ΣΠΟΡ

Persona non grata για τους Αυστραλούς ο Τζόκοβιτς: Εξαιρέθηκε από τον εμβολιασμό και πάει στο Όπεν

Persona non grata για τους Αυστραλούς ο Τζόκοβιτς: Εξαιρέθηκε από τον εμβολιασμό και πάει στο Όπεν
Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι ο πρωταθλητής δεν έλαβε ειδικής μεταχείρισης, όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές Photo/Michael Probst

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις πολλών Αυστραλών στην είδηση ότι ο διάσημος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς θα πάρει μέρος στο Αυστραλιανό Open μετά την εξαίρεση που του δόθηκε από τους κανόνες περί εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, παίκτες και προσωπικό πρέπει να είναι εμβολιασμένοι προκειμένου να συμμετέχουν εκτός κι αν τους χορηγηθεί μια εξαίρεση, μετά από ειδικές εξετάσεις από ανεξάρτητο φορέα.

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι ο πρωταθλητής δεν έλαβε ειδικής μεταχείρισης, πολλοί Αυστραλοί όμως –μερικοί από τους οποίους ακόμη δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στη χώρα ή στο εξωτερικό, έχουν ασκήσει δριμεία κριτική τόσο απέναντι στις Αρχές και τους πολιτικούς όσο και έναντι στον ίδιο τον Τζόκοβιτς.

Αυτό πάντως δεν φαίνεται να πτοεί τον Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο οποίος την Τρίτη, όπως ενημέρωσε μέσω social media, άρχισε το ταξίδι του για την Μελβούρνη, για να λάβει μέρος στο πρώτο Γκραντ Σλαμ του 2022, που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου.

«Ο Νόβακ έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτώρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διοργανώτρια Αρχή.

Εκτός όμως από τους Αυστραλούς, η απόφαση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στα social media, με επαγγελματίες τενίστες, δημοσιογράφους που ασχολούνται με το άθλημα, αλλά και παράγοντες του παγκοσμίου τένις, να αφήνουν αιχμές για τον τρόπο που πήρε την ιατρική εξαίρεση ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

«Σε άλλα νέα, το νερό είναι υγρό και ο ουρανός γαλανός», έγραψε ο Αμερικανός τενίστας Μίτσελ Κρούεγκερ, με ειρωνική διάθεση, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή του στο γεγονός ότι ο Σέρβος έχει ειδική μεταχείριση από τους διοργανωτές.


Επικριτικός ήταν επίσης και ο Τζέιμι Μάρεϊ (σ.σ ο μεγαλύτερος αδερφός του Αντι Μάρεϊ) με τον Βρετανό τενίστα να κάνει λόγο για ειδική μεταχείριση. «Αν ήμουν ανεμβολίαστος εγώ, δε νομίζω να έπαιρνα αυτή την εξαίρεση», ανέφερε μετά το παιχνίδι του για το ATP Cup.

Το τουρνουά ξεκινά στη Μελβούρνη στις 17 Ιανουαρίου και ο Τζόκοβιτς δήλωσε στο Instagram την Τρίτη: «Πέρασα φανταστικό ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και σήμερα θα πάω κάτω με άδεια εξαίρεσης.

«Πάμε το 2022. Είμαι έτοιμος να ζήσω και να αναπνεύσω το τένις τις επόμενες εβδομάδες αγώνων».

Ο πρωταθλητής δεν έχει μιλήσει για την κατάσταση του εμβολιασμού του, αλλά είπε δημόσια τον περασμένο Απρίλιο: «Προσωπικά είμαι αντίθετος με τον εμβολιασμό και δεν θα ήθελα να με αναγκάσει κάποιος να κάνει εμβόλιο για να μπορέσω να ταξιδέψω».

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη σε μια χώρα που βλέπει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα Covid για πρώτη φορά μετά από μερικούς από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στον κόσμο.

Πολλοί έχουν κατηγορήσει προηγουμένως την κυβέρνηση ότι επιτρέπει στους πλούσιους και τους διάσημους να κάνουν ό,τι θέλουν, ενώ οι απλοί άνθρωποι παραμένουν χωρισμένοι από τους άρρωστους και ετοιμοθάνατους αγαπημένους τους, αναφέρει το BBC.

Σημειώνεται ότι πολλοί τενίστες δεν θα λάβουν μέρος στο Αυστραλιανό Οπεν, επειδή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πιέρ Ιγ Ερμπέρ. Ο Γάλλος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του εμβολιασμού από την πρώτη στιγμή. Στο Αυστραλιανό του 2022 δεν θα αγωνιστεί ούτε ο Αμερικάνος, Τένις Σάντγκρεν, ο οποίος επίσης δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ