ΠΡΟΣΩΠΑ

Κοραλία Χατζηγιαννάκη: Η έφηβη που δωρίζει μάσκες με την ελληνική σημαία σε όσους τις χρειάζονται

Κοραλία Χατζηγιαννάκη: Η έφηβη που δωρίζει μάσκες με την ελληνική σημαία σε όσους τις χρειάζονται

Η Κοραλία Χατζηγιαννάκη είναι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου. Τον περασμένο Μάρτιο, όταν επιβλήθηκε lock down στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Κοραλία δεν έμεινε αδρανής. Δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μαθήματά της, δεν άρπαξε την ευκαιρία να χαλαρώσει από την πίεση του σχολείου, δεν «κοίταξε τη δουλειά της» και το πώς να προστατευτεί η ίδια.

«Ουσιαστικά βλέποντας όλες αυτές τις καταστάσεις που επικρατούσαν τότε στα νοσοκομεία, εγώ ως Κοραλία, ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω», λέει στο CNN Greece, προσπαθώντας να εξηγήσει τι ήταν αυτό που την έκανε να αναλάβει δράση. Αναζητώντας λοιπόν έναν τρόπο να βοηθήσει όπως μπορούσε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αναφορά για τη νόσο Covid-19, η Κοραλία κατέληξε πως η πρώτη ανάγκη εκείνη τη στιγμή ήταν η προμήθειά τους με προστατευτικές μάσκες.

Branded Content Manager: Σοφία Μαυραντζά
Director: Σεραφείμ Ντούσιας
Αρχισυνταξία: Χρυσούλα Γρίβα
Κάμερα - Ήχος: Γιώργος Αποστολόπουλος, Λευτέρης Παρτσάλης
Μοντάζ: Γιώργος Αποστολόπουλος
Motion graphics: Βασίλης Κακουλαντωνάκης, Κώστας Πέτρου

Αυτή ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί το The Greek Mask Project «μια κοινωνική δράση που στοχεύει στην εμψύχωση όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας», όπως μας λέει η ίδια. Αρχικά σκέφτηκε να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με χειρουργικές μάσκες μίας χρήσεως, όμως αυτό εκείνη την περίοδο, τον περασμένο Απρίλιο, κατέστη αδύνατο. Πριν προλάβει να απογοητευτεί, βρέθηκε τρόπος να ξεπεράσει το εμπόδιο και να συνεχίσει: «Τη λύση μου την έδωσε ο γείτονάς μου ο Χριστόφορος, ο οποίος είναι γιατρός στον Ευαγγελισμό και ο οποίος μου είπε ότι οτιδήποτε θα βοηθήσει, ακόμα και ένα πανί ή ένα μαντήλι».

The Greek Mask Project: Η λευκή μάσκα με την ελληνική σημαία

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η πραγματική δράση για την Κοραλία, που επικοινώνησε με έναν Έλληνα παραγωγό υφασμάτινων μασκών, εξήγησε τον σκοπό της και έκανε την αρχή. Αφού πήρε τη μάσκα – δείγμα στα χέρια της, πειραματίστηκε με το πώς θα έδειχνε ακριβώς. «Είχα αποφασίσει πως ήθελα να έχει πάνω την ελληνική σημαία, αλλά δεν ήξερα πώς ακριβώς, σε ποια θέση ή σε ποιο μέγεθος», αναφέρει και εξηγεί πως με τη βοήθεια ενός γραφίστα, κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε.

Τα πράγματα φυσικά δεν ήταν σε κανένα στάδιο της διαδικασίας «απλά»: «Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, από την ίδια την καραντίνα, τα μέτρα ασφαλείας, όμως όλα κύλησαν ομαλά και καταφέραμε να κάνουμε την πρώτη παραγγελία μέσα σε περίπου μία εβδομάδα», λέει η ίδια. Πρώτος προορισμός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ο Ευαγγελισμός και μιλώντας για τη διαδικασία, η Κοραλία δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της: «Η πρώτη παράδοση έγινε τον Απρίλιο στον Ευαγγελισμό, όπου δώρισα 300 μάσκες. Η ανταπόκριση των ανθρώπων εκεί ήταν συγκλονιστική και θα μου μείνει αξέχαστη. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο και ήταν πάρα πολύ δεκτικοί και θερμοί οι άνθρωποι. Θυμάμαι το πόσο συγκινημένοι ήταν όλοι που έβλεπαν ένα παιδί να κάνει μια τέτοια κίνηση. Ήταν πολύ συγκινητική η κατάσταση, αν και ήταν μια απλή διαδικασία, απλά πήγα, παρέδωσα τις μάσκες, ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά πολύ συγκινητική…».

Από τον Ευαγγελισμό στον ελληνικό τουρισμό και σε όλο το Αιγαίο

Εκείνη η πρώτη παράδοση μασκών από την Κοραλία έγινε τον Απρίλιο, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν εν πλήρες lock down και σε αυστηρή καραντίνα. Η διαδικασία συνεχίστηκε με παραδόσεις σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τη νόσο Covid-19 στην Αττική, όμως καθώς ο καιρός περνούσε και τα μέτρα ασφαλείας άλλαζαν, η Κοραλία τροποποίησε το πλάνο της: «Όταν τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν στα νοσοκομεία, η πρώτη γραμμή ανάγκης έγινε ουσιαστικά ο τουρισμός. Πήγα στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και ουσιαστικά του πρότεινα να χρησιμοποιήσει το project και να προωθήσει τη σκέψη “visit Greece, but protect Greece” μέσω αυτών των μασκών. Έτσι, όταν “άνοιξε” ο τουρισμός, ο κ. Θεοχάρης φόρεσε μία από τις μάσκες μου στο αεροδρόμιο».

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με τη μάσκα του The Greek Mask Project στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Την ίδια στιγμή, η Κοραλία εφοδίασε την ομάδα Πολιτικής Προστασίας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το Μουσείο της Ακρόπολης και διάφορα ξενοδοχεία της Αθήνας. «Προς το τέλος του καλοκαιριού, με προσέγγισε και το Λιμενικό Σώμα, το οποίο επίσης, χωρίς δισταγμό, δέχθηκα να εφοδιάσω με μάσκες κι έτσι τώρα έχουν ήδη οι λιμενικοί σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολουθεί η Κρήτη και οι Κυκλάδες», δηλώνει περήφανη η ίδια. Εξάλλου, συνεχίζει να ενδιαφέρεται και για άλλους φορείς, καθώς μεταξύ άλλων, έχει δωρίσει 300 μάσκες και στο Γηροκομείο Αθηνών. Αυτή τη στιγμή, όποιος ενδιαφέρεται για το The Greek Mask Project μπορεί μέσω της σελίδας του στο facebook να επικοινωνήσει με την Κοραλία, ακόμα και να αγοράσει μάσκες ο ίδιος, σε ατομικό επίπεδο, ενισχύοντας το έργο της.

«Θα κρατήσω τον εθελοντισμό στη ζωή μου»

Η Κοραλία φέτος τελειώνει το σχολείο και ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της προς το μέλλον. Ονειρεύεται να σπουδάσει Οικονομικά και Ιστορία της Τέχνης στην Αμερική και ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει: «Το Project θέλω να το συνεχίσω μέχρι να μη χρειαζόμαστε πλέον μάσκες. Θα είμαι η πρώτη που θα χαρεί με το “τέλος της εποχής των μασκών”. Στη συνέχεια έχω σκεφτεί να δημιουργήσω μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που θα ασχολείται με τον άμεσο εφοδιασμό πολιτών με τα αναγκαία σε κρίσιμες καταστάσεις. Ξέρω ότι η κοινωνική συνεισφορά θα έχει σίγουρα σχέση με το μέλλον μου και θα κρατήσω τον εθελοντισμό στη ζωή μου».

Επιστροφή στα ΠΡΟΣΩΠΑ 2020