ΣΠΟΡ

Euro 2016: Με αποκλεισμό κινδυνεύουν Αγγλία και Ρωσία

Euro 2016: Με αποκλεισμό κινδυνεύουν Αγγλία και Ρωσία
Αποφασισμένη να μην δείξει ανοχή στα περιστατικά βίας η UEFA REUTERS/Gonzalo Fuentes

Με αποκλεισμό από την συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου κινδυνεύουν Αγγλία και Ρωσία, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια, σαν κι αυτά που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Μασσαλία, μετά το τέλος της αναμέτρησης των δύο συγκεκριμένων ομάδων.

 

 

Η UEFA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες της Ρωσίας και της Αγγλίας και όπως ξεκαθαρίζει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προειδοποίησε αμφότερες τις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες πως- ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που ενδεχομένως ληφθούν από τα ανεξάρτητα πειθαρχικά όργανα σχετικά με περιστατικά μέσα στο στάδιο-δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις, περιλαμβανομένου ακόμη και του αποκλεισμού τους από τη διοργάνωση, σε περίπτωση που προκύψουν περιστατικά βίας ξανά».

«Καλούμε τις ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες να απευθύνουν έκκληση προς τους οπαδούς τους να συμπεριφέρονται με τρόπο υπεύθυνο και με σεβασμό», καταλήγει η ανακοίνωση της UEFA

Νωρίτερα, η Eυρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε κάνει γνωστό ότι ξεκινά τις πειθαρχικές διαδικασίες για διατάραξη της τάξης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μασσαλία μεταξύ Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων οπαδών στη λήξη της αναμέτρησης των εθνικών τους ομάδων, στο πλαίσιο του EURO 2016.

Στους δρόμους της γαλλικής πόλης με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα στο Βελοντρόμ, εκτυλίχθηκαν άγρια επεισόδια και συμπλοκές με κλωτσιές και μπουνιές μεταξύ Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων οπαδών, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί, με ορισμένους να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το Reuters η UEFA έχει καλέσει τη Ρωσία σε απολογία για διατάραξη της τάξης, ρατσιστική συμπεριφορά και χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων και αναμένεται να γνωστοποιήσει τις επόμενες ημέρες την απόφασή της για την επιβολή κυρώσεων. Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις βίαιες συγκρούσεις στη Μασσαλία και την έντονη ανησυχία της για τα όσα συνέβησαν στη λήξη του αγώνα μέσα στο Βελοντρόμ. «Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο, εκτιμά, σύμφωνα με δηλώσεις του πως η Ρωσία θα τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τη συμπεριφορά των οπαδών της στη Μασσαλία, ενώ παραδέχτηκε πως «δεν συμπεριφερθήκαμε σωστά».

16716438

Οπαδοί τρέχουν να απομακρυνθούν από το σημείο των επεισοδίων, μετά τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία- Πηγή: EPA/TOLGA BOZOGLU

16716439

Αστυνομικοί προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη στη Μασσαλία- Πηγή: EPA/TOLGA BOZOGLU

Ο Μούτκο πάντως, τάσσεται υπέρ της απόφασης της UEFA, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τιμωρία της Ρωσίας, λέγοντας πως «αυτό είναι το σωστό. Υπήρχαν φωτοβολίδες, όπλο για την εκτόξευσή τους, έγιναν συμπλοκές, είναι απαραίτητο όλα αυτά να διερευνηθούν», ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η κατάλληλη προετοιμασία πριν παρουσιαστεί η θέση και της ρωσικής πλευράς, σημειώνοντας πως στις τάξεις των οπαδών παρεισέφρησαν κάποιοι που «δεν ήρθαν για το ποδόσφαιρο».

Στις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων R-Sport, επισήμανε ακόμη πως οι αρχές θα ερευνήσουν τα όσα έγιναν και θα αποδοθούν ευθύνες.

Και φωτοβολίδα στο γήπεδο πέταξαν οι Ρώσοι

Ο αγγλικός Τύπος έφερε στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή το απόγευμα και εικόνα από το Βελντρόμ με Ρώσους οπαδούς να χρησιμοποιούν φωτοβολίδα ευθείας βολής προς την κερκίδα των Άγγλων.

flairrussia


(Πηγή: Twitter)

Οι Ρώσοι χούλιγκανς κατάφεραν να περάσουν προφανώς πιστόλι από τα "αυστηρά" μέτρα ελέγχου και μόνο από θαύμα δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ