ΣΠΟΡ

Σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων

Σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων
Στιγμιότυπο από την περσινή συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Άμστερνταμ. Περιοδικο δρόμου Σχεδία

Με στόχο να βάλουν πολλά «γκολ στη φτώχεια», τα μέλη της ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Αστέγων, ρίχνονται στη «μάχη» του 14ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Αστέγων, που ξεκινά την Κυριακή 10 Ιουλίου τη Γλασκώβη.

Η ελληνική Ομάδα Αστέγων μετέχει για δέκατη φορά στην κορυφαία αυτή παγκόσμια αθλητική και πρωτίστως κοινωνική διοργάνωση, όμως για πρώτη φορά φέτος «κατεβαίνει», εκτός από την ανδρική-μεικτή, και μια αμιγώς γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα.

Η George Square, κεντρική πλατεία της σκωτσέζικης μητρόπολης, έχει ήδη «μεταμορφωθεί» σε γήπεδο ποδοσφαίρου με διάσταση 22Χ16 μέτρα, το οποίο θα φιλοξενήσει τις αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, της διοργάνωσης που μετρά πλέον 14 χρόνια ζωής κι έχει κεντρικό σύνθημα το «Γκολ στη Φτώχεια» («Kick Out Poverty»).

Στην διοργάνωση μετέχουν 64 ομάδες από 54 χώρες. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά, ενώ κάθε ομάδα αποτελείται από οκτώ παίκτες συνολικά (τέσσερις στο γήπεδο και τέσσερις στον πάγκο).

Στο τουρνουά των γυναικών συμμετέχουν 16 χώρες, με την ελληνική ομάδα να καλείται να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση τις Ινδία, Γουατεμάλα, Χιλή, Γαλλία, Αργεντινή, Μεξικό, και Αγγλία.

Στο τουρνουά των ανδρών συμμετέχουν 48 ανδρικές ομάδες. Η Ελλάδα είναι στον τέταρτο όμιλο και θα αντιμετωπίσει, στον πρώτο γύρο, τις Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ιρλανδία.

Την Κυριακή, 10 Ιουλίου, ημέρα που ανοίγει η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Σουηδία, στο τουρνουά των ανδρών και την Αγγλία στο αντίστοιχο των γυναικών, με στόχο την κατάκτηση του κυπέλλου για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play Award), διάκριση που η ελληνική ομάδα έχει κατακτήσει δύο φορές στο παρελθόν.

Την ελληνική αποστολή στους άνδρες απαρτίζουν οι: Λάμπης Δημουλάς, Πασχάλης Καρακώστας, Άρης Κολίτσης, Παντελής Σπηλιόπουλος, Κοσμάς Νικήτας, Λευτέρης Συναχέρης, Χρήστος Σιαμπάνης, Στέλιος Κουτσουρής.

Την αποστολή της γυναικείας ομάδας συμπληρώνουν οι: Στέλλα Μαυρίδου, Κρυστάλλω-Όλγα Ζωγράφου, Μαγδαληνή Βασιλικού, Ευτέρπη Ιωαννίδου, Βαλεντίνα Ευθυμίου, Βασιλική Δημητριάδη, Κατερίνα Πάσχου.

Προπονητές της φετινής αποστολής είναι δύο πρώην παίκτες της ομάδας, ο Γιάννης Κώτσος (είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Μιλάνου, το 2009) και ο Αλέξανδρος Καϊάφας (είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σαντιάγο το 2014).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ