν στο δρόμο και σώζουν ζωές

Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, όσο καιρό εμείς κλειστήκαμε στο σπίτι μας για να προφυλάξουμε την υγεία μας, έμειναν στους δρόμους για να προφυλάξουν την ασφάλειά μας. Κάποιοι από αυτούς, την ώρα του καθήκοντος, δεν έβαλαν στο ζύγι τη δική τους ζωή και του πολίτη που κινδύνευε, διότι, όπως λένε στο CNN Greece, την ώρα εκείνη, «προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο που μπορείς». Ο υπαρχιφύλακας Μπαταρλής Βαγγέλης έπεσε στη θάλασσα για να σώσει μία γυναίκα που καλούσε σε βοήθεια, ενώ ο αρχιφύλακας Μουρτίκας Αργύριος και ο υπαρχιφύλακας Σταμουκώστας Σπυρίδωνας μπήκαν σε ένα φλεγόμενο σπίτι κι έβγαλαν σώα την 92χρονη ένοικό του, γεγονός για το οποίο βραβεύτηκαν με το Αστυνομικό Μετάλλιο, από την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Η περιγραφή των δύο περιστατικών στο CNN Greece, αλλά και εν γένει, της καθημερινότητας των αστυνομικών που εργάζονται στο δρόμο, κάνει σαφές πως οι τρεις τους ενσαρκώνουν το καλύτερο πρόσωπο της αστυνομίας, την εποχή που ζούμε.

Branded Content Manager: Σοφία Μαυραντζά
Director: Σεραφείμ Ντούσιας
Αρχισυνταξία: Χρυσούλα Γρίβα
Κάμερα - Ήχος: Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ
Μοντάζ: Γιώργος Αποστολόπουλος
Motion graphics: Βασίλης Κακουλαντωνάκης, Κώστας Πέτρου

Από την ελληνοτουρκική κρίση στον Έβρο, έσωσε γυναίκα στα νερά του Αλίμου

Ο Βαγγέλης Μπαταρλής είναι ένας νεαρός αστυνομικός που υπηρετεί στην Άμεση Δράση Αττικής, στη Β’ Αλλαγή. Την τελευταία ημέρα του Μαΐου του 2020, ενώ βρισκόταν σε περιπολία με τον συνάδελφό του στην περιοχή του Αλίμου, δέχτηκαν κλήση από το κέντρο για γυναίκα που βρισκόταν στη θάλασσα και καλούσε σε βοήθεια. Όταν έφτασαν στο σημείο, επί τόπου υπήρχαν ήδη συνάδελφοί τους και συγκεντρωμένος κόσμος, ενώ στα 200 μέτρα περίπου από την ακτή, μία κολυμβήτρια καλούσε σε βοήθεια και ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε δύσκολη θέση. «Μετά από συνεννόηση με τον οδηγό μου, έβγαλα την εξάρτηση και βούτηξα για να πάω στη γυναίκα. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν τόσο γιατί είχε αρχίσει να ψιλοβρέχει, είχε και λίγο κύμα», διηγείται στο CNN Greece ο υπαρχιφύλακας Μπαταρλής και συνεχίζει: «Όταν έφτασα στη γυναίκα, αντιμετώπισα προβλήματα, καθώς η γυναίκα από τον φόβο της, μου προκαλούσε κάποια βυθίσματα και αμυχές, γρατζουνιές, έχοντας ως αποτέλεσμα και εγώ να πιώ αρκετό νερό. Κατόρθωσα και την έβγαλα στην ακτή όπου την παρέδωσα στο ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες, ενώ χρειάστηκε κι εγώ να παραμείνω δύο ημέρες στο νοσοκομείο, αφού μου έδωσαν οξυγόνο και φαρμακευτική αγωγή. Η γυναίκα ήταν περίπου 35 ετών, κολυμβήτρια και από ό,τι μας είπε, ένιωσε αδιαθεσία και κράμπες ενώ κολυμπούσε – γι’ αυτό και καλούσε σε βοήθεια».

«Κάθε αστυνομικός που ακούει έναν πολίτη να καλεί σε βοήθεια, βάζει τη ζωή του πολίτη πάνω από τη δική του – πιστεύω πάντα. Χωρίς να ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, πάντως αυτό συμβαίνει», δηλώνει ο ίδιος.

Λίγους μήνες νωρίτερα και εν μέσω μίας από τις δυσκολότερες στιγμές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Βαγγέλης Μπαταρλής είχε βρεθεί στον Έβρο, από όπου και κατάγεται, στο πλαίσιο των καθηκόντων του για την ενίσχυση των συνόρων. «Αρχικά να πω πως είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι από τον Έβρο. Κατά δεύτερον, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Έβρος είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, όπως και όλες οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν αστυνομικοί στον Έβρο, είναι όποτε μας καλέσει το καθήκον, να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, όπως και συνέβη πριν λίγους μήνες με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία για την εξασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Εκεί, με τα επεισόδια που είχαν συμβεί, ο καθένας προσπαθούσε να μας δείξει την αγάπη του με πολλούς τρόπους. Οι γυναίκες με το να μας δίνουν φαγητά, τρόφιμα, νερό, ακόμα και τα ρούχα κάποιων συναδέλφων έπαιρναν κι έπλεναν στα σπίτια τους, γιατί πολλοί βρέθηκαν στον Έβρο μέσα σε ένα βράδυ, με μία τσάντα ρούχα και ήταν κι αυτό σπουδαία βοήθεια. Οι άντρες όλου του Έβρου έκαναν δικές τους πεζές περιπολίες, είτε με αγροτικά, με τρακτέρ, με τα οχήματά τους. Οπότε, αν αυτό δεν είναι αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό μας, τι άλλο θα μπορούσε να είναι», διηγείται στο CNN Greece.

Μπήκαν στο φλεγόμενο σπίτι κι έσωσαν την 92χρονη γυναίκα

Στη διάρκεια μίας περιπολίας τους, πίσω στο 2018, ο αρχιφύλακας Μουρτίκας Αργύριος και ο υπαρχιφύλακας Σταμουκώστας Σπυρίδων, που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ, εντόπισαν ένα φλεγόμενο κτήριο. Αμέσως ειδοποίησαν το κέντρο και την Πυροσβεστική, ενώ παράλληλα έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των περιοίκων, καθώς βοήθησαν τον κόσμο από τα διπλανά κτήρια να βγει σώος και να παραμείνει μακριά από τη φωτιά. «Οι περίοικοι μας ενημέρωσαν ότι μέσα στο κτήριο που ήδη φλεγόταν το μισό, πιθανότατα ήταν μία ή δύο ηλικιωμένες γυναίκες» λέει στο CNN Greece ο αρχιφύλακας Μουρτίκας και συνεχίζει να διηγείται: «Κινηθήκαμε προς το κτήριο, σπάσαμε ένα από τα τζάμια, από ένα παράθυρο στη βόρεια πλευρά του κτηρίου όπου δεν είχε επεκταθεί ακόμα η φωτιά. Εισήλθαμε εντός και ερευνήσαμε ένα μικρό κομμάτι της οικείας, γιατί η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ο καπνός πολύ πυκνός και δεν μας έδινε δυνατότητα για πολλές κινήσεις. Εντοπίσαμε την ηλικιωμένη, που ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω προβλημάτων υγείας και της ηλικίας της και τη βγάλαμε από το ίδιο σημείο που είχαμε εισέλθει. Με τη βοήθεια κι άλλων συναδέλφων που είχαν φτάσει στο σημείο, την παραδώσαμε σε φιλικά πρόσωπα της γειτονιάς, να τη φροντίσουν». Οι δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να ξαναμπούν στη φωτιά για να δουν μήπως υπήρχε κι άλλο άτομο μέσα, όμως οι φλόγες είχαν περικυκλώσει το κτήριο και αυτό ήταν αδύνατο. Τελικά ενημερώθηκαν πως δεν υπήρχε άλλος μέσα, ενώ οι δύο τους πήγαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο υπαρχιφύλακας Σταμουκώστας, όταν θυμάται εκείνες τις στιγμές, στέκεται στο ότι δεν αισθάνθηκε φόβο: «Κατά τη διάρκεια του περιστατικού δεν ένιωσα φόβο, γιατί πάντα σε τέτοιες συνθήκες, φεύγει η λογική και προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ειδικά όταν κινδυνεύει μία ζωή, να κάνουμε το καθήκον μας και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ο ίδιος είναι πατέρας ενός κοριτσιού επτά ετών και παρότι η οικογένειά του ανησυχεί γι’ αυτόν, νιώθει παράλληλα και υπερηφάνεια: «Η κόρη μου έχει καταλάβει τη δουλειά μου και ανησυχεί και καμιά φορά με ρωτάει για “τους κακούς”, με ρωτάει αν μπορεί να πάθω κάτι… Προσπαθώ πάντα να την καθησυχάζω και είναι περήφανη για εμένα, όπως όλων μας οι οικογένειες».

Οι δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δουλεύουν μαζί πολλά χρόνια και γνωρίζουν καλά πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μέσα σε δευτερόλεπτα ακόμα και μία απλή κλήση για έλεγχο. Η Άμεση Δράση έχει να αντιμετωπίσει τα πάντα: Τη λεγόμενη «βαριά εγκληματικότητα», αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών σε σχέση με την ασφάλειά τους και την τήρηση των νόμων. Πόσο μάλλον, όταν αυτό απαιτεί να κάνουν τις περιπολίες τους με μηχανή, να βρίσκονται έξω στον δρόμο, τους κρύους χειμώνες, τα καυτά καλοκαίρια, αλλά και τώρα, τον καιρό της πανδημίας… «Καλούμαστε να συνδράμουμε την Πολιτική Προστασία στην τήρηση των νόμων και των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας», τονίζουν όταν μιλούν για το καθήκον τους.

Και οι τρεις αστυνομικοί που μίλησαν στο CNN Greece, ήταν ξεκάθαροι, πως όσο δύσκολη υπηρεσία κι αν είναι η Άμεση Δράση, όσες αντιξοότητες κι αν αντιμετωπίζουν, πάντοτε το καθήκον τους να φροντίζουν την ασφάλεια των πολιτών, έρχεται πρώτο. «Η Άμεση Δράση όπου και υπηρετώ είναι από τις πιο μάχιμες και επικίνδυνες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας», λέει ο Βαγγέλης Μπαταρλής και συνεχίζει: «Προσπαθούμε για το καλύτερο και θα προσπαθούμε για όσο βρισκόμαστε στο Σώμα».

Επιστροφή στα ΠΡΟΣΩΠΑ 2020