ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Αναντολού Εφές 88-75: «Πράσινη» λάβα με... μαγικό Καλάθη

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Αναντολού Εφές 88-75: «Πράσινη» λάβα με... μαγικό Καλάθη
EUROKINISSI

Κόντρα σε όλους και σε όλα, ο Παναθηναϊκός, πέτυχε παλικαρίσια νίκη (88-75) επί της Αναντολού Εφές.

Οι «πράσινοι» σε μια αναμέτρηση κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες της φετινής Euroleague έδειξαν ποιοι πραγματικά είναι! Με τον τρομερό Νικ Καλάθη να «κόβει και να ράβει», χάνοντας το τριπλ νταμπλ για δύο ριμπάουντ, το «τριφύλλι» ξεχείλιζε από πάθος κι έδειξε ότι... δεν καταλαβαίνει τίποτα όταν παίζει σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση (ενδεχομένως) τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ, ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μολονότι κλήθηκε να παίξει δίχως τον Άντριαν Πέιν.

Και πήρε έτσι μια άκρως σημαντική νίκη στη μάχη που δίνει για πρόκριση στα playoffs της Euroleague. Κι η αλήθεια είναι ότι με τέτοια εικόνα έχει κάθε λόγο να ελπίζει ότι στο τέλος θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του. Πέρα από τον Καλάθη, ο οποίος πέτυχε το έκτο φετινό νταμπλ νταμπλ του, εξαιρετική δουλειά, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος θύμισε... Γκιστ από τα παλιά, ολοκληρώνοντας το ματς με νταμπλ νταμπλ (11π., 10ρ.). Παράλληλα, οι «πράσινοι» είχαν 16-0 πόντους από αιφνιδιασμούς...

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα την τρέχουσα σεζόν, κυρίως όσον αφορά στην επίθεση. Με «μαέστρο» τον Καλάθη, ο οποίος ξεκίνησε με 1/1 δίποντο, 1/1 τρίποντο και 4/4 βολές (για πρώτη φορά στη σεζόν)! Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» είχε 9 πόντους και 6 ασίστ σε λιγότερο από 15 λεπτά κι αν έλειπαν 2-3 κακές άμυνες ο Παναθηναϊκός θα είχε μεγαλύτερη διαφορά.

Όταν ο Καλάθης πήγε στον πάγκο για «ανάσες», τη σκυτάλη στην επίθεση πήρε ο Λοτζέσκι, ο οποίος έκανε το 26-16 (12'). Η ομάδα του Πιτίνο βρήκε λύσεις κι από τη φροντ λάιν του, μολονότι ο Πέιν τέθηκε νοκ άουτ. Ο Βουγιούκας (ξεκίνησε βασικός) βοήθησε πολύ και μαζί με τους Γκιστ και Παπαγιάννη, οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν στη θέση «5» είχαν μαζί 12 πόντους με 5/6 δίποντα και 2/2 βολές!

Ένα... τρίποντο ξέσπασμα της Εφές (ξεκίνησε με 1/8 το ματς και πέτυχε τρία σερί) την έφερε στο -3 (28-25), αλλά η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν υποδειγματική και με σερί 8-0, «έχτισε» ξανά διψήφια διαφορά (40-30). Το «τριφύλλι» έχασε 2-3 ευκαιρίες στο φινάλε του ημιχρόνου να μεγαλώσει τη διαφορά και το τρίποντο του Άντερσον στην εκπνοή, έφερε στην Εφές στο -5 (42-37). Οι φιλοξενούμενοι είχαν 5/17 σουτ έξω από τα 6μ75 στα πρώτα 20 λεπτά.

Όπως συνέβη στην έναρξη του αγώνα, έτσι και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός έβγαλε μεγάλη ενέργεια στο παρκέ κι έβαλε στην εξίσωση και το ΟΑΚΑ! Αποτέλεσμα; Οι «πράσινοι» να τρέξουν ένα επιμέρους 15-1 στα πρώτα τέσσερα λεπτά της τρίτης περιόδου και να προηγηθούν με 57-38 (24')! Η Εφές, όμως, με την ανοχή των διαιτητών που επέτρεψαν το σκληρό παιχνίδι της επέστρεψε! Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν δυνατά τον Καλάθη, με αποτέλεσμα να βγάλουν εκτός ρυθμό τον Παναθηναϊκό και με επιμέρους 22-2 μπήκαν και πάλι στη διεκδίκηση της νίκης (59-56). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός είχε συμπληρώσει πέντε ομαδικά από το 36', την ώρα που η Εφές που κυνηγούσε στο σκορ έκανε το 4ο ομαδικό, 24'' πριν το τέλος της περιόδου!

Η Εφές πλησίασε στο... καλάθι (63-61 στο 32'), αλλά και πάλι ο Καλάθης ανέλαβε δράση και με 7 σερί πόντους έκανε το 70-61! Οι διαιτητές, όμως, και πάλι τα έκαναν μαντάρα... Συνέχισαν να επιτρέπουν το σκληρό παιχνίδι των παικτών του Αταμάν, οι οποίοι χρεώθηκαν το πρώτο τους φάουλ στην τέταρτη περίοδο, 4'31'' πριν από το τέλος, την ώρα που οι «πράσινοι» είχαν ήδη τέσσερα ομαδικά! Το πάθος, όμως, ξεχείλιζε από τους παίκτες του Πιτίνο, οι οποίοι με τον κόσμο στο πλευρό τους «μασούσαν» σίδερα στην άμυνα! Την ίδια ώρα, ο Γκιστ θύμισε τον... παλιό Γκιστ που λάτρεψε ο κόσμος του Παναθηναϊκού και... κόντρα σε όλους και σε όλα οι «πράσινοι» ξέφυγαν με 86-70 (37') και... καθάρισαν σε ένα άκρως σημαντικό ματς.

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 42-37, 61-56, 88-75.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ