ΠΡΟΣΩΠΑ

Καρλ Λάουτερμπαχ: Ο εκκεντρικός νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας

Καρλ Λάουτερμπαχ: Ο εκκεντρικός νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας
Πολλοί εκνευρίζονται μαζί του, τον αποκαλούν «Κασσάνδρα» και «προφήτη δεινών». Όμως, σχεδόν όλοι τον ακούν με προσοχή Hannibal Hanschke/Pool via AP

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού ο Καρλ Λάουτερμπαχ είναι πανταχού παρών στα τηλεοπτικά δίκτυα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, το πρόσωπο-έκπληξη που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Υγείας στη Γερμανία, εξηγεί με ευφράδεια την επιδημιολογική εικόνα και κατά κανόνα προειδοποιεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν.

Πολλοί εκνευρίζονται μαζί του, τον αποκαλούν «Κασσάνδρα» και «προφήτη δεινών». Οι φανατικοί αντιεμβολιαστές τον μισούν, κάποιοι τον απειλούν. Οι περισσότεροι ωστόσο τον ακούν με προσοχή. Άλλωστε οι προβλέψεις του συνήθως επαληθεύονται, έστω κι αν οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν το αντίθετο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην εκλογική του περιφέρεια, το Λεβερκούζεν, ο Καρλ Λάουτερμπαχ εξελέγη για μία ακόμη φορά με το εντυπωσιακό ποσοστό του 45,6% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μόλις έγινε γνωστό ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) πρόκειται να στελεχώσει το υπουργείο Υγείας στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς, άρχισε στο Twitter μία ολόκληρη καμπάνια με σύνθημα «Θέλουμε τον Καρλ» (#WirwollenKarl). Όλα αυτά δεν μπορούσε να τα αγνοήσει ο νέος καγκελάριος.

Παρουσιάζοντας τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς, τη Δευτέρα, ο Όλαφ Σολτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νέο υπουργό Υγείας. «Η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμη» τόνισε ο Σολτς.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι πολίτες θέλουν να αναλάβει το υπουργείο Υγείας κάποιος που γνωρίζει πραγματικά το αντικείμενο και συγκεκριμένα ο Καρλ Λάουτερμπαχ. Αυτός θα το αναλάβει λοιπόν» ανέφερε.

Ένας μοναχικός βουλευτής

Επί 16 συναπτά έτη ο Λάουτερμπαχ εκλέγεται βουλευτής. Ωστόσο, παραμένει διαμφισβητούμενος στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στο Βερολίνο θεωρείται μάλλον μοναχικός, κάπως εκκεντρικός, ίσως και υπερόπτης. Στις παραξενιές του, λένε κάποιοι, περιλαμβάνεται η αποχή από το αλάτι. Το catering της Βουλής έχει προσαρμοστεί στις επιθυμίες του και, κάθε τόσο, παρασκευάζει ανάλατα φαγητά.

Όποιος εκφράζει την απορία του στον Λάουτερμπαχ, λαμβάνει ως απάντηση μία ολόκληρη διάλεξη για τα οφέλη της αποχής από το αλάτι. Μία άλλη ιδιαιτερότητα, για πολλά χρόνια, ήταν η επιμονή του στο παπιγιόν, αντί της γραβάτας που συνηθίζεται στη Βουλή. Ο ίδιος εξηγούσε ότι ήταν μία συνήθεια που του έμεινε από την εμπειρία του στις ΗΠΑ, όπου πολλοί γιατροί φορούν παπιγιόν, αποφεύγοντας τη γραβάτα για υγειονομικούς λόγους. (σ.σ: Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η γραβάτα του γιατρού είναι επικίνδυνος φορέας μικροβίων)

Για τον νέο υπουργό Υγείας κυκλοφορούν ακόμη και ανέκδοτα. Όπως εκείνο που λέει: «Ο Λάουτερμπαχ συναντάει στον δρόμο έναν πιτσιρίκο και τον ρωτάει: 'Πόσο χρονών είσαι, παιδί μου;' 'Οκτώ', απαντάει ο μικρός. Και ο Λάουτερμπαχ τον αποπαίρνει: ‘Οκτώ; Στην ηλικία σου εγώ είχα κλείσει τα εννιά'».

Αν μη τι άλλο, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δεν στερείται αυτοπεποίθησης. Γι αυτό άλλωστε, μόλις έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, η πρώτη του δήλωση ήταν κατηγορηματική: «Θα κερδίσουμε τον αγώνα κατά της πανδημίας. Και θα εξοπλιστούμε καλύτερα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες πανδημίες».

Ένα «βαρύ» βιογραφικό

Μήπως όμως οι επικρίσεις και οι ειρωνείες για τον Καρλ Λάουτερμπαχ οφείλονται απλώς σε φθόνο; Η αλήθεια είναι ότι ο 58χρονος νέος υπουργός Υγείας έχει να επιδείξει ένα ξεχωριστό βιογραφικό: Σπούδασε Ιατρική, Λοιμωξιολογία και Οικονομία της Υγείας στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, κατέχει δύο διδακτορικά, εργάστηκε ως ερευνητής στο Χάρβαρντ, δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου μάλιστα ίδρυσε ένα νέο Ινστιτούτο για την Οικονομία της Υγείας. Στο SPD εντάχθηκε μόλις ο 2001, ενώ εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2005.

Προφανώς γνωρίζει ο Όλαφ Σολτς, ότι δεν επέλεξε έναν «εύκολο» υποψήφιο. Αλλά είναι πλέον τόσο δραματικές οι συνθήκες της πανδημίας, που χρειάζεται στο υπουργείο Υγείας ένας πραγματικός γνώστης του προβλήματος, ο οποίος δεν θα ζητήσει περίοδο χάριτος μέχρι να ενημερωθεί και να λάβει αποφάσεις.

Εξάλλου, το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις, εκτός από την πανδημία. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι ιθύνοντες σχεδίαζαν περικοπές. Ο ίδιος ο Λάουτερμπαχ ζητούσε να κλείσουν ορισμένα δημόσια νοσοκομεία το 2013. Μετά την πανδημία -και εν αναμονή μελλοντικών πανδημιών- η πολιτική αλλάζει προτεραιότητες. Ακόμη και ένας Καρλ Λάουτερμπαχ γίνεται σοφότερος.

«Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε περικοπές στο σύστημα υγείας» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τη Δευτέρα. «Το αντίθετο: θα θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Άλλωστε θα το χρειαστούμε…»