ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Πώς ο… πετεινός καθιερώθηκε στη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Πώς ο… πετεινός καθιερώθηκε στη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας
REUTERS/Lee Smith TPX IMAGES OF THE DAY

Εκατομμύρια Γάλλοι ανά την υφήλιο πανηγυρίζουν την πρόκριση της εθνικής ομάδας στον τελικό του Μουντιάλ 2018, που φιλοξενείται στα γήπεδα της Ρωσίας. Μετά από εξαιρετική εμφάνιση, οι «τρικολόρ» ή «πετεινοί» επικράτησαν με 1-0 του Βελγίου και περιμένουν την Αγγλία ή την Κροατία για να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το προσωνύμιο «τρικολόρ» είναι πλήρως κατανοητό και οφείλεται στην τριχρωμία που έχει η γαλλική σημαία (σ.σ. μπλέ, λευκό και κόκκινο). Δεν σημαίνει όμως το ίδιο με το έτερο «παρατσούκλι» της γαλλικής ομάδας, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν πώς προέκυψε το «πετεινοί».

Αν και στις ημέρες μας, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σύμβολα που εκπροσωπούν την Γαλλία, δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδοχή αυτής της ομολογουμένως εξαιρετικά ισχυρής εικόνας, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο πετεινός ταυτίζεται με την Γαλλία. Γυρνώντας αρκετούς αιώνες πίσω στον χρόνο, διαπιστώνουμε πως από την αρχαιότητα ο πετεινός συμβολίζει τους Γαλάτες. Μάλιστα οι Ρωμαίοι εκείνης της εποχής, χλεύαζαν τους Γαλάτες επειδή στα λατινικά η λέξη gallus, σημαίνει και κόκκορας ή πετεινός.

Στα χρόνια του Χριστού και αρκετά αργότερα, ο πετεινός «ισχυροποιήθηκε», καθώς όπως αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προειδοποίησε τον Πέτρο, ότι θα τον απαρνηθεί τρεις φορές πριν από το πρώτο λάλημα του πετεινού. Ετσι, θεωρήθηκε το πουλί του φωτός και της πίστης, ο εχθρός του κακού και του σκότους.

Προϊόντος του χρόνου, ο πετεινός υιοθετήθηκε από αρκετούς Γάλλους βασιλείς, ενώ από το 1830 και μετά απέκτησε ουσιαστική «δύναμη» και μεγάλη δημοφιλία, καθώς στις 30 Ιουλίου του συγκεκριμένου έτους, αποφασίσθηκε μέσω διατάγματος, πως ο πετεινός πρέπει να εμφανίζεται στα κουμπιά των πανωφορίων και στις σημαίες της γαλλικής εθνικής φρουράς.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ναπολέων Βοναπάρτης, προσπάθησε αρκετές φορές ν΄ αντικαταστήσει τον πετεινό με τον αετό. Ωστόσο δεν τα κατάφερε, καθώς όπως αποδείχθηκε ο «πετεινός» είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, επιβιώνοντας τόσα χρόνια και φθάνοντας μέχρι το στήθος των Γάλλων ποδοσφαιριστών...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ