ΠΡΟΣΩΠΑ

Ρίο 2016: Ιμπντιχάτζ Μουχαμάντ: Με το σπαθί της και το χιτζάμπ της κόντρα στα ταμπού

Ρίο 2016: Ιμπντιχάτζ Μουχαμάντ: Με το σπαθί της και το χιτζάμπ της κόντρα στα ταμπού
Μπορεί να έχασε στους "16" της ξιφασκίας, αλλά κέρδισε στη μάχη των προκαταλήψεων REUTERS/Lucy Nicholson

Μπορεί το όνειρό της για την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου να «σκόνταψε» στη γαλλίδα αντίπαλό της τη Δευτέρα, όμως η Ιμπντιχάτζ Μουχαμάντ, κατάφερε να γράψει τη δική της ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Κι αυτό γιατί έγινε η πρώτη Αμερικανίδα μουσουλμάνα που πήρε μέρος στους Αγώνες φορώντας χιτζάμπ, κάτω από τη μάσκα της, θέλοντας να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες της θρησκείας της, που θέλει τις γυναίκες να έχουν καλυμμένο το κεφάλι.

Άλλωστε οι αυστηροί ενδυματολογικοί κανόνες της μουσουλμανικής θρησκείας ήταν η αιτία που η Ιμπντιχάτζ Μουχαμάντ ασχολήθηκε με την ξιφασκία από παιδί. Όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, οι γονείς της την προέτρεψαν να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ, καθώς η στολή που φορούν οι αθλήτριες καλύπτει όλο το σώμα, γεγονός που έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τις... επιταγές της μουσουλμανικής θρησκείας.

Ή σχεδόν σε απόλυτη, καθώς η μάσκα που φορούν στο πρόσωπο οι αθλήτριες είναι ανοιχτή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αφήνοντας «εκτεθειμένα» τα μαλλιά. Γι’ αυτό και η 31χρονη αμερικανίδα, αποφάσισε να μην αποχωρίζεται το χιτζάμπ της, ούτε και την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα.

Στις φωνές που ακούγονται περί καταπίεσης κι εξαναγκασμού των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν χιτζάμπ, η Ιμπντιχάτζ Μουχαμάντ απαντά ότι δεν νιώθει καταπιεσμένη, ούτε το χιτζάμπ την εμποδίζει να έχει φωνή έχει και να εκφράζει τον εαυτό της.

moux2

Πηγή: REUTERS/Issei Kato

«Χαίρομαι που προκαλώ τα στερεότυπα και τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για τις μουσουλμάνες. Θέλω να τους δείξω ότι όχι μόνο μπορούμε να είμαστε σε μία ολυμπιακή ομάδα, αλλά στην αμερικανική, που είναι η πιο ισχυρή στον κόσμο», είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν ταξιδέψει στο Ρίο για να λάβει μέρος στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού, στο οποίο παραλίγο να ήταν και σημαιοφόρος της αποστολής των ΗΠΑ.

moux

Πηγή: REUTERS/Lucy Nicholson

«Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, που μου έλεγαν ότι δεν μπορώ να κάνω ξιφασκία γιατί είμαι μαύρη, αλλά ποτέ δεν το κατάλαβα. Ήθελα να κάνω ξιφασκία και έκανα», εξομολογείται η γεννημένη στο Νιου Τζέρσεϊ Ιμπντιχάτζ Μουχαμάντ και εκφράζει την ελπίδα της η προσωπική της ιστορία να καταφέρει να φτάσει σε όλα τα κορίτσια του κόσμου, περνώντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει ή δεν μπορούν να κάνουν. «Μπορούν να καταφέρουν ό,τι βάλουν στο μυαλό τους», λέει χαρακτηριστικά.

moux1

Πηγή: REUTERS/Issei Kato

Μόλις έγινε γνωστό ότι συμπεριελήφθη στον Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς η συμμετοχή της θεωρήθηκε ιστορικής σημασίας, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2016.

Η Ιμπντιχάτζ Μουχαμάντ έχει βρεθεί και στο Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει παραδώσει και μαθήματα ξιφασκίας στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ, ενώ φιλοξενήθηκε και στην εκπομπή της Έλεν ντε Τζενέρις.

michel
ombama

Επίσης πριν από σχεδόν ένα χρόνο δεν είχε διστάσει να τα βάλει ακόμη και με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν εκείνος δήλωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αν εκλεγεί πρόεδρος.

Μέσω Twitter η νεαρή αθλήτρια του απάντησε: «Αν απαγορεύσετε τους μουσουλμάνους, πώς θα πάνε οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι αθλητές στα προολυμπιακά τουρνουά για να προκριθούν;».

trump

Για την ιστορία, στη πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η 31χρονη αθλήτρια αποκλείστηκε στον γύρο των»16» από την Γαλλίδα Σεσίλια Μπέρντερ, στη σπάθη γυναικών, κι έτσι ανακόπηκε η πορεία της προς το ολυμπιακό μετάλλιο, σε ότι αφορά το ατομικό, γιατί έχει μια ακόμη ευκαιρία για διάκριση, στο ομαδικό.

moux3

Πηγή: REUTERS/Issei Kato

Προς το παρόν η νεαρή αθλήτρια απολαμβάνει το ταξίδι στο Ρίο με τους συναθλητές της.

opening
rio

ΔΗΜΟΦΙΛΗ