ΣΠΟΡ

Ελλάδα-Κόσοβο 2-0: Πρωτιά και άνοδος στη League B - H Εθνική ονειρεύεται Euro 2024

Ελλάδα-Κόσοβο 2-0: Πρωτιά και άνοδος στη League B - H Εθνική ονειρεύεται Euro 2024
Ως νικήτρια του γκρουπ της, εξασφάλισε και την παρουσία της στο τρίτο μονοπάτι των μπαράζ για το Euro 2024, κάνοντας έτσι κι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου ΙΝΤΙΜΕ

Ο Γιώργος Γιακουμάκης με τρομερή κεφαλιά άνοιξε τον δρόμο και ο Μάνταλος σφράγισε την επιτυχία. Η Εθνική λύγισε με 2-0 το Κόσοβο, κατέκτησε την πρώτη θέση και ανεβαίνει στη δεύτερη κατηγορία του Nations League.

Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, η Εθνική κέρδιζε την Πορτογαλία και ξεκινούσε την επική πορεία της ως το έπος του 2004. Με την «αύρα» εκείνης της ιστορικής στιγμής, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχε τον πρώτο σημαντικό στόχο του, έπειτα από αρκετό καιρό.

Η ανανεωμένη εθνική ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ έκανε το «4 στα 4» και «κλείδωσε» την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο της League C του Nations League, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Παράλληλα, ως νικήτρια του γκρουπ της, εξασφάλισε και την παρουσία της στο τρίτο μονοπάτι των μπαράζ για το Euro 2024, κάνοντας έτσι κι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Την επιστροφή σε τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Στον αποψινό αγώνα, οι διεθνείς μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με σαφή διάθεση να κρατήσουν την μπάλα και να ελέγξουν τον ρυθμό, ψάχνοντας τρόπο να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή.

Η πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενούμενων έβαλε δύσκολα στην Ελλάδα, η οποία όμως έπαιξε με υπομονή και τελικά δικαιώθηκε στο 71ο λεπτό. Οι δύο αλλαγές του Πογέτ συνεργάστηκαν, με τον Μάνταλο να κάνει τη σέντρα και τον Γιακουμάκη με κεφαλιά να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό.

Η Ελλάδα άντεξε στη συνέχεια την πίεση και ο Μάνταλος στο 99' έγραψε το τελικό 2-0 σκοράροντας σε αντεπίθεση ένα παλικαρίσιο γκολ. Γκολ και ασίστ από τον άσο της ΑΕΚ, δύο χρυσές αλλαγές στο ματς από τον Πογέτ.

Η Ελλάδα παρατάχθηκε με 4-3-3. Ο Βλαχοδήμος στο τέρμα, δεξί μπακ ο Μπάλντοκ, αριστερό ο Τσιμίκας και στόπερ οι Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος. Στα χαφ ήταν οι Σιώπης, Μπουχαλάκης και πιο μπροστά ο Μπακασέτας, δεξιά αντί του Λημνιού, ξεκίνησε ο Χατζηγιοβάνης, αριστερά ο Μασούρας και στην κορυφή ο Παυλίδης.

Το Κόσοβο είχε διάταξη 4-2-3-1. Ο Μούριτς στο τέρμα, δεξί μπακ ο Ντομγιόνι κι αριστερό ο Αλίτι. Στόπερ οι Ραχμάνι, Κριεζίου και στα χαφ οι Μπερίσα, Ρουντάνι. Δεξιά ο Ρασίτσα, αριστερά ο Μπιτίκι και ο Μουσλίγια πίσω από τον Μουρίκι.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Εθνική Ελλάδας από την αρχή πήρε τα ηνία. Αρχικά έκλεισε τους χώρου προς την εστία του Βλαχοδήμου, προκειμένου να μην δώσει δικαιώματα στο Κόσοβο κι έπειτα κοίταζε να δημιουργήσει και να βρει το γκολ. Με τον Σιώπη να τρέχει παντού, τον Μπακασέτα και τον Μασούρα να κάνουν κινήσεις ανάμεσα στις ζώνες, τους ακραίους να ανεβαίνουν συνεχώς, η Ελλάδα δημιούργησε προϋποθέσεις, αλλά δεν είχε καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια.

Στο 12’ από λάθος βολέ του Μούριτς, με τη μία έδωσε ο Μπουχαλάκης στον Παυλίδη, ο οποίος εκτός περιοχής σούταρε ψηλά άουτ. Στο 17’ βολίδα του Μπακασέτα εκτός περιοχής απέκρουσε σε κόρνερ ο Μούριτς!

Στο 21’ επιχείρησε επέλαση ο Σιώπης και σούταρε εκτός περιοχής με το εξωτερικό του δεξιού ποδιού, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Στο 27’ μακρινό σουτ του Χατζηδιάκου ήταν άστοχο, ενώ στο 28’ αριστερό σουτ του Μπακασέτα εκτός περιοχής έφυγε 2 μέτρα από το δεξί δοκάρι. Στο 31’ άτσαλο σουτ του Παυλίδη από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.

Η Ελλάδα αύξησε την πίεση την ώρα που ο Βλαχοδήμος ήταν θεατής. Στο 37’ μπαλιά του Μπουχαλάκη στον Μπακασέτα, αυτός έκανε τη σέντρα, προ του Χατζηδιάκου απομακρύνθηκε η μπάλα, αλλά στρώθηκε στον Μαυροπάνο, το σκαστό σουτ του οποίου όμως από το ύψος της μεγάλης περιοχής έφυγε άουτ.

Στο 41’ η Εθνική άγγιξε το γκολ. Μπαλιά του Μασούρα στον Μπακασέτα αυτός εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Αλίτι, αλλά το αριστερό πλασέ κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Ο Πογέτ πέρασε τον Μάνταλο στο 46’, με τον άσο της ΑΕΚ να παίζει αριστερά και τον Μασούρα δεξιά. Η Εθνική, ωστόσο, βραχυκύκλωσε. Ο ρυθμός ήταν αργός, το Κόσοβο αμυνόταν καλά και δεν υπήρχε ένταση από τους διεθνείς, όπως και φάση.

Όλα αυτά μέχρι το 64’, όταν έκανε το γύρισμα από αριστερά ο Μπακασέτας και στη μικρή περιοχή ο Γιακουμάκης, που μπήκε νωρίτερα στο γήπεδο, περισσότερο απομάκρυνε ως αμυντικός και κατέληξε άουτ η μπάλα.

Μπαλωθιά πρωτιάς με Γιακουμάκη

Η Ελλάδα πλέον ανέβαζε την πίεσή της και στο 71’ έγινε το 1-0. Σέντρα του Μάνταλου από αριστερά με το δεξί, κεφαλιά-οβίδα του Γιακουμάκη στην καρδιά της άμυνας κατέληξε στην αριστερή γωνία. Ένα γκολ που θύμισε για τους παλιότερους, το γκολ του Μαχλά επί της Ρωσίας στον δρόμο για το Μουντιάλ του 1994.

Οι διεθνείς πανηγύρισαν το γκολ σηκώνοντας τη φανέλα του Λημνιού, ο οποίος πανηγύριζε συγκινημένος.

Οι Κοσοβάροι, παράλληλα, διαμαρτύρονταν για την κατάσταση στις εξέδρες και για πέντε λεπτά υπήρχε ένταση μετά το γκολ και αντεγκλήσεις στους πάγκους.

Η Ελλάδα άντεξε στη συνέχεια στην πίεση του Κοσόβου, ενώ ο Αλεξανδρόπουλος έχασε ευκαιρία.

Γκολ ο Μάνταλος

Η Ελλάδα στο 99' με το Κόσοβο στην επίθεση βρήκε και το 2-0. Ο Μάνταλος εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σαχίτι κι ενώ είχε ανέβει ο Μούριτς και σκόραρε με πλασέ σε κενή εστία.

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Σιώπης, Μπουχαλάκης (77’ Κουρμπέλης), Μπακασέτας (84’ Γιαννούλης), Χατζηγιοβάνης (46’ Μάνταλος), Μασούρας (84’ Αλεξανδρόπουλος), Παυλίδης (58’ Γιακουμάκης).

Κόσοβο (Αλέν Ζιρές): Μούριτς, Ντομγιόνι, Αλίτι, Ραχμάνι, Κριεζίου, Μπερίσα, Ρουντάνι 946’ Λοσάι), Ρασίτσα (91' Σαχίτι), Μουσλίγια (58’ Ιντρίζι), Μπιτίκι (77’ Ζενέλι), Μουρίκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ