ΠΡΟΣΩΠΑ

Χειμερινοί Αγώνες: H Αμερικανοκινέζα «βασίλισσα του χιονιού» που κάνει σλάλομ σε επικίνδυνες πλαγιές

Χειμερινοί Αγώνες: H Αμερικανοκινέζα «βασίλισσα του χιονιού» που κάνει σλάλομ σε επικίνδυνες πλαγιές
Η πολλά υποσχόμενη Αμερικανοκινέζα αθλήτρια έχει γίνει το Μήλον της Έριδος ανάμεσα στις δύο πατρίδες της AP Photo/Jae C. Hong

Το φετινό πρόσωπο της Κίνας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πολλά αμερικανικά στοιχεία. Και αντικατροπτρίζεται ίσως πιο εύστοχα στην περίπτωση της Έιλιν Γκου, ένα πρόσωπο που αποτέλεσε Μήλον της Έριδας για τις δύο πατρίδες της εν μέσω ίσως των πιο αμφιλεγόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη ιστορία.

Η εκτόξευση της freestyle σκιέρ Έιλιν Γκου στην κορυφή ήταν μετεωρική, η δημοφιλία της στην Κίνα ενόψει των Αγώνων άγγιξε δυσθεώρητα ύψη. «Η πριγκίπισσα του χιονιού Gu Ailing θα λάμψει στους Ολυμπιακούς της πατρίδας της» έγραψε στο πρωτοσέλιδό του το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua, χρησιμοποιώντας το κινεζικό της όνομα.

Ωστόσο η 18χρονη Γκου έχει κι άλλη μια πατρίδα: τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου γεννήθηκε από Κινέζα μητέρα και Αμερικανό πατέρα και όπου ανακάλυψε για πρώτη φορά την αγάπη της για το άθλημα.

Το 2015, μόλις λίγους μήνες αφότου ανέβηκε στον μεγαλύτερο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, η γεννημένη στο Σαν Φρανσίσκο Γκου ανακοίνωσε την απόφασή της να αγωνιστεί με τα χρώματα της Κίνας – μια αμφιλεγόμενη απόφαση που έστρεψε τα βλέμματα τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της.

«Ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση», έγραψε τότε στην ανάρτησή της στο Instagram. «Είμαι υπερήφανη για την κληρονομιά του, και εξίσου υπερήφανη για την αμερικανική ανατροφή μου».

Έκτοτε, η αθλήτρια - μοντέλο έχει μετατραπεί σε brand στην Κίνα. Όπου και να περπατήσεις στη χώρα θα δεις το πρόσωπό της σε γιγαντοαφίσες και εξώφυλλα περιοδικών.

Στο Weido, την πιο δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μετράει δύο εκατομμύρια ακολούθους, ενώ οι δεκάδες χορηγοί της, εταιρείες αλλά και βιογράφοι της, ακολουθούν -κυριολεκτικά- κάθε της κίνηση.

Eileen-Gu_ape.jpg
Πηγή: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ωστόσο, σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών εντάσεων, πίσω από την επιτυχία της κρύβεται η μεγάλη πίεση της διπλής εθνικότητας: πόσο εύκολο είναι να καταφέρει να παραμείνει απλώς και μόνο μια αθλήτρια που εκπροσωπεί την πατρίδα της μητέρας της, μια πατρίδα που, στη Δύση, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Δεν είναι η μόνη που δέχεται αυτήν την πίεση. Η Κίνα έχει «κατεβάσει» φέτος στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου έναν πρωτόγνωρο αριθμό αθλητών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στο εξωτερικό, προσπαθώντας να εδραιώσει το όνομά της στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα.

Η πίεση που τους ασκείται καθρεφτίζεται πεντακάθαρα στο πρόσωπο της 21χρονης (επίσης αμερικανικής καταγωγής) αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Zhu Yi, η οποία συγκέντρωσε την οργή των συμπατριωτών της όταν κατά το ντεμπούτο της στους Αγώνες έκανε το λάθος να πέσει. Το hashtag «Zhu Yi έπεσε» στο Weibo συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια views μέσα σε λίγες ώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Χειμερινοί Αγώνες: Στο «μάτι του κυκλώνα» Κινέζα αθλήτρια επειδή έκανε το λάθος... να πέσει

eilein_gu.jpg
Πηγή: AP Photo/Hugh Carey

Η Γκου, αντίθετα, κατάφερε να προκριθεί στους τελικούς του Big Air τη Δευτέρα, εν μέσω επευφημιών από το πλήθος αλλά και τους παρουσιαστές. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι ο θαυμασμός θα διατηρηθεί αν η Gu δεν φέρει τα χρυσά μετάλλια που έχει «προγραμματιστεί» να φέρει.

Ωστόσο η φήμη της Γκου δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Το αμερικανικό Fox News της έδωσε τον τίτλο του «αχάριστου παιδιού της Αμερικής», έναν χαρακτηρισμό που συναντά κανείς συχνά κάτω από τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά μέσα.

«Πολύ ωραίο να βλέπουμε να παίρνεις όλη την αμερικανική επιτυχία και τα επιτεύγματά σου στην Κίνα και να μην αντιπροσωπεύεις τη χώρα που γεννήθηκες και μεγάλωσες», είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πριν τους Αγώνες ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ ενόψει των Αγώνων, διαμαρτυρόμενοι για την, κατά τη γνώμη τους, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην περιοχή Xinjiang της δυτικής Κίνας, ένα θέμα για το οποίο η Gu παραμένει σιωπηλή.

Η ίδια προσπαθεί να κρατά μια μετριοπαθή στάση: στα κοινωνικά μέσα γράφει τόσο στα αγγλικά όσο και στα κινεζικά, ενώ ανεβάζει φωτογραφίες τόσο από τη Σαγκάη όσο και από την Καλιφόρνια.

Πηγή: AP Photo

«Όταν βρίσκομαι στην Κίνα, είμαι Κινέζα. Όταν είμαι στις ΗΠΑ, είμαι Αμερικανή», δήλωνε η ίδια στο Olympic Channel στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Λοζάνης 2020.

Φαίνεται πάντως ότι η Γκου αποτελεί μέρος του κινεζικού ονείρου, με την κυβέρνηση και τη μηχανή προπαγάνδας της να τη διεκδικούν δυναμικά ως δική τους.

«Έχω πολύ πολύ βαθιές ρίζες στην Κίνα», δήλωσε η ίδια στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόταν στην Κίνα όταν ανακοινώθηκε ότι οι Χειμερινοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Πεκίνο. «Τότε άρχισα να σκέφτομαι να αγωνιστώ για την Κίνα».

Το Xinhua σημείωσε ότι η Γκου επισκεπτόταν το Πεκίνο κάθε καλοκαίρι, παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 από τις εξέδρες και λατρεύει την πάπια Πεκίνου και τα ζυμαρικά.

Η Γκου «πρέπει να είναι ένα είδωλο για ολόκληρο τον κόσμο», γράφει ένας Κινέζος θαυμαστής στους Global Times. «Κάποτε οι άνθρωποι ήθελαν να είναι Αμερικανοί, οπότε γιατί να μην αποδεχθούν ότι οι άνθρωποι τώρα πια θέλουν να είναι Κινέζοι;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ