ΣΠΟΡ

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0: Ο Γκεστράνιους ψαλίδισε την Ευρώπη για το «τριφύλλι»

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0: Ο Γκεστράνιους ψαλίδισε την Ευρώπη για το «τριφύλλι»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΠΑΟΚ ήταν στο +7 από τον Παναθηναϊκό. Τον υποδεχόταν στην Τούμπα και το ματς σαφώς ήταν τελικός για το «τριφύλλι». Ο «Δικέφαλος» δεν είχε τεράστιο λόγο να πάρει ρίσκα και δεν πήρε. Με τέσσερις παίκτες από την Ακαδημία στην ενδεκάδα και χωρίς τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς και τον τιμωρημένο Ουάρντα μεσοεπιθετικά, πήγε στο χαλαρό το ματς και είναι σαφώς ικανοποιημένος από το τελικό 0-0.

Ο Παναθηναϊκός σ' ένα ματς τελικό έχει δύο πράγματα να θυμάται. Το πρώτο είναι η φάση του 79', όπου ο Γκεστράνιους έδωσε φάουλ και δεν άφησε πλεονέκτημα σε μία φάση, στην εξέλιξη της οποίας ο Μακέντα σκόραρε. Η δεύτερη είναι στο 96'. Τότε ο Πασχαλάκης είπε «όχι» στο πλασέ του Καρλίτος και στέρησε τη νίκη από τον Παναθηναϊκό, ψαλιδίζοντάς του ουσιαστικά τις πιθανότητες για Ευρώπη.

Σχηματισμοί

Ο ΠΑΟΚ είχε τον Πασχαλάκη στο τέρμα. Τριάδα στην άμυνα οι Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, δεξί μπακ χαφ ο Λύρατζης και αριστερό ο Μπάμπα. Στα χαφ οι Αουγκούστο, Τσιγγάρας, δεξιά ο Τζόλης, αριστερά ο Ελ Καντουρί και στην κορυφή ο Σφιντέρσκι.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον Διούδη στο τέρμα, δεξί μπακ τον Μολό κι αριστερό τον Χατζηθεοδωρίδη. Στόπερ οι Βέλεθ, Πούγγουρας και στα χαφ οι Νιας, Μαουρίσιο, Σανκαρέ. Δεξιά στην επίθεση ο Ιωαννίδης, αριστερά ο Βιγιαφάνιες και στην κορυφή ο Μακέντα.

Ελάχιστες φάσεις

Το παιχνίδι ήταν τελικός για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αμύνθηκε καλά, αλλά επιθετικά έδειχνε εντελώς ακίνδυνος. Ο ΠΑΟΚ είχε διαστήματα κατοχής, ορισμένες καλές συνεργασίες, όχι όμως κάτι τρομερό για να τον οδηγήσει σε εκτέλεση απέναντι από τον Διούδη. Το πρώτο ημίχρονο ενδεικτικά έκλεισε με κατοχή 50%-50% και 4-1 τελικές για τον ΠΑΟΚ.

Στο 7’ μακρινό σουτ του Τζόλη, μπλόκαρε ο Διούδης και το ίδιο έκανε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού στο 13’ σε αδύναμο σουτ του Σφιντέρσκι.

Στο 25’, παράλληλα, ένα σουτ του Ελ Καντουρί το απέκρουσε στη δεξιά γωνία ο Διούδης.

Ο Παναθηναϊκός αντίθετα είχε μόνο ένα μακρινό φάουλ, το οποίο κατέληξε ψηλά άουτ, του Νιας στο 34’.

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τον Κρμέντσικ αντί του Σφιντέρσκι στην κορυφή, και κατόπιν μπήκαν Σβαμπα, Μουργκ και Λάμπρου. Ο Παναθηναϊκός αντίθετα, έπαιξε 4-2-3-1 με τους Ιωαννίδη και μετά τον Καμπετσή αριστερά, δεξιά τον Ενγκμπακοτό και δεκάρι τον Βιγιαφάνιες.

Το ματς, όμως, ήταν και πάλι κακό. Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιρνε ρίσκα και δεν απειλούσε και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει τελική. Ένα σουτ του Μαουρίσιο στο 67’ έφυγε ψηλά άουτ.

Λάθος Γκεστράνιους

Στο 79’ έγινε μία φάση που σηκώνει συζήτηση. Ο Φινλανδός διαιτητής Γκεστράνιους σφύριξε φάουλ του Λύρατζη στον Καμπετσή, αντί ν’ αφήσει το πλεονέκτημα. Ο Καμπετσής έδωσε στον Μακέντα, ο οποίος πλάσαρε με το αριστερό στα δίχτυα, αλλά ο Γκεστράνιους είχε ήδη σταματήσει τη φάση…

Στο 88' κεφαλιά του Σβαμπ από εκτέλεσε κόρνερ του Μουργκ.

Στο 91' από τη μικρή περιοχή ο Κρμέντσικ τσίμπησε τη μπάλα, αλλά αυτή έφυγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Σωτήρας Πασχαλάκης

Στο 96' ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Βέλεθ στον Κρμέντσικ, ο Γκεστράνιους δεν έδωσε κάτι και στην αντεπίθεση ο Πασχαλάκης μίλησε και πάλι. Ο Καρλίτος μπήκε στη μεγάλη περιοχή κι από το ύψος του πέναλτι έπιασε ένα δεξί πλασέ, αλλά ο Καρλίτος έδιωξε πριν η μπάλα καταλήξει στην αριστερή γωνία και στη συνέχεια απομακρύνθηκε σε κόρνερ. Ήταν η δεύτερη μεγάλη επέμβαση του γκολκίπερ του ΠΑΟΚ σε διάστημα τεσσάρων ημερών, αφού την περασμένη Τετάρτη κράτησε το 0-1 κόντρα στον Άρη, στο πλασέ του Μπερτόγλιο.

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης, Λύρατζης (80’ Ίνγκασον), Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Αουγκούστο, Τσιγγάρας (55’ Σβαμπ), Τζόλης (55’ Μουργκ), Ελ Καντουρί (65’ Λάμπρου), Σφιντέρσκι 46’ Κρμέντσικ).

Παναθηναϊκός (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης, Μολό, Βέλεθ, Πούγγουρας, Χατζηθεοδωρίδης, Νιας, Μαουρίσιο, Σανκαρέ (56’ Ενγκμπακοτό), Ιωαννίδης (69’ Καμπετσής), Βιγιαφάνιες, Μακέντα (88' Καρλίτος).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ