ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Το CAS άρει τον αποκλεισμό 28 Ρώσων αθλητών

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Το CAS άρει τον αποκλεισμό 28 Ρώσων αθλητών
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Grigory Dukor

Το διαιτητικό αθλητικό δικαστήριο (CAS) εκδίκασε σήμερα τις εφέσεις 36 Ρώσων αθλητών κατά της απόφασης περί ισόβιου αποκλεισμού τους από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ανέστειλε την τιμωρία για 28 απ’ αυτούς, δημιουργώντας σύγχυση για το αν τελικώς θα μπορέσουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ, που ξεκινούν σε μία εβδομάδα.  

Το δικαστήριο έκρινε πως η προηγούμενη απόφαση για τους 28 από τους κατηγορουμένους είχε στηριχθεί σε «μη επαρκή στοιχεία». Μεταξύ των αθωωθέντων είναι και αρκετοί πρωταθλητές, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014.

Η απόφαση σημαίνει, σύμφωνα με τον Guardian, πως οι αθλητές διατηρούν τα αποτελέσματα που είχαν πάρει το 2014 και – θεωρητικώς τουλάχιστον – μπορούν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση που ξεκινά στη Νότια Κορέα, υπό τη σημαία της εθνικής Ρωσίας. Όμως, οι αιτήσεις συμμετοχής έκλεισαν και παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε πως αφού είχαν επιβληθεί τιμωρίες στους Ρώσους, μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες μόνο με την άδεια της. «Το αποτέλεσμα του CAS δεν σημαίνει πως η ομάδα των 28 αθλητών θα λάβει πρόσκληση για τους Αγώνες», αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει: «Το ότι δεν καταδικάστηκαν δεν τους δίνει αυτομάτως το δικαίωμα να λάβουν πρόσκληση».

Η καταδίκη της ρωσικής εθνικής ομάδας είχε στηριχθεί κυρίως στην κατάθεση του Grigory Rodchenkov, πρώην επικεφαλής του Ρωσικού εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ. Ο Rodchenkov είχε αποκαλύψει πως έδωσε κοκτέιλ απαγορευμένων στεροειδών σε αθλητές και κατά τους ελέγχους άλλαζε τα δείγματα ούρων τους με δείγματα από άλλα άτομα – υπό τις διαταγές ρώσων αξιωματούχων αθλητισμού.

Η κατάθεσή του συνδυάστηκε με χιλιάδες έγγραφα και άλλες καταγγελίες και οδήγησε στην απαγόρευση της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής από την Πιονγκτσάνγκ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είχε κάνει τότε λόγο για «μία άνευ προηγουμένου επίθεση στην ακεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλήματος».

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή χαιρέτησε την απόφαση του CAS, χαρακτηρίζοντάς την «δίκαιη». «Από την αρχή επιμέναμε πως οι αθλητές μας δεν είχαν ανάμειξη σε καμία απάτη ντόπινγκ και τώρα είμαστε χαρούμενοι που το δικαστήριο αποκατέστησε το όνομά τους και όλα τα μετάλλιά τους, τους επιστράφηκαν», ανέφερε ο πρόεδρός της, Alexander Zhukov.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Pavel Kolobkov, ζήτησε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επιτρέψει στους αθλητές που αθωώθηκαν να αγωνιστούν στην Πιονγκτσάνγκ. «Κατά το τελευταίο χρόνο έχουν περάσει δύσκολες στιγμές. Τώρα θέλουν να προχωρήσουν μπροστά και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί περισσότερο απ’ όλα – να ανταγωνίζονται δίκαια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ