ΣΠΟΡ

Euro 2020: Στους «16» το Βέλγιο με νίκη 2-1 επί της Δανίας

Euro 2020: Στους «16» το Βέλγιο με νίκη 2-1 επί της Δανίας
AP/Wolfgang Rattay

Την πρόκριση στους «16» του EURO 2020 εξασφάλισε το Βέλγιο, μετά τη νίκη του 2-1, με ανατροπή, επί της Δανίας στην Κοπεγχάγη.

Το 2Χ2 στον Β’ όμιλο του Euro 2020 έκαναν οι «Κόκκινοι Διάβολοι» χάρις στην τρομερή ποιότητα του Ντε Μπρόινε, που πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού, αλλά και στις εξαιρετικές ενέργειες του Ρομέρο Λουκάκου, που είχε συμμετοχή και στα δύο τέρματα της ομάδας του.

Η Δανία έμεινε για δεύτερο συνεχόμενο ματς χωρίς νίκη στη διοργάνωση, αν και ξεκίνησε ιδανικά την αναμέτρηση, σκόραρε στο 2’ με τον Πόουλσεν και στο πρώτο ημίχρονο είχε πολλές ευκαιρίες να αυξήσει το προβάδισμά της. Όμως, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των φιλοξενούμενων.

Ανατριχίλα για Έρικσεν

Πάντως, η στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όσων παρακολούθησαν τον αγώνα έγινε στο 10ο λεπτό της αναμέτρησης. Μόλις το ρολόι του γηπέδου σημάδεψε το συγκεκριμένο λεπτό, άπαντες σταμάτησαν τη δράση και χειροκροτούσαν ασταμάτητα τον Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος στην πρεμιέρα του Euro 2020 είχε καταρρεύσει και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή χάρις στην έγκαιρη επέμβαση των γιατρών του αγώνα.

Ο Ρομέρο Λουκάκου δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και λύγισε για την περιπέτεια που πέρασε ο συμπαίκτης του στην Ίντερ, την στιγμή που όλο το γήπεδο βρέθηκε στο… πόδι, χειροκροτώντας τον μεγάλο απόντα.

Η εξέλιξη του αγώνα

«Τρελός» ήταν ο ρυθμός στα πρώτα λεπτά και σε αυτό μεγάλη… ευθύνη είχαν οι Δανοί, οι οποίοι μπήκαν αφιονισμένοι στον αγωνιστικό χώρο, σκόραραν μόλις στο 2ο λεπτό με τον Πόουλσεν, ενώ απείλησαν το Βέλγιο και με άλλα τέρματα.

Στο 6’ ο Βας απείλησε εκ νέου με κεφαλιά, αλλά ο Κουρτουά μπλόκαρε και στο 13’ ο Έντεγκαρντ δεν κατάφερε να… οπλίσει με την άμυνα των «Κόκκινων Διαβόλων» να διώχνει… κακήν κακώς τη μπάλα. Τρία λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι έφτασαν και πάλι με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ, αλλά το σουτ του Μπρέθγουεϊτ έφυγε άουτ.

Οι Δανοί συνέχισαν να πιέζουν ψηλά στην άμυνα των «Κόκκινων Διαβόλων», με αποτέλεσμα να προκαλούν πολλά προβλήματα στο «συγκρότημα» του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ και στο 26’ ο Βας απείλησε και πάλι, αλλά η προσπάθειά του δεν βρήκε στόχο. Το Βέλγιο αδυνατούσε να προκαλέσει προβλήματα στην επίθεση, δίνοντας την ευκαιρία στους γηπεδούχους να συνεχίσουν τις… απειλές τους. Στο 35’ ο Ντάμσγκααρντ έπιασε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και στις καθυστερήσεις με το σουτ του Μπρέθγουεϊτ.

Ολική ανατροπή

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θέλησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του και για τον λόγο αυτό πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Κέβιν Ντε Μπρόινε αντί του Μέρτενς. Πάντως και πάλι η πρώτη απειλή ήταν για την Δανία, όταν στο 48’ ο Ντιλέινι έκανε το μακρινό σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στα επόμενα λεπτά, το Βέλγιο προσπάθησε να πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να σταματήσει τις επιθέσεις των γηπεδούχων. Και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο στο 55’ χάρις σε μία τρομερή κούρσα του Λουκάκου και απίστευτη έμπνευση του Ντε Μπρόινε που σέρβιρε έτοιμο τέρμα στον Τοργκάν Αζάρ, που έγραψε το 1-1.

Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έδειξαν να πατούν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και σιγά σιγά μπόρεσε να φτάσει στην ανατροπή, έπειτα από μία μοναδική συνεργασία. Ο Λουκάκου ταλαιπώρησε όλη την άμυνα, βρήκε τον Αζάρ, αυτός τον Ντε Μπρόινε, ο οποίος από πλάγια θέση, νίκησε για δεύτερη φορά τον Σμάιχελ, σημειώνοντας το 2-1 και ολοκληρώνοντας την ανατροπή για το Βέλγιο.

Το ματς είχε πάρει μία άγρια ομορφιά. Οι Δανοί προσπάθησαν να αντιδράσουν και να φτάσουν στην ισοφάριση με στόχο να παραμείνουν στην διεκδίκηση του αγώνα. Στο 76’ ο Μπρέθγουεϊτ έκανε τρομερή ενέργεια, αλλά το σουτ που έκανε κόντραρε και κατέληξε κόρνερ, ενώ στο 84’ δεν μπόρεσε να βάλει την προβολή σε γύρισμα του Κορνέλιους.

Ο… κύκλος των χαμένων ευκαιριών του Δανού φορ συνεχίστηκε και στα επόμενα λεπτά, όταν στο 86’ είχε δοκάρι σε κεφαλιά, έπειτα από σέντρα του Όλσεν, ενώ στο 90’ το σουτ του Γένσεν πέρασε άουτ, με αποτέλεσμα το Βέλγιο να πάρει τη νίκη και να κλείσει θέση στους «16» του Euro 2020.

Δανία (Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Βέστεργκααρντ (84' Σκοφ Όλσεν), Κιάερ, Μέλε, Βας (61' Στρίγκερ-Λάρσεν), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (72' Γένσεν), Πόουλσεν (61' Νόργκααρντ), Ντάμσγκααρντ (72' Κορνέλιους), Μπρέιθγουεϊτ.

Bέλγιο (Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Ντεναγέρ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Μενιέ, Τίλεμανς, Ντεντόνκερ (59' Βίτσελ), Τόργκαν Αζάρ (95' Βερμάελεν), Μέρτενς (46' Ντε Μπρόινε), Καράσκο (59' Εντέν Αζάρ), Λουκάκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ