ΣΠΟΡ

H μέρα που άλλαξε το βρετανικό ποδόσφαιρο: 30 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο

H μέρα που άλλαξε το βρετανικό ποδόσφαιρο: 30 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία του Χίλσμπορο, την πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία των βρετανικών γηπέδων. 96 οπαδοί της Λίβερπουλ πήγαν στο Χίλσμπορο στις 15 Απριλίου του 1989 για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην ομάδα τους και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, έχασαν, όμως, τη ζωή τους. Ακόμη, 766 άτομα τραυματίστηκαν

Ήταν μόλις το 6ο λεπτό της αναμέτρησης του ημιτελικού του FA Cup, όταν υπεράριθμοι φίλαθλοι μπήκαν ανεξέλεγκτα από μία θύρα, προκαλώντας συνωστισμό στην ήδη κατάμεστη εξέδρα, σπρώχνοντας όλο και περισσότερο κόσμο κοντά στα σιδερένια κιγκλιδώματα. Σε συνθήκες πανικού, κάποιοι πρόλαβαν και πήδηξαν στον αγωνιστικό χώρο και σώθηκαν, όμως όσοι δεν τα κατάφεραν ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

Ο αγώνας διεκόπη και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο, έχοντας γεμίσει νεκρούς και τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρονταν πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες, που είχαν μετατραπεί σε φορεία. Ενενήντα τέσσερις φίλαθλοι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι.

Σε ότι αφορά τα αίτια της τραγωδίας, το πόρισμα της έρευνας που διέταξε η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, έριξε τις ευθύνες στην τοπική αστυνομία του νότιου Γιόρκσαϊρ. Οι ανώτατοι αξιωματικοί που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι αποτάχθηκαν από το σώμα και οδηγήθηκαν σε δίκη το 2002, αλλά αθωώθηκαν. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους οπαδούς. Κάποιοι εξ αυτών ήταν μεθυσμένοι, κάποιοι άλλοι δεν είχαν εισιτήριο, έφτασαν καθυστερημένοι στο γήπεδο κι έκαναν το γνωστό «ντου».

H υπόθεση είχε μπει στο «ψυγείο» αφού σύμφωνα με όσα βγήκαν αργότερα στην επιφάνεια, υπήρξε η μεγαλύτερη αστυνομική συγκάλυψη του γεγονότος.

Πάντως, οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν τον μακροχρόνιο αγώνα τους για να δικαιώσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους, καθώς ούτε στιγμή δεν πίστεψαν πως η τραγωδία οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος.

AP 890415012

Πηγή: AP Photo

Το τραγικό γεγονός πέραν του ότι βύθισε στο πένθος της Βρετανία, αποτέλεσε και «χαστούκι» για το αγγλικό ποδόσφαιρο, και μάλιστα μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση της UEFA για την επάνοδο των βρετανικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από τις οποίες είχαν αποκλειστεί μετά τις συμπλοκές στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών.

Το δυστύχημα στο Χίλσμπορο «ανάγκασε» τους βρετανούς να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα, και το πρώτο μέτρο που ελήφθη ήταν να καταργηθούν οι εξέδρες για ορθίους και να τοποθετηθούν καθίσματα.

Το μικρότερο σε ηλικία θύμα της τραγωδίας ήταν ο 10χρονος Jon-Paul Gilhooley, ένα «αξιαγάπητο» παιδί, όπως τονίζει η μητέρα του Jackie. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία οπαδός που βρήκε τραγικό θάνατο ήταν ο 67χρονος Gerard Baron, βετεράνος της RAF και πατέρας επτά παιδιών.

Εις ένδειξη μνήμης στα θύματα η Λίβερπουλ θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 15:06 το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ