ΣΠΟΡ

«Μετάλλιο και στο Τόκιο»: O K. Μπανιώτης στο CNN Greece για τους επόμενους στόχους του

«Μετάλλιο και στο Τόκιο»: O K. Μπανιώτης στο CNN Greece για τους επόμενους στόχους του
www.instagram.com/konstantinosbaniotis/

Για την μεγάλη του επιτυχία, στον Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκώβη, τα συναισθήματα για το ασημένιο μετάλλιο αλλά και για τα μελλοντικά του όνειρά μιλά στο CNN Greece ο αθλητής Κώστας Μπανιώτης.

«Από την πρώτη στιγμή το είχα συνειδητοποιήσει και έχοντας πάρει μέρος σε πολλά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πήγαινα εκεί για το μετάλλιο, και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την επιτυχία», λέει για τον θρίαμβό και για το κατά πόσον έχει συνειδητοποιήσει την επιτυχία του.

Για το πώς βίωσε τους αγώνες που τον οδήγησαν στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου λέει:

Καταρχήν πηγαίνοντας εκεί ήξερα ότι είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και επίσης ήξερα ότι είναι το τελευταίο μου πανευρωπαϊκό κλειστού στίβου και γνώριζα ότι θα ήταν ένας πολύ ανοικτός αγώνας μιας και ήμασταν πολλοί αθλητές που βρισκόμασταν κοντά σε αποδόσεις φέτος, οπότε στόχος μου ήταν να περάσω στον τελικό. Ήμασταν είκοσι άτομα για οκτώ θέσεις. Το ευχάριστο είναι ότι πέρασα στον τελικό. Εκείνη τη ημέρα μόνος μου στόχος ήταν να πάρω ένα μετάλλιο.

Έτσι, όπως πήγαινε ο αγώνας ένιωθα καλά και ξεκούραστος αν και είχε προηγηθεί ο δύσκολος προκριματικός. Βλέποντας τους άλλους αθλητές να έχουν αποτύχει στο 2.26 ήξερα ότι κάπου εκεί θα κριθεί το μετάλλιο, όμως στο μυαλό μου ήμουν έτοιμος να πηδήξω παραπάνω. Όταν και ο Πολωνός έριξε το 2.26 κατάλαβα ότι είχα πάρει μετάλλιο και επικεντρώθηκα για να πάω όσο πιο ψηλά. Ένοιωσα πολύ μεγάλη χαρά. Ήταν όλη η ελληνική ομάδα από κάτω, ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα. Παράλληλα, αυτός που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ήταν και φίλος μου και το χάρηκα αναλόγως.

Μιλώντας για τον άνθρωπο που στάθηκε δίπλα του από το 2005, τον προπονητή του, ο Κ. Μπανιώτης αναφέρει: «Με τον Γιώργο τον Τσούγκο είμαστε σχεδόν 14 χρόνια, έχει περάσει πλέον το αθλητής – προπονητή. Σήμερα είναι μια ανθρώπινη σχέση. Εξελίχθηκε μέσα από αυτά τα χρόνια και οι δυο περάσαμε δυσκολίες. Πλέον συνεννοούμαστε με τα μάτια. Με μια κίνηση καταλαβαίνει ο ένας, τι θέλει ο άλλος. Αυτό το μετάλλιο είναι 50-50. Όλη αυτή η πορεία μου αντικατοπτρίζει τη σχέση που έχουμε μεταξύ μας. Πολλές φορές είχα φτάσει κοντά στο μετάλλιο. Χάρηκε αλλά δεν άλλαξε κάτι», ενώ για τον πανηγυρισμό του, μετά την έγκυρη προσπάθεια στα 2.26 ανέφερε: «Ήξερα ότι πήρα μετάλλιο, αλλά θα μπορούσα να κυνηγήσω και μεγαλύτερη θέση».

«Άντεξε, εξελίχθηκε και ανέβηκε επίπεδο η Ελλάδα»

Η ελληνική αποστολή τα πήγε περίφημα στην Γλασκώβη και ο Κ. Μπανιώτης αναφέρθηκε στο κλίμα που υπήρχε στην ομάδα: «Ήταν εξαιρετική παρουσία και όχι μόνο λόγω μεταλλίων. Θα ήμασταν ακόμα ψηλότερα αν είχε έρθει κάποιο άλλο μετάλλιο. Αυτή η ομάδα είναι ένα κράμα έμπειρων αθλητών με νέα παιδιά. Άντεξε μέσα στην κρίση και εξελίχθηκε και ανέβηκε επίπεδο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ανήκω σε αυτή».

Η οικονομική κρίση της χώρας μας δεν θα μπορούσε να μην χτυπήσει τον ελληνικό αθλητισμό, όμως αυτό ίσως και ένα έκανε καλό στην ομάδα σύμφωνα με τον έμπειρο αθλητή ο οποίος τόνισε:

Χτίσαμε πολύ πιο στέρεες βάσεις μέσα στην κρίση και έδειξε ότι υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Υπάρχει άψογο κλίμα ανάμεσα στα νέα παιδιά και τους έμπειρους αθλητές και αν η Ομοσπονδία και η Κοινωνία αγκαλιάσει την ομάδα θα έχουμε για πολλά χρόνια μια εθνική ομάδα που θα είναι ψηλά.

«Να είμαι υγιής και να κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα»

Πλέον τα επόμενα βήματα βρίσκουν τον Κώστα Μπανιώτη να έχει θέσει ως στόχο την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. «Ο πρώτος μου στόχος είναι να ξεκουραστώ μετά από τους συνεχόμενους αγώνες. Έκανα επτά αγώνες μέσα σε ένα μήνα. Θέλω να πάμε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εθνικών ομάδων για να μείνει η Ελλάδα στην Super League. Δύσκολος στόχος αλλά μπορούμε να ανταγωνιστούμε μεγάλες ομάδες. Επόμενος στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα, όπου θέλω είμαι υγιής για να μπορέσω να διεκδικήσω το καλύτερο» είπε, για να προσθέσει:

Ναι μέσα στο μυαλό μου είναι να είμαι υγιής και να βρεθώ στην τέταρτη Ολυμπιάδα της καριέρας μου. Δεν έχω συμμετέχει ποτέ σε τελικό και το θέλω. Γι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Για εμένα είναι ο κορυφαίος αγώνας. Είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Για εμάς τους Έλληνες, ο κλασικός αθλητισμός είναι πιο σημαντικός μιας και είναι μια έννοια που γεννήθηκε εδώ και είναι τρόπος σκέψης για εμάς. Είναι ο κορυφαίος αγώνας όλων γι' αυτό και θέλω να το ζήσω.

Από εκεί και πέρα για τις έντονες στιγμές που έχει ζήσει ως τώρα στην καριέρα του επεσήμανε: «Έχω βιώσεο πάρα πολλές έντονες στιγμές και δεν είναι μόνο οι νίκες αλλά και οι ήττες καθώς θα πρέπει να τις διαχειριστείς σωστά και αυτό είναι μια νίκη. Επίσης κάτι που δίνει ο κλασικός αθλητισμός είναι ότι αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά».

«Να ονειρεύονται τα παιδιά»

Μάλιστα, ο Έλληνας αθλητής έστειλε και το δικό του μήνυμα στα παιδιά που ξεκινούν τώρα τον αθλητισμό. «Πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει και να το κάνει για τον ίδιο. Να μην αντικατοπτρίζει την αξία του με μια νίκη ή μια θέση. Πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και να κάνει όνειρα που είναι κάτι σπάνιο στις ημέρες μας. Και αν έχει επίμονη και υπομονή όλα γίνονται» είπε.

Τέλος, ο Μπανιώτης αναφέρθηκε και στο τι θα κάνει μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση: «Αυτό που έχω σαν πλάνο είναι μόλις σταματήσω να μείνω λίγο καιρό και να φύγει η ταυτότητα του αθλητή από πάνω μου. Θα ήθελα να μείνω στον χώρο και θέλω να ασχοληθώ με κάτι που θα μ' αρέσει. Είναι ένα εσωτερικό κάλεσμα. Νομίζω ότι και έχω καταθέσει αυτό που υπάρχει μέσα μου και θα ήθελα να τελειώσει όμορφα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ