ΣΠΟΡ

Υψηλά ποσοστά ψυχολογικών παθήσεων σε ποδοσφαιριστές, δείχνουν οι έρευνες

Υψηλά ποσοστά ψυχολογικών παθήσεων σε ποδοσφαιριστές, δείχνουν οι έρευνες
Οπαδοί του Ανόβερο αποχαιρετούν τον Ρόμπερτ Ένκε Reuters

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών (FIFPro) στην οποία αναδεικνύεται το πολύ σοβαρό ζήτημα των ψυχικών διαταραχών των ποδοσφαιριστών.

Είναι η δεύτερη φορά που η FIFpro ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη έρευνα το 2013. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον επικεφαλής της ομάδας γιατρών Βίνσεντ Γκούντεμπαρζ, υποδεικνύει ότι 38% από τους 607 εν ενεργεία ποδοσφαιριστές και 35% από τους 219 παλαίμαχους πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή όπως κατάθλιψη ή άγχος. Συχνά είναι και φαινόμενα όπως η διαταραχή ύπνου (23% και 28% αντίστοιχα), υπερένταση (15% and 18%) και υπερβολική χρήση αλκοόλ (9% and 25%)

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων επαγγελματικών ομάδων ακόμα και από άλλους αθλητές.

“Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι οφείλουν να ασχοληθούν περισσότερο με τους παίκτες όταν σταματάει η καριέρα τους και να μεριμνούν για την ψυχολογική τους υποστήριξη, ώστε να είναι σε θέση οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα και τις νέες καταστάσεις”, τόνισε, κατά την παρουσίαση της έρευνας ο Βίνσεντ Γκούντεμπαρζ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετές ομάδες, κυρίως στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να εντάσσουν στο τεχνικό τους επιτελείο και ψυχολόγους ειδικευμένους στον αθλητισμό. Εντούτοις, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που ποδοσφαιριστές οδηγήθηκαν ακόμα και στην αυτοκτονία, μην μπορώντας να αντέξουν το βάρος των ψυχολογικών πιέσεων είτε στο επαγγελματικό είτε στο προσωπικό τους περιβάλλον.

Στην Γερμανία τα γνωστότερα περιστατικά

Ο τερματοφύλακας του Ανόβερου, έθεσε τέρμα στη ζωή του, στις 10 Νοεμβρίου 2009, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Ο Ένκε δεν μπόρεσε να αντέξει τον θάνατο της κόρης του και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία μετά από μάχη που έδωσε με βαριά κατάθλιψη. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ένκε ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής και ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν συνειδητοποιήσει την ψυχική του κατάσταση.

Ο Γκούιντο Έρχαρντ στις 21 Φεβρουαρίου του 2002, αυτοκτόνησε σε ηλικία 33 χρονών. Ο Έρχαρντ είχε χάσει τον πατέρα του και τη δίχρονη κόρη του, ενώ το 2000 τον εγκατέλειψε και η κοπέλα του, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Η περίπτωση του Γκάρι Σπιντ

Σε ηλικία μόλις 42 ετών κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του, ο Γκάρι Σπιντ. Υπήρξε ποδοσφαιριστής των Λιντς, Έβερτον, Νιούκαστλ, Μπόλτον και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ενώ ήταν προπονητής της Εθνικής Ουαλίας, όταν στις 27 Νοεμβρίου του 2011 κρεμάστηκε έβαλε τέλος στη ζωή του. Άφησε πίσω του σύζυγο και δύο γιούς. Όπως έγινε γνωστό, ο Σπιντ υπόφερε από κατάθλιψη, κάτι που δεν γνώριζαν όμως ούτε και οι στενότεροι συγγενείς του.

Συμβάν και στην Ελλάδα

Στις 29 Οκτωβρίου του 2008, αυτοκτόνησε ο 25χρονος ποδοσφαιριστής του Διαγόρα, Γιάννης Κοσκινιάτης. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής αντιμετώπιζε χρόνια ψυχολογικά προβλήματα μετά τον χαμό του αδερφού του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ