ΣΠΟΡ

Προκριματικά Euro 2024: Λύγισε στις καθυστερήσεις η Εθνική - Ήττα με 0-1 από την Ολλανδία

Προκριματικά Euro 2024: Λύγισε στις καθυστερήσεις η Εθνική - Ήττα με 0-1 από την Ολλανδία
Ο αγώνας Ελλάδα- Ολλανδία στα προκριματικά του Euro 2024 ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Η Ελλάδα ηττήθηκε από την Ολλανδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, με 1-0 και απώλεσε μεγάλη ευκαιρία για την πρόκριση.  

Στα πρώτα λεπτά, η Εθνική κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Οι παίκτες του Πογιέτ δεν άφησαν τους αντιπάλους τους να ελέγξουν την κατοχή, με αποτέλεσμα να μην απειλείται ιδιαίτερα η εστία του Βλαχοδήμου.

Ωστόσο, οι Ολλανδοί άρχισαν να πιέζουν ψηλότερα και να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, πολιορκώντας την περιοχή.

Στο 25′ οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι, μετά από μαρκάρισμα του Μαυροπάνου στον Φαν Ντάικ. Ο Βέγκχορστ ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Βλαχοδήμος τον νίκησε, διατηρώντας το «μηδέν» στην ελληνική εστία.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, οι διεθνείς μας άρχισαν να… ισορροπούν ξανά το παιχνίδι. Βέβαια οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν το γκολ με μία αντεπίθεση στο 44′, όταν ο Μπερχβάιν σούταρε από τα αριστερά αλλά ο Έλληνας πορτιέρε έδιωξε με ένταση σε κόρνερ.

Το δεύτερο ημίχρονο δεν ξεκίνησε καλά για την Εθνική, μιας και ο Μπερχβάιν παραλίγο να σκοράρει με σουτ του από τα όρια της περιοχής στο 47′, μετά από ατομική προσπάθεια, για το οποίο όμως είχε ξανά απάντηση ο Βλαχοδήμος. Στο 50′ ο Ιωαννίδης έφτασε απέναντι από τον Φερμπρούχεν μετά από μία τρομερή ατομική ενέργεια, αλλά το τελείωμά του από πλάγια θέση βγήκε άουτ. Με το ρυθμό να έχει ανέβει κατακόρυφα, οι Ολλανδοί είχαν άλλη μία καλή στιγμή με τον Ρέιντερς, όμως ο κίπερ της Νότιγχαμ απέκρουσε ξανά. Η ομάδα του Κούμαν πατούσε πλέον πολύ καλύτερα, με την ένταση του αγώνα να τη… βολεύει πλήρως. Η συγκεκριμένη συνθήκη ανάγκασε τον Πογιέτ σε τρεις αλλαγές, αλλά και αλλαγή διάταξης. Το 3-5-2 έγινε 4-3-3, με τη «γαλανόλευκη» να ακολουθεί ξανά τη λογική των αντιπάλων.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, η Ελλάδα ανέτρεψε την εικόνα εκ νέου. Η εστία δεν απειλούταν συχνά, η κατοχή επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα και οι διεθνείς επιχειρούσαν να βγουν μπροστά για να ψάξουν το… χρυσό γκολ. Με τα λεπτά να περνούν δεν έλειψαν και τα ρίσκα, από πλευράς «γαλανόλευκης».

Οι Γιακουμάκης και Παυλίδης πήραν θέση στο χορτάρι, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει πλέον τρεις σέντερ φορ, μαζί με τον Ιωαννίδη. Οι τελικές έρχονταν, αλλά καμία εξ αυτών δεν άγχωσε τον Φερμπρούχεν.

Στο 89′ οι «οράνιε» κέρδισαν δεύτερο πέναλτι. Αυτήν τη φορά ο Φαν Ντάικ ανέλαβε την εκτέλεση και σκόραρε για να… καθαρίσει την “υπόθεση νίκη”. Το 1-0 έκοψε τα φτερά των γηπεδούχων, που έκαναν την προσπάθεια τους, αλλά δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν και τελικά ηττήθηκαν με 1-0.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ