ΣΠΟΡ

Ιστορική αλλαγή στους κανονισμούς από την FIFA με το "ναι" στην χρήση του βίντεο από τους διαιτητές

Ιστορική αλλαγή στους κανονισμούς από την FIFA με το "ναι" στην χρήση του βίντεο από τους διαιτητές
Reuters / Hannah McKay

Μετά την goalline technology, που μπήκε στο ποδόσφαιρο από το μουντιάλ του 2014 στην Βραζιλία, η FIFA αποδέχεται και την χρήση του βίντεο για τους διαιτητές, σε μια επαναστατική αλλαγή των κανονισμών.

Η 130η σύνοδος των Ομοσπονδιών στο Κάρντιφ "έγραψε ιστορία" όπως τόνισε και ο νέος πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, αποδεχόμενη την χρήση του βίντεο για να διευκολύνει τις αποφάσεις των διαιτητών.

Ο «τέταρτος διαιτητής» θα μπορεί να συμβουλεύεται το βίντεο για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για μία φάση, ενημερώνοντας τον διαιτητή, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα «χοντρά λάθη». Πρόθεση των FIFA και IFAB (διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο) δεν είναι να σταματάει ο διαιτητής σε κάθε «αμφισβητούμενη» φάση το ματς για να συμβουλεύεται το βίντεο, αλλά να αποκλειστούν μεγάλες αδικίες και λάθη που εκθέτουν όχι μόνο τους ρέφερι, αλλά και τη FIFA.

Επιπλέον αποφασίστηκαν και σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς: 4η αλλαγή για τις ομάδες, εφόσον το ματς οδηγηθεί σε παράταση, σε τραυματισμό παίκτη από φάουλ που είναι για κάρτα, αυτός δεν θα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου για τις πρώτες βοήθειες, ώστε να μην αποκτά αριθμητικό πλεονέκτημα η αντίπαλη ομάδα, καταργείται η κόκκινη κάρτα για πέναλτυ σε παίκτη που βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ, εκτός και αν το μαρκάρισμα είναι ιδιαίτερα βίαιο.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν για δύο χρόνια στη Serie B και το Κύπελλο Ιταλίας και αν αποδειχθεί πως λειτουργούν θα υιοθετηθούν από όλες τις λίγκες και τις διοργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ