ΣΠΟΡ

Ταξίδι στα Αστέρια: Η ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού σε μια ταινία για κάθε αγνό φίλαθλο

Ταξίδι στα Αστέρια: Η ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού σε μια ταινία για κάθε αγνό φίλαθλο

Αλήθεια, ποια είναι η ιστορική διαδρομή μιας ομάδας που χαρακτηρίστηκε ως «η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα όλων των εποχών»; Πώς ιδρύθηκε, πώς αναπτύχθηκε και πώς έφτασε «στα αστέρια», στα έξι κύπελλα πρωταθλητή Ευρώπης ο μπασκετικός Παναθηναϊκός; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα της νέας ταινίας του Χρήστου Δήμα, μιας ταινίας που υπόσχεται συγκινήσεις σε φιλάθλους και μη.

Το «Ταξίδι στα Αστέρια» όμως είναι πολλά περισσότερα από μία «απλή» καταγραφή της ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Αρχικά, διότι είναι μία ταινία που αναφέρεται σε μία περίοδο πολλών ετών, μέσα στην οποία συνέβησαν κοσμοϊστορικές αλλαγές: Από την ίδρυση του Παναθηναϊκού στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης επί 6 φορές – έως σήμερα – μεσολάβησαν περίοδοι που χαρακτηρίστηκαν από τις πιο ταραχώδεις της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο πως στο έργο του Χρήστου Δήμα, που υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία, βλέπουμε την αντιστασιακή δράση των αθλητών στα χρόνια της Κατοχής, αλλά και το πώς σώθηκαν από τους κατακτητές τα τρόπαια της ομάδας.

Σημείο – σταθμός στην αφήγηση είναι, βέβαια, η απόκτηση της ομάδας από την οικογένεια Γιαννακόπουλου, το 1987, από όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η πορεία προς την κορυφή της Ευρώπης. Για να φτάσει όμως ως εκεί ο Παναθηναϊκός, προηγήθηκαν άνθρωποι που σφράγισαν με το όραμά τους την πορεία της ομάδας – όπως ο ιδρυτής της, Απόστολος Νικολαΐδης και η εμβληματική μορφή του ελληνικού μπάσκετ Γιώργος Κολοκυθάς. Παράλληλα, ως προς το τελικό αποτέλεσμα, ο θεατής που παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας σεκινηματογραφικά αυτοτελή φιλμικά στιγμιότυπα, έχει την ευκαιρία να δει και εικόνες – ντοκουμέντα από τις ιστορικές νίκες του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.

Καταξιωμένοι ηθοποιοί σε όλους τους ρόλους

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια» να ξεχωρίζει είναι και το γεγονός πως το καστ των ηθοποιών που ενσαρκώνουν όχι μόνο τους πρωταγωνιστικούς, αλλά όλους τους ρόλους, είναι καταξιωμένοι ηθοποιοί με εγνωσμένη καλλιτεχνική αξία και τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Ο θιασάρχης Δάνης Κατρανίδης υποδύεται τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που σφράγισε την ιστορία του Παναθηναϊκού με μοναδικό τρόπο, ενώ τον αδερφό του Θανάση ενσαρκώνει ο Θέμης Πάνου. Στον ρόλο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου βλέπουμε τον Αργύρη Πανταζάρα, έναν από τους κορυφαίους ηθοποιούς της νέας γενιάς. Μαζί τους μια πλειάδα νέων και παλαιότερων ηθοποιών, τα ονόματα των οποίων όλοι οι θεατές αναγνωρίζουν: Γιώργος Γάλλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Gilles Touchais, Μάρκος Λεζές, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Νίκος Αρβανίτης, Τάσος Ιορδανίδης, Ιωάννα Πηλιχού, Χρήστος Πλαΐνης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Γιώργος Γεροντιδάκης και ο Κώστας Αποστολάκης, ενώ σε φιλική συμμετοχή βλέπουμε τη Ζέτα Μακρυπούλια.

Αντίστοιχα, πίσω από τις κάμερες της συγκεκριμένης παραγωγής βρέθηκαν επαγγελματίες του χώρου που συνέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο ως προς την καλλιτεχνική αρτιότητα του αποτελέσματος. Εκτός από τον σκηνοθέτη Χρήστο Δήμα, που όπως προαναφέρθηκε, έγραψε και το σενάριο της ταινίας, στο «Ταξίδι στα Αστέρια» συμμετείχαν η Βίκυ Λάσκαρη ως Executive Producer, την Εκτέλεση Παραγωγής είχε ο Πάνος Παπαχατζής, τη Διεύθυνση Φωτογραφίας ο Κώστας Τριανταφύλλου, το Μοντάζ η Στέλλα Φιλιπποπούλου, την Μουσική ο Νίκος Κυπουργός, τα Σκηνικά η Κική Πίττα, τα Κοστούμια η Κατερίνα Ζούρα, την Ηχοληψία ο Ντίνος Κίττου, τον Σχεδιασμό Ήχου ο Νίκος Κωνσταντίνου, τη Μίξη Ήχου ο Κώστας Φυλακτίδης, την Οργάνωση Παραγωγής ο Δημήτρης Γκάνος, τη Διεύθυνση Παραγωγής ο Γιάννης Καραντάνης και το Μακιγιάζ η Δήμητρα Γιατράκου.

Μια ταινία για την πίστη, το όραμα, την αγάπη

Πέρα από την ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού αυτή καθεαυτή, είναι σημαντικό το γεγονός πως το «Ταξίδι στα Αστέρια» είναι μία κινηματογραφική ταινία που μπορεί να δει καθένας που αγαπά τον κινηματογράφο. Παρουσιάζοντας γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας της ομάδας, οι θεατές βλέπουν την Ελλάδα κάθε εποχής, με τα κοινωνιολογικά της χαρακτηριστικά, πέρα από το μπάσκετ. Ταυτόχρονα, βλέπουν πώς σπουδαίοι άνθρωποι με όραμα, πάθος, πίστη και αγάπη, κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν με το έργο τους, κάνοντας τελικά τον Παναθηναϊκό κορυφαία ομάδα όλης της Ευρώπης. Το παράδειγμά τους αποτελεί έμπνευση για κάθε έναν, νέο ή και μεγαλύτερο, που μπορεί, μέσα από την ταινία να διακρίνει το μέγεθος της αφοσίωσης ανθρώπων όπως η οικογένεια Γιαννακόπουλου ή ο Απόστολος Νικολαΐδης, προς αυτό που αγαπούσαν.

Το φθινόπωρο όλος ο κόσμος θα μπορέσει να απολαύσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή FeelgoodEntertainment, το γεμάτο αγώνες και συγκινήσεις ταξίδι του Παναθηναϊκού προς την κορυφή της Ευρώπης. Μετά από χρόνια προετοιμασίας και πραγματοποίησης των γυρισμάτων εν μέσω πανδημίας, η νέα ταινία του Χρήστου Δήμα θα ξεκινήσει το «Ταξίδι Στα Αστέρια» με ένα διαδικτυακό τρίποντο στις 27 Ιουνίου οπότε και το φίλαθλο κοινό παγκοσμίως θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας viva.gr να αγοράσει εισιτήρια για την μια και μοναδική προβολή της ταινίας, πριν την πανελλαδική της έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτό το φθινόπωρο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Το 1987, μια οικογένεια που λάτρευε τον Παναθηναϊκό, η οικογένεια Γιαννακόπουλου, πήρε την απόφαση να αναλάβει τα ηνία του μπασκετικού τμήματος ανδρών του Συλλόγου. Μια απόφαση που έμελλε να το οδηγήσει σε ένα Ταξίδι στα Αστέρια.

Το υπέροχο αυτό ταξίδι με πολλές στιγμές γεμάτες κυρίως νίκες, ήττες, χαρές, λύπες, αλλά και έξι ευρωπαϊκά τρόπαια αποτυπώνεται μέσα από την κινηματογραφική αυτή ταινία.Από την ίδρυση του ανδρικού τμήματος το 1919, την πρώτη παρουσίαση της γυναικείας ομάδας το 1937, την αντιστασιακή δράση των αθλητών του στα χρόνια της Κατοχής, το πώς σώθηκαν από τους κατακτητές τα τρόπαια της ομάδας, το χτίσιμο του Κλειστού κάτω από τις εξέδρες του «Απόστολος Νικολαΐδης» και την ονοματοδοσία του ως «Τάφος του Ινδού». Την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, την… καρτούν εκδοχή από το ιστορικό βανάκι του Κώστα Μουρούζη μέχρι τη στιγμή-«σταθμό» στην ιστορία της ομάδας: την ανάληψη της διοίκησής της από την οικογένεια Γιαννακόπουλου, η οποία την έφερε στην κορυφήτης Ευρώπης.

Μικρές και μεγάλες ιστορίες, ορατοί και αόρατοι πρωταγωνιστές από την εκατόχρονη διαδρομή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αποτυπώνονται κινηματογραφικά σε αυτοτελή φιλμικά στιγμιότυπα, που άλλοτε φέρνουν χαμόγελα και κάτι από γέλιο και άλλοτε συγκίνηση και ανατριχίλα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ