ΣΠΟΡ

Η Αυστραλία απελαύνει τον Τζόκοβιτς - Υπό κράτηση μετά την απόρριψη της βίζας του

Η Αυστραλία απελαύνει τον Τζόκοβιτς - Υπό κράτηση μετά την απόρριψη της βίζας του
Στιγμιότυπο από προηγούμενες, πιο ένδοξες εποχές του Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη AP Photo/Hamish Blair, File

Πρύμνα ανέκρουσε η Αυστραλία, μετά τις αντιδράσεις για τη συμμετοχή του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Open, αποφασίζοντας να ανακαλέσει τη βίζα του και να τον απελάσει, γεγονός που προκάλεσε την οργή του πρωταθλητή αλλά και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αυστραλίας - Σερβίας

Ο Νο.1 τενίστας στην παγκόσμια κατάταξη, άμα τη άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης κρατήθηκε επί αρκετές ώρες προτού οι Αρχές ανακοινώσουν ότι δεν πληρεί τα κριτήρια εισόδου στη χώρα, και άρα πρόκειται να απελαθεί.

Ο πατέρας του αθλητή κατήγγειλε ότι ο γιος του κρατείται «αιχμάλωτος» σε ξενοδοχείο ενώ οι δικηγόροι του έσπευσαν να ασκήσουν επείγουσα έφεση κατά της απόφασης.

Έξω από το ξενοδοχείο συγκεντρώθηκαν αρκετοί θαυμαστές του τενίστα. «Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο και ο κόσμος το παρακολουθεί», δήλωσε μια γυναίκα στο BBC.

Μετά την απαγόρευση εισόδου του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«H Visa του κ. Τζόκοβιτς απορρίφθηκε. Οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας. Κανείς δεν είναι πάνω από τους κανόνες. Η ισχυρή πολιτική μας όσον αφορά την είσοδο στη χώρα ήταν καθοριστική, ώστε η Αυστραλία να έχει από τους χαμηλότερους μέσους όρους θανάτων από COVID στον κόσμο. Συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί», έγραψε στο Twitter.

Η απόφαση των αυστραλιανών Αρχών έρχεται μετά από έντονες αντιδράσεις τόσο των Αυστραλών πολιτών -που αντιμετωπίζουν μεγάλους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους εντός και εκτός χώρας- λόγω της έξαρσης της πανδημίας- όσο και ανθρώπων του αθλητισμού, μετά την απόφαση της διοργάνωσης να τον εξαιρέσει από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού προκειμένου να λάβει μέρος στο αθλητικό τουρνουά.

Ο ίδιος ο αθλητής δεν έχει πει ποτέ δημοσίως ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο, ωστόσο πέρυσι είχε δηλώσει πως είναι «αντίθετος με τον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τον κανονισμό, παίκτες και προσωπικό πρέπει να είναι εμβολιασμένοι προκειμένου να συμμετέχουν εκτός κι αν τους χορηγηθεί μια εξαίρεση, μετά από ειδικές εξετάσεις από ανεξάρτητο φορέα.

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι ο πρωταθλητής δεν έλαβε ειδικής μεταχείρισης.

«Ο Νόβακ έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτώρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διοργανώτρια Αρχή.

Εκτός όμως από τους Αυστραλούς, η απόφαση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στα social media, με επαγγελματίες τενίστες, δημοσιογράφους που ασχολούνται με το άθλημα, αλλά και παράγοντες του παγκοσμίου τένις, να αφήνουν αιχμές για τον τρόπο που πήρε την ιατρική εξαίρεση ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

«Σε άλλα νέα, το νερό είναι υγρό και ο ουρανός γαλανός», έγραψε ο Αμερικανός τενίστας Μίτσελ Κρούεγκερ, με ειρωνική διάθεση, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή του στο γεγονός ότι ο Σέρβος έχει ειδική μεταχείριση από τους διοργανωτές.


Επικριτικός ήταν επίσης και ο Τζέιμι Μάρεϊ (σ.σ ο μεγαλύτερος αδερφός του Αντι Μάρεϊ) με τον Βρετανό τενίστα να κάνει λόγο για ειδική μεταχείριση. «Αν ήμουν ανεμβολίαστος εγώ, δε νομίζω να έπαιρνα αυτή την εξαίρεση», ανέφερε μετά το παιχνίδι του για το ATP Cup.

Σημειώνεται ότι πολλοί τενίστες δεν θα λάβουν μέρος στο Αυστραλιανό Οπεν, επειδή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πιέρ Ιγ Ερμπέρ. Ο Γάλλος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του εμβολιασμού από την πρώτη στιγμή. Στο Αυστραλιανό του 2022 δεν θα αγωνιστεί ούτε ο Αμερικάνος, Τένις Σάντγκρεν, ο οποίος επίσης δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο.

Γιατί απορρίφθηκε η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα «The Sydney Morning Herald» πηγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που γνωρίζει την υπόθεση είπε ότι υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Τζόκοβιτς διέθετε επαρκή τεκμηρίωση για να αποδείξει τον λόγο της απαλλαγής του. Η πηγή είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν μια λοίμωξη από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες - η οποία υποπτεύεται ότι ήταν η δικαιολογία για την εξαίρεση του παίκτη - ήταν επαρκής για να εξασφαλίσει την είσοδο στην Αυστραλία σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές.

Η κυβέρνηση της Βικτώριας ισχυρίστηκε ότι απέρριψε αργά το βράδυ αίτημα για χορηγία της βίζας του Νο. 1 τενίστα στον κόσμο ώρες πριν προσγειωθεί στη Μελβούρνη περίπου στις 23.30.

Πηγή του Tennis Australia ισχυρίστηκε ότι η κίνηση ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο που στόχευε αποκλειστικά τον Τζόκοβιτς και όχι άλλους παίκτες που είχαν την ίδια εξαίρεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ